樂古Nakuz

標題: [活動+討論]歐美劇集分享區 [打印本頁]

作者: sohoipan2009    時間: 9-1-2012 20:17
標題: [活動+討論]歐美劇集分享區

活動形式:
為了帶動會員的討論和對歐美劇集的興趣,會員只須根據以下格式,分享自己看過什麼歐美劇集,
最愛那套和其原因,即可獲得獎勵

活動期限:
10/1-31/1

活動獎勵:

每位參加者將會得到80樂點獎勵

複製代碼
  1. 看過什麼歐美劇集:
  2. 最愛的劇集:
  3. 原因(不少於15字):
複製代碼

可按「複製代碼」複制表格

注意事項:

一)作品中不得出現的包括 :粗言穢語,色情及無關主題 等資訊如果出現將會被取消資格
二)請依代碼來書寫 不依將不作評閱
三)本版版主保留最終決定權
作者: sohoipan2009    時間: 9-1-2012 20:21

Sample:
看過什麼歐美劇集:Glee,SuperNatural,Fringe,24,White Collar,The Walking Dead,The Mentalist..
最愛那套劇集:SuperNatural,Fringe
原因:
本人非常推薦的一部連續劇,合科幻和懸疑這兩種主題,仍然有如此上佳的表現,不得不讚全體創作人員。本人自season1開始睇,一直追到宣家season3,fringe給我的感覺有些像《X檔案》,不過fringe與X檔案最大的區別就是,X檔案裏奇奇怪怪的故事都歸咎於是外星人所為,而都是一些超自然事件;而此部作品裡所有超自然事件事件都能夠用“科學”來解釋,當然為什麼我把“科學”打上引號,是因為我也不知道是否真實可行...剛開始的幾集可能會讓人感覺有點混亂,但是很快又找到了劇情主要,總體上來說,主線被很好的承接了,而每一集本身的劇情又相對完整。基本模式大概就是,先展示一個大家都有些熟悉的超自然現象,然後解剖給你看,說出其實這種事情完全符合自然法則,而且原理好似十分簡單,只是我們的認識領域太有限罷了。看久了會給人一種感覺,就是我們關於超自然的很多夢想其實都是可以實現甚至是一直存在的,特別係關於平行時空的那個部分,相信很多人都會有同感。

作者: 宗-__-    時間: 10-1-2012 11:58
看過什麼歐美劇集:Fringe

最愛的劇集:fringe

原因(不少於15字):這是科幻類電視劇.我從小便喜歡這一種類型的電視劇.由第1季至到第4季的情節也是非常緊張和精彩.可是這類的電視劇也不是那麼容易明白,因為講述兩個不同空間,但存在於同一個世界.看了一段時間,便漸漸明白故事情節.
個人認為第3季較為精彩,因為這是講述Olivia被平行空間的另一個Olivia互相對調,目的是在這空間尋找一個能夠摧毀另一個空間武器的零件.結果還是要你自行觀看.現在已播出第4季,不知道為何停播了一個月 ,可是沒有打擊我追看fringe的意慾.我希望有更多人會欣賞fringe吧.
送上第4季的海報:
[attach]686931[/attach]
作者: Hellkite    時間: 10-1-2012 13:11
看過什麼歐美劇集:House Medium
最愛的劇集:House
原因(不少於15字):侯醫生雖然口臭 只右腳又有事 但醫術高明 窒人唔洗本講d野幾好笑
作者: sohoipan2009    時間: 10-1-2012 14:10
看過什麼歐美劇集:Fringe

最愛的劇集:fringe

原因(不少於15字):這是科幻類電視劇.我從小便喜歡這一種類型 ...
宗-__- 發表於 10-1-2012 11:58

我睇到S3E18(oliv生左個仔,平行WALTER好似唔知有乜陰謀),等佢出多D再追~
作者: 醉愛文少    時間: 10-1-2012 17:31
看過什麼歐美劇集:The Vampire Diaries ,The Walking Dead,24,Fringe,Supernatural,Skins ,Supernatural Season,BONES
最愛的劇集:The Walking Dead
原因(不少於15字):因為本人認為佢d屍幾好睇又夠血腥,佢有劇集性的,需然有屍,但人有性慾的,佢e點做得幾好,幾真實,佢有講到人性,就係The Walking Dead2個到講,話個肥仔俾人推去死,為左唔想自己死!所以我認為好值得推介!
作者: sohoipan2009    時間: 10-1-2012 18:41
看過什麼歐美劇集:The Vampire Diaries ,The Walking Dead,24,Fringe,Supernatural,Skins ,Supernatural Se ...
醉愛文少 發表於 10-1-2012 17:31

Supernatural你睇到邉?我睇到BOBY Singer死左..sosad
作者: 醉愛文少    時間: 10-1-2012 18:58
Supernatural你睇到邉?我睇到BOBY Singer死左..sosad
sohoipan2009 發表於 10-1-2012 18:41

同志在睇S7  第11集啦
作者: 宗-__-    時間: 10-1-2012 20:00
我睇到S3E18(oliv生左個仔,平行WALTER好似唔知有乜陰謀),等佢出多D再追~
sohoipan2009 發表於 10-1-2012 14:10

平行WALTER用oliv個仔既血液開啟個個可以摧毀平行空間的武器...之後自己睇:lol
作者: sohoipan2009    時間: 10-1-2012 20:36
平行WALTER用oliv個仔既血液開啟個個可以摧毀平行空間的武器...之後自己睇 ...
宗-__- 發表於 10-1-2012 20:00

原來係咁..thx
作者: 暴走機械    時間: 11-1-2012 14:05
看過什麼歐美劇集:The Walking Dead,Glee
最愛的劇集:Glee
原因(不少於15字):套戲每集都有唔同的歌曲,當中合唱團的人在準備佢地所表演的歌果時都會有D笑話,雖然套劇的愛情線都幾亂下,但係都想睇埋落去。
作者: sohoipan2009    時間: 11-1-2012 17:14
看過什麼歐美劇集:The Walking Dead,Glee
最愛的劇集:Glee
原因(不少於15字):套戲每集都有唔同的歌曲,當中 ...
暴走機械 發表於 11-1-2012 14:05

愛情線確實幾亂下..岩岩睇到s1EP14

好似Rachel唔知鍾意Finn定係好勁個合唱團個主唱...
作者: sdcoco2006    時間: 12-1-2012 06:26

看過什麼歐美劇集:Heroes/Lost
最愛的劇集: Lost
原因(不少於15字):以下有劇透內容,未睇過Lost的朋友仔請注意

我第一次接觸Lost呢套劇集,係有晚開電視,見正在播放緊 印象記得講述Desmond因為的體質發生了一些奇妙的變化,最初是莫名奇妙地暈倒,后來是意識與時空交錯,回到過去世界(相信有看過的人,應該知道劇情) 就這樣開始覺得有趣,所以我係網上尋找資源,下載劇集慢慢追看。

初期看著飛機墜毀至各人求生,與不同生還者過去生活及遭遇,直至到Monster(怪物)/過去遇難者 法國女人/艙口/「達摩計劃」/the Others(原住民)的出現種種事情都跟Island(島上)的秘密有所關連,各人逐漸尋找島上秘密。說實話,起初從Locke發現艙口時,以及尋找到Desmond與得知達摩計劃,Lost劇情的確逐看逐頂癮,由奇怪現象和事情,the Others的出現和要脅,初時出場存在感少的Benjamin 到講述返佢係the Others的首領,劇情變化完全讓我驚喜重重。Benjamin Linus同John Locke在Lost故事中 係我最喜愛角色!

最後要講講,結局雖然帶俾我有點意思不明.
一班生還者最後離開到島上,而故事再以現實世界的平行另一空間再敘述所有人相對理想的世界,當各人來到一個教堂,島上的人都重逢,解說其實大家已死去。以這樣結尾我覺得有種矛盾,各人在島上經歷過很多遭遇,Jacob與Monster兩兄弟能力源於Island,那Island存在目的解釋唔到。

雖然一開始會看讓人不明白同有悶感覺,不過只在於第一季的開始,如果有心睇的人 慢慢品嚐呢套劇集吧,劇情其實好有漫畫感覺,就好似浦澤直樹的怪物/二十世紀少年感覺,我打呢篇評論時 逐一諗返故事內容其實幾回味架;D!
最後來首名曲  You All Everybody!!!
[youtube]kuQba4inleQ[/youtube]
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Heroes簡單評幾句
第一套睇的美劇,勁好睇->勁悶,
成套野唔知點解愈拍愈衰 聽閒好似會出電影作結局

作者: sohoipan2009    時間: 12-1-2012 18:18
看過什麼歐美劇集:Heroes/Lost
最愛的劇集: Lost
原因(不少於15字):以下有劇透內容,未睇過Lost的朋友仔請注 ...
sdcoco2006 發表於 12-1-2012 06:26

我第一次接觸Lost呢套劇集,係有晚開電視,見正在播放緊 印象記得講述Desmond因為的體質發生了一些奇妙的變化,最初是莫名奇妙地暈倒,后來是意識與時空交錯,回到過去世界(相信有看過的人,應該知道劇情) 就這樣開始覺得有趣,所以我係網上尋找資源,下載劇集慢慢追看。

HAHA同我第一次睇美劇情況一樣=]

劇情其實好有漫畫感覺,就好似浦澤直樹的怪物/二十世紀少年感覺

正,本身幾鍾意二十世紀少年,竟然有「美版」必看!!
And Thanks for your support!
作者: sdcoco2006    時間: 12-1-2012 18:25
HAHA同我第一次睇美劇情況一樣=]

正,本身幾鍾意二十世紀少年,竟然有「美版」必看!!
And Thanks ...
sohoipan2009 發表於 12-1-2012 10:18

內容就一定唔一樣 我只係想講兩套故事氣氛同劇情進展其實有幾分相似

作者: sohoipan2009    時間: 12-1-2012 18:26
內容就一定唔一樣 我只係想講兩套故意氣氛同劇情進展其實有幾分相似
sdcoco2006 發表於 12-1-2012 18:25

都好=]
作者: 將軍抽車    時間: 13-1-2012 23:24
看過什麼歐美劇集: Fringe, The Walking Dead, HEROS 第一季 , Prison Break 第一, 二季
最愛的劇集: Prison Break 第一季
原因(不少於15字):
Prison Break係我第一套睇既美劇, 因為tvb宣傳而睇, 第一季係最出色既!
真正有prison break 既感覺! 劇情緊張, 原本主角計劃好晒但總係有意外發生,
每個配角都有佢重要既地位,互相猜忌, 又一定要一齊行動, 又要提防獄警隊長既針對,
仲要有個驚天大陰謀係背後要發掘!
絕無冷場! 但係第二季就唔想提......
作者: sohoipan2009    時間: 13-1-2012 23:29
看過什麼歐美劇集: Fringe, The Walking Dead, HEROS 第一季 , Prison Break 第一, 二季
最愛的劇集: Priso ...
將軍抽車 發表於 13-1-2012 23:24

第二季做咩?好差?
作者: 將軍抽車    時間: 14-1-2012 01:20
第二季做咩?好差?
sohoipan2009 發表於 13-1-2012 11:29 PM

唔再越獄, 劇情拖慢左, 無左第一季既氣氛
不過都有好野, 就係多左個FBI同主角鬥智鬥力, 但都係及唔上第一季
作者: facg_chan    時間: 15-1-2012 17:22
看過什麼歐美劇集:特務阿七(唔記得英文係乜),GLEE,WALKING DEAD
最愛的劇集:特務阿七
原因(不少於15字):好正 好鍾意佢地做特務果陣做任務果種刺激 而且亦都好搞笑 感情線亦都唔錯
作者: 呀楊    時間: 16-1-2012 21:40
1.看過什麼歐美劇集:行尸(The Walking Dead),24
2.最愛的劇集:The Walking Dead
3.原因:因為內容緊張,描述主角副警長瑞克·格萊姆斯與喪尸戰鬥經歷.製作商更以每個人物性格充滿表現出來.
作者: 雙層魚柳包    時間: 17-1-2012 02:13
看過什麼歐美劇集:bones,glee
最愛的劇集:bones
原因(不少於15字):每集都有一個好新鮮既題目,同埋我中意一個大隻佬警察同一個唔識同人溝通既專家
作者: sohoipan2009    時間: 1-2-2012 23:14
END~

歡迎光臨 樂古Nakuz (http://mixro-dsp.comcncontactwww.nakuz.com/) Powered by Discuz! X3.2