查看: 4395|回復: 17
打印 上一主題 下一主題
收起左側

[機評攻略] 原創機評 用斧頭既渣古 閃擊渣古幻影

關閉 [複製鏈接]

前言:
今次第三次機評,最近經常抽一D冷門機用
例如105達加 捷沙....等等冷門機
其實今次機評想寫105達加/捷沙
但係有日上戰記睇c機排行,閃擊渣古幻影排行好高
不過好少人用,只係有時見到1~2隻
部機明明好強,點解會如此冷門
今次機評機體就係---閃擊渣古幻影

----------------------------------------------
機體介紹:

我既閃擊渣古幻影

和薩克勇士同樣在C.E.73年啟用,初期僅配予Z.A.F.T.紅衣駕駛員和屢次征戰的熟練飛行員優先使用。第2~3話,雷·扎·巴雷爾在輕裝狀態與被奪取的第二世代系列和尼奧‧羅亞諾克交鋒。同時,海涅的薩克幻影,取得著在開戰的時候的機械設備防衛戰中擊破戰列艦數艘和MS的很大的戰果。

------------------------------------------
六圍:

HP 10.8
攻擊 10.8
防禦 13.8
必殺 12.3
速度 14.7
敏捷 16.5
總和 78.9
在c機六圍中好高,防禦,血,敏捷接近b機,
不過攻擊只有10.8比較低
速度14.7好似好高其實好慢
必殺12.3比較高但唔係優勢因為用左sp會冇技能

-----------------------------------------------
武裝:
1武MA-MR光束斧

本機主力武器,攻擊力高
攻擊速度好快除左最後一刀比較慢少少
攻擊範圍大除左第一刀同最後一刀係斬直方向
其他3刀都係都斬左右大範圍攻擊
非常實用,幾乎冇缺點

重點:
雖然係主力武器,但唔好亂衝因為速度底好易捉唔到人
因為速度問題經常唔夠氣被人殺,所以要小心氣既問題

2武加特林光束(連射)  
效果(連射)

2發 一次形回彈 大約6~7秒

其實依個武器冇乜用,作用極少
回彈雖然快,但攻擊力極低,就算全中對方都唔太痛
另一個問題係用既時候會硬值,傷害唔高仲要硬值
經常因為格人時唔小心用左2武被人殺
雖然好似係一個冇乜用武器不過仲有少少用途
就係可以打爆浮遊炮,同佢係射擊武器
當你見到隊友格人時都可以用2武增加輸出,但傷害好底

重點:
依個武器其本上,唔用好過用
只係用黎打爆浮遊炮,幫隊友增加傷害
依個武器都係少用為佳

3武MA-MR光束斧連擊
效果 (抽氣) 回彈太約 20秒左右

本機強大武器,在c機少有抽氣武器,攻擊高
攻擊形式同K-BALL相似,全中的話會倒地
攻擊範圍第一刀比較大同多渣3武攻擊方式相似
第二刀範圍比較細,不過攻擊次數比較多
非常實用

重點:
可以用1武打4下再用3武,增加傷害
如果見到隊友被人追時,可以用3武抽氣等隊友集中火力令佢重傷

----------------------------------------------------
武器總結:
其實武器方面其實同全格機差唔多
以格鬥為主

---------------------------------------------------
技能:
技能一 防禦力上升
效果:提升機體的防禦力+4.5
雖然係一個普通技能+4.5防,但係開技後防高達18.3
接近s機防禦,而最大特點係滿血都可以開技
有左佢可以提高本機存活率
所以依個技能非常有用

技能二 鐵壁守備 c
效果C 級 體力在40%以下時,防禦力+15.6、速度-2.4。(移動會變得遲鈍)
依個技能有利有壞,當全技開時防高達33.9破表
但係要40%血先開到,對方送你一個sp你就死
而且開技時用格鬥衝刺時會比較慢經常捉唔到人

--------------------------------------------------
技能總結:
2個技都可以大幅提高本機生存率
2技配合,非常強大
但注意,2技發動時只有40%血,小心敵人送你一個sp而死
所以,要利用反sp能力

------------------------------------------------------
打法:
前期未有1技好易脆,所以先集sp係非常重要
遲發動優勢就減少,因為武器幾乎同全格差唔多
唔可以靠射擊武器集sp,以格鬥為主
開始先跟大隊,先去睇敵方有冇落單既人,用佢做目標
如果冇的話,先去睇對方能力比較低既機落手,然後衝上去攻擊佢
等隊友有機會攻擊敵人

中期:如果你衝上去的話,我相信你已經開技,不過你已經受重傷/已經死左1隻
你最好跟隊友一起衝,去支援隊友
如果冇隊友同你一起的話,你就唔好衝,否則你就會成為敵方集中火力..

後期:到後期對方每個人都有sp放必殺,而你就係經常被人放sp目標
要好好利用反sp,如果我方不利既情況,唔好上前,跟隊友
必殺非必要下唔好亂用,因為用左你就冇技能

--------------------------------------------------------
技能卡:
精密狙擊:依部機跟本就冇狙擊裝左都冇用
潛力發動:這個唔錯可以將全打擊變重擊,而且可以加快sp
必殺技覺醒:作用唔大放左sp會冇技能,而且要35%先開
鋼彈格鬥術:因為本機以格鬥為主,格鬥增加傷害好有用,
NT覺醒:經常唔夠氣用,有左佢就好有用
V 疫苗:最實用技能,依家太多負面能力抽氣等等,有左佢就可以無視,建議裝v疫苗
緊急修備:作用唔大只係快D復活

--------------------------------------------------
點配:
暴力形:4速全攻
因為鐵壁關係,加速度會比較多,而且速度慢
所以加速非常有用,攻擊方面可以高達18.9
可以令1,3武變成非常可怕攻擊
而2武傷害都會變得比較痛

防禦形:4血全防
依個點法可以大幅增加防禦,但因為有鐵壁
所以加防oc會比較少,而4血可以擋sp冇禁傷
雖然依個點法可以增加本機生存率
武器傷害比較低,速度好慢

ex技能:
最好要回氣,經常唔夠氣去追人,所以回氣非常實用
攻擊上升防禦上升加太少唔實用

----------------------------------------
取得方式:
50號轉蛋機
有7劍抽

合成:可以合烈焰老虎(但依家未出)

-------------------------------------
影片:
唔識拍片加上技術好差所以條片係人地

-------------------------------------
最後終於寫完,我相信我依個機評非常少
如有不足請提出

http://www.nakuz.com/bbs/viewthread.php?tid=4238532&extra=page%3D1

評分

參與人數 1樂點 +30 收起 理由
leungyl + 30 原創內容

查看全部評分

回復

朋友
死圖嚴重
仲有唔係鏈刀..
係 斧頭
回復 支持 反對

死圖問題已解決
回復 支持 反對

1武張圖好有型~
另外, 1武有缺點, 就是進位很小.
2武的確近乎無用.
回復 支持 反對

愛機必須支持
回復 支持 反對

如果要玩攻..我覺得玩冇角個隻仲高攻2機2速9攻再+技能真係好高攻下
回復 支持 反對

只能說唔夠boost用
回復 支持 反對

我抽極都抽唔中四強
回復 支持 反對

我只想問下...有邊部渣古唔係用斧頭=_=
回復 支持 反對

技能二 鐵壁守備 c
效果C 級 體力在40%以下時,防禦力+15.6、速度-2.4。(移動會變得遲鈍)
依個技能有利有壞,當全技開時防高達33.9破表

33.9?!
回復 支持 反對