查看: 4407|回復: 30
打印 上一主題 下一主題
收起左側

[新版情報] 【糾結之心】第五回:台幻與雷戰車

關閉 [複製鏈接]
支持雷戰車  觀點如下:
優點:
1.基本配點方面,,單單係雷戰車(並冇計轉職紅利)比起台幻,,除左敏捷外,,所以配點雷戰車都比台幻高,,敏捷雖低1大節,,但從少李寺怪開始大家基本上都少用普攻,,加上2者技能並唔係受敏捷影響,,所以敏捷低並沒有影響雷戰車,,加上耍有1隻2轉,,最少都要係將帥所買隻1lv許1升到90lv再轉,,個到可能只係少少轉職紅利,,但加埋落去雷戰車,,可以講係1個可覲配點,,比起台幻1請係冇配點加的好~~
2.雖然雷戰車係1隻2轉將,,要佔1將帥位而台幻就唔洗,,但2轉將特色------無想300,,,雷戰車1旦上左無想300,,對於佢自己起始技ge殺傷力就會變得更大,,相反雷獸就冇呢1項功能~~
3.武器方面,,台幻只有佢台幻專屬武器,,雖然亦有追加配點同技能,,但比起雷戰車所使用ge武器--------針,,可鬼可上石,,1個上石鬼155針,,好明顯追加配點方面1定比台幻專屬武好,,,加上2轉將可以用解封符(同時亦有追加額外配點),,去解封武器技能,,令到雷戰車擁有同台幻1樣ge清場都打boss技,,可見雷戰車係武器上係較優勝~~
4.技能方面..假設2者有武器同起始技,,台幻2者技能各200mp,,而雷戰車2者技能則100mp(武器)同250mp(起始技),,mp消耗方面雷戰車會食少d mp,,雖然雷戰起始技(即清場技),,能同時對天同地怪,,但只有最多3hit,,相反雷戰車武器技(即清場技),,有10秒時間造成多hit,,可見雷戰車亦係優勝~~
5.僱用方面,,台幻須要95信用,,加上要用工廠整,,如果冇工廠ge人相信就要比25e(商2)買,,相反雷戰車可以由1個0轉傭兵升起,,價錢一定便宜~~

所以我支持反方(雷戰車)

評分

參與人數 1樂點 +30 收起 理由
Hellkite + 30

查看全部評分

回復

你會無想 300 咁者係你好有錢不論巨錢或港幣成本都唔平不過你有錢合神威力比無想300的雷戰車更強
tommy1008 發表於 7-9-2012 21:11

2轉將可以無想300唔代表有雷戰車就要無想,,,就基本配點同武器追加配點,,雷戰車單靠呢點就,,無論清場定打boss威力都一定比台幻強
的確要做到無想同上石鬼針需要有一定財力,,呢1點係無容置疑
但我想提出係..請台幻要95信,,就算單國唔轉國,,我相信短時間係冇可能由1信升到95信,,
你可以話台幻升到200後放番出去//比自己合神係1個唔錯選擇,,
不過今次係雷戰車同台幻比較,,講到合神又係另一碼子事,,
而且基本上個個台男,,200台幻相對其他幻石係會平,,

單睇能力1定係雷戰車較優勝~~

評分

參與人數 1樂點 +10 收起 理由
Hellkite + 10

查看全部評分

回復

清場能力不會比台幻好 假設大家都1lv空裝 以冥象作試驗台幻的時間同用法量一定比 雷戰車少 雷戰車就 ...
tommy1008 發表於 8-9-2012 21:21

你係以大家都1lv空裝為例,,姐係大家ge起始技作比較,,但2招性質不同,,如何相比
你拎範圍技同對boss技比較,,冇任何意義可言,,,
另外,,回到最初,,你要2隻1lv,,台幻要95信同幻牌先請到,,而雷戰車僱用條件1定比台幻低,,
明顥雷戰車已經優勝,,
最重要個1點,,朋友你完全忘記,,台幻起始技要10lv先可以開始使用,,雷戰車1lv就可以
所以真係以你個例子黎講,,1隻只有普攻兵對1隻有技兵,,就算個技廢,,只要有攻擊力,,要殺冥象1定比普攻容易啦~~
所以你個例子根本不成立
同雷戰車係優勝過台幻~~

評分

查看全部評分

回復

設定成95信同10先有技如果無意思既話 咁d人就會完全無視雷戰車
  你可能會話咁同台幻勁過雷戰車但係咁你細心諗下如果唔係咁既話台幻就會完全令雷戰車被無視
tommy1008 發表於 9-9-2012 22:15

認真唔明呢2句- -",,唔明你想表達d咩
我就住其他我明ge句子講
雷戰車比台幻勁不等於所有人要用雷戰車代替台幻
老實講我兵陣仲有雷戰車,,
每個玩巨商都有自己ge愛將,,你唔可以話用台幻ge人比用雷戰車多就等於台幻比雷戰車多元化
姐係如果排除變賣神石,,用朱雀ge人比用白虎ge人多,,所以朱雀就比白虎勁??
根本就係強詞奪理ge說法~

評分

查看全部評分

回復