打印 上一主題 下一主題
收起左側

[機評攻略] [原創機評]自由的機體----自由高達

唔.......機評真的很讚......
不過...在下有D唔明自由嘅配點:
用自由講求同步回避和攻擊, 機動力相當重要,
因此如果覺得機體反應跟不上自己的話, 特裝建議加2-3點敏, 也可以加點速.

我想問一下.....如果要機體機動力高, 唔係應該全加敏, 機體反應先愈快跟上自己咩??
仲有加速會唔會影響到機體嘅反應??
如果會的話(又或者不會的話), 咁自由應該點配點呢?(請以自由呢部機體嘅手感,機動力同速度強化為優先)
回復 支持 反對

其實如果自問反應真的很快, 敏可以加多點甚至加到盡, 否則機體可能跟不上你,
但如果反應不是這麼快, 加 ...
jscn 發表於 2-3-2011 17:14

OH~~原來如此~~~我依家對配點認識有所加深啦!!!!我諗我已經知道點強化自由呢部強機啦!!!!Thankyou very much!!
回復 支持 反對

回復 51# jscn

Freedom 的胸部嘅PS 甲係黑色, 也就是說,PS甲強度是最強的......為了保護駕駛倉, 最強強度的PS甲能夠抵擋所有實彈攻擊(爆炸是因為光槍,但現在說的是爆炸碎片波及駕駛倉,而碎片這東西....是實體的....)
因此,除了被直插駕駛倉而引起內部爆炸之外,FREEDOM駕駛倉是沒可能出現火花, 出煙, 小爆炸, 基本的連鎖爆炸等等的。
回復 支持 反對

成個駕駛倉冇左一載 ==
人地可以直接係出面同 ...
天才A 發表於 25-7-2011 13:08

我想說......其實FREEDOM打爆天意之後甚到受到創世紀的波及之後的駕駛倉都是十分完整的,功勞應歸於最強強度的PS甲.........
回復 支持 反對

最大問題是, 被激光射穿了左胸, 引起爆炸, 卻不會從內部波及身體別的部分.
例如我當PS甲是蛋殼, 蛋中不會 ...
jscn 發表於 25-7-2011 23:00

我想有三個可能性....
一是FREEDOM的所有零組件都是以PS甲作塗層, 當然不會從內部波及身體別的部分.
二是光束(是光束(BEAM)而不是激光(LASER),記住了。)根本沒有射穿了左胸.
三是爆炸的一瞬間基拉把左胸的零組件馬上降體,沒讓爆炸波及身體別的部分.
以上三個可能性以第二個為最大機率。
回復 支持 反對