樂古Nakuz

標題: 已死,勿念? [打印本頁]

作者: 馬倫    時間: 28-10-2013 22:03
標題: 已死,勿念?
現在樂古處於衰落時期,以前熱門的CSO版變得冷清

我都辭了版主職位一段時間,只見版內人流一天比一天少,我也發現一個我一直也發現不到的現象

反正我不再是CSO版主,那我就直接一點

就是每當有新會員嘗試發帖,一些"經驗豐富"的會員(請勿對號入座)就會一直看著那帖子的缺點來罵

使到每個會員都不敢發帖.也許現在才發現有點遲,以往我不斷打擊廢文,抱怨帖,到了2012年年尾,終於有成果,抱怨文出現率

幾乎是零.正因為大力打擊廢文和抱怨文,會員的意識提高,反卻不斷批評新會員因"不懂事"而發的文章.

很多人認為樂古現時衰落的原因是廣告多,online game熱潮不再,論壇風氣已過等

但我卻認為 橙字 才是主要原因
作者: gary0723    時間: 28-10-2013 22:16
此帖必火..留位食定花生
作者: 馬倫    時間: 28-10-2013 22:17
回復 2# gary0723

[attach]1031912[/attach] 嗯~我只是說事實
作者: ZoMble乂幻月    時間: 28-10-2013 22:20
咁你認為解決方法係咩
作者: 馬倫    時間: 28-10-2013 22:22
回復 4# ZoMble乂幻月

其實都唔再需要咩解決方法,反正樂古都就摺
作者: ZoMble乂幻月    時間: 28-10-2013 22:23
回復  ZoMble乂幻月

馬倫 發表於 28-10-2013 10:22 PM

咁你呢個post咪又係....
作者: 馬倫    時間: 28-10-2013 22:24
回復 6# ZoMble乂幻月

其實我都係想摺之前請句事實
作者: ZoMble乂幻月    時間: 28-10-2013 22:26

其實我都係想摺之前請句事實
馬倫 發表於 28-10-2013 10:24 PM

咁悲觀既 馬倫哥..
作者: 馬倫    時間: 28-10-2013 22:27
回復 8# ZoMble乂幻月

唔係悲觀,睇下聊版就知~花生多到食唔曬
作者: 宗-__-    時間: 28-10-2013 23:01
"經驗豐富"的會員都走左唔少掛?
作者: roompklee    時間: 28-10-2013 23:06
某版上任後,都預左好快摺,係估吾到快成咁!!
作者: Yondaimc    時間: 28-10-2013 23:07
人流已空,摺壇在即。

好多高質會員走得都走了。BYE 我既童年論壇.3.
作者: roompklee    時間: 28-10-2013 23:31
期望cso2推出能重拾以前,另外問cso版主會吾會過渡到cso2,會既話cso2版都係摺得
作者: tomy09    時間: 29-10-2013 00:27
有時真係唔知d人.成日講野串d新仔係咪會覺得自己好有優越感.......
唔好唔記得你自己以前都係咁
作者: 小鳥遊六花    時間: 29-10-2013 00:53
唉 2+D人係甘GA LA
作者: marypass654    時間: 29-10-2013 01:58
回復 14# tomy09

之前血映雪就係一個例子
咩人開post都要講D野黎話下人先安樂
作者: 小鳥遊六花    時間: 29-10-2013 04:10
算啦 已成往事 大家2+用咩論壇
作者: 血映雪    時間: 29-10-2013 08:31
某版上任後,都預左好快摺,係估吾到快成咁!!
roompklee 發表於 28-10-2013 23:06

三個字的嗎?
作者: 血映雪    時間: 29-10-2013 08:34
回復  tomy09
之前血映雪就係一個例子
咩人開post都要講D野黎話下人先安樂 ...
marypass654 發表於 29-10-2013 01:58

不是所有人的, 很多有價值的帖子我也有按支持給評分...
大概只是馬倫所說的廢帖才會被我批評!
另外, 不只我一個有批評, 請不要選擇性失明...
作者: 血映雪    時間: 29-10-2013 08:36
到了2012年年尾,終於有成果,抱怨文出現率幾乎是零.
正因為大力打擊廢文和抱怨文,會員的意識提高,反卻不斷批評新會員因"不懂事"而發的文章.
馬倫 發表於 28-10-2013 22:03

哈哈, 那麼要怪只好怪版主矯枉過正吧...
作者: wforwin    時間: 29-10-2013 08:55
我唔係成日上, 但我會留意最新動向
我係咁二睇幾個post, 就有"經驗會員" 係度講主題以外而有踩低別人既說話

http://www.nakuz.com/bbs/viewthread.php?tid=4469372
http://www.nakuz.com/bbs/viewthread.php?tid=4469168

我真係心諗, d post對你黎講無意思ja, 人地唔係成日黎玩 唔係成日有時間留意其他cso forum
人地好心做forward 將資訊提供, 人地做得好好, 無貢獻者仲要留一句話人廢既說話, 都唔知咩心態
扮哂高高在上
作者: 小鳥遊六花    時間: 29-10-2013 09:47
回復 18# 血映雪

不要在這裡問啦 所有人都會知道那是誰的啦
作者: 倉井影    時間: 29-10-2013 12:10

回復 21# wforwin

抱怨文少左, (係版主做既事, 執行版務)
對比 有人不不斷批評新會員因"不懂事"所發的文章.

係2回事
執行版務, 同有人成日亂鬧, 介意埋d小事, 小小野就鬧, 根本2回事
會員還會員, 但咁都可以賴人屈人就好似自己發唔到達卻在怨天尤人一樣
呢d就係真正既無賴喇
作者: lawkichun    時間: 29-10-2013 16:44
你覺得樂古仲有經驗豐富既會員會常on咩
我諗樂古應該會慢慢衰落
作者: v1w1    時間: 29-10-2013 17:13
現在樂古處於衰落時期,以前熱門的CSO版變得冷清

我都辭了版主職位一段時間,只見版內人流一天比一天少,我也 ...
馬倫 發表於 28-10-2013 22:03

其實版規已經說明了

除非有特別的原因,任何種類的文章應該發在相應的討論版,版主亦不例外

樓主的確說對了,不過是一半而已

有時我可能無意中對某些版友過火(之前我在基輪退出CSO和 關於討論樂古是否應該舉辦比賽,曾經與某些人結下樑子)

如果我有冒犯任何人,我向大家抱歉

透過這兩次經驗,我才發現自己的缺點是發表論證缺乏事實,理據支持,論點過於空泛

才被人反擊

不過有時某些人真的沒有帶眼睛,或真的初來報到

將抱怨帖發在主版,那樣老版友真的需要出手了

與其說老版主矯枉過正,不如老老實實承認CSO已經步入衰退期,開始靠生理鹽水維持生命(生理鹽水:武器升級,C-box4倍賞,Bingo連連樂)

(連巴哈的CSO看版亦已經跌出了熱門看版頭20名)

否則某些人怎會歸隱或轉去其他遊戲?
作者: wkk2007    時間: 29-10-2013 17:19
是囉呢度成日有的自以為是既人,扮曬正義,人地開帖講乜又多多意見,又要求的乜物!煩到死
作者: HC_Leung    時間: 29-10-2013 17:39
其實版規已經說明了

除非有特別的原因,任何種類的文章應該發在相應的討論版,版主亦不例外

樓主的確說 ...
v1w1 發表於 29-10-2013 17:13

已經不是CSO的問題了
Nakuz一直都是靠OLG來維持人流
然而OLG在香港已經大勢已去
一直不發展手機頁面的樂古亦難逃衰落的命運
作者: lam123654    時間: 29-10-2013 17:53
其實樂古應該整理廣告既問題,一開樂古就有全版既強國遊戲宣傳影片,係咁講一堆刺耳既普通話,山左個廣告都仲有聲,連埋其他廣告真係load得好慢,廣告係應該有既,創辦人都要食飯,但係要適可而止,先可以吸引更多人流,因為我平時都會開一開樂古,但係一見load廣告load到lag曬就想山左佢
作者: kissopen222    時間: 29-10-2013 18:05
其實樂古應該整理廣告既問題,一開樂古就有全版既強國遊戲宣傳影片,係咁講一堆刺耳既普通話,山左個廣告都仲 ...
lam123654 發表於 29-10-2013 17:53

adblock plus
作者: 血映雪    時間: 29-10-2013 18:43
一開樂古就有全版既強國遊戲宣傳影片,係咁講一堆刺耳既普通話,山左個廣告都仲有聲
lam123654 發表於 29-10-2013 17:53

其實那是個在國內挺強大的遊戲, 不少人期待了很久...
作者: F└┘CK    時間: 29-10-2013 19:32
我認為CSO版變的冷清完全系CSO冇嗮吸引力,
宜家越來越少人挽,新血被LOL搶一大半,就連挽緊都轉挽LOL,
而且CSO越出越離譜.
比如電鋸,一下落去系彈開嘅,邊有電鋸系彈開人ga,系吖都切開佢喇.
仲幫佢寫冇有D咩咩特色wor,特色未昆完你D錢你仲覺得低lo
作者: 小鳥遊六花    時間: 29-10-2013 19:36
回復 31# F└┘CK

2+真系越來越離譜 不過有d人就喜歡越離譜d槍越想抽就係因爲有支持 cso先越來越差……
作者: kk1166    時間: 29-10-2013 20:24
其實少d廣告同出手機版已經可以帶來收入
但某版主上位之後真係會令果壇死得更早
作者: chanko898    時間: 29-10-2013 20:39
回復 26# wkk2007

有意見是正常事情吧?難道什麼事情都要盲目接受?有意見吾提出吾反映?隻眼開隻眼閉?如果連呢D評語都接受吾到咁發站既意義係?只分享不改進只接受好評無視他人對你既批評?以前有好多人都係從劣評既世界搵到成功之路
作者: 血映雪    時間: 29-10-2013 21:26
回復  wkk2007
只分享不改進只接受好評 無視他人對你既批評?
chanko898 發表於 29-10-2013 20:39

他豈止是無視? 他那電鑽情報帖就是個好例子...
我給了他一個支持, 順便說說叫他多寫感想, 不然就沒意思了...
結果就挨了他一頓狗罵! 我給了支持, 卻挨罵, 這是啥道理?
作者: 粉皮一塊    時間: 29-10-2013 22:13
刪晒d垃圾丫西位廣告 我諗應該會多番d人

哩個亦系我認為唯一可以解決樂古開始收皮的趨勢

系手機到睇 一禁入去 成版丫西位廣告彈左出黎

個 關閉 細到乜西咁 唔用i pad既話我冇次系禁得中個 關閉

簡單即系想迫人睇晒戈廿秒晒時間又丫西位既垃圾

你仲會有心去睇? 比我就唔睇好過  廢事煩
作者: marypass654    時間: 30-10-2013 00:07
回復 21# wforwin

第2條link又係有個血映雪份..
作者: kaka9911    時間: 30-10-2013 00:29
請問,幾時摺埋個論壇???
作者: 細魂a0a    時間: 30-10-2013 19:00
成日連線唔到先令我最煩惱
檢查緊貼都會連線唔到
作者: v1w1    時間: 30-10-2013 19:10
刪晒d垃圾丫西位廣告 我諗應該會多番d人

哩個亦系我認為唯一可以解決樂古開始收皮的趨勢

系手機到睇 一 ...
粉皮一塊 發表於 29-10-2013 22:13

我認同廣告真的很麻煩

自己是用HTC手機,每次要等20-30秒來播放廣告(很難關閉廣告,因為怕按錯東西,到時7到無朋友)

不過沒有廣告,就失去一部分收入(樂古好像會收取廣告費用,與其他討論區沒有分別)

那樣樂古一樣提早玩完

當然樂古管理層應該考慮未來發展方向

畢竟現在線上遊戲的熱潮已經大不如前

手機遊戲暫時是主流遊戲

要擔心應該是管理層,因為最終決定權還是在他們手中

我們只能「食住花生等好戲」

回復  F└┘CK

2+真系越來越離譜 不過有d人就喜歡越離譜d槍越想抽就係因爲有支持 cso先越來越差…… ...
小鳥遊六花 發表於 29-10-2013 19:36

不正常的武器是其中一個趕客的因素

不過重點還是玩家的品德令人無言了

連殺對方—次也會送機票或被罵外掛,我自問我是少發怒的人

也會忍不住對屏幕舉中指(當遭到無理踼除的時候)

還有黑房的問題頗嚴重

我認為CSO版變的冷清完全系CSO冇嗮吸引力,
宜家越來越少人挽,新血被LOL搶一大半,就連挽緊都轉挽LOL,
而且CS ...
F└┘CK 發表於 29-10-2013 19:32

其實LOL也開始被手機遊戲和小學雞攻擊

前者令LOL流失了不少玩家(有時在港鐵裡,一個車廂裡至少見到7-10個人在玩神魔之塔)

後者則令LOL逐漸失去了光環(聽說台灣不少人抱怨部分勝利者太囂張,甚至有意人身攻擊;部分失敗者常破口大罵,卻少反省自己問題.

再者,某些LOL的人自以為玩LOL等於是了不起,是上層玩家,於是對某些遊戲的玩家作出一定的嘲諷,甚至侮辱對方)

不過客觀來看,LOL講究技術和團隊合作,金錢只能提供有限的援助

不像CSO花大錢,一人鎮壓全場(我是指部分模式)

還有韓國是默許災厄模式可以用外掛,試問叫人相信他們會處理其他模式的外掛?

不過CSO亦算是生存時間較久的射擊遊戲

AVA要等待新代理商(曾經對CSO產生威脅)

STing online, heatshot 殲滅者online,烈日風暴online等射擊遊戲已經去了遊戲天堂

難聽說一句:橘子能令CSO跨越5年死線,已經算是了不起的成就
作者: 血映雪    時間: 30-10-2013 20:35
回復  wforwin
第2條link又係有個血映雪份..
marypass654 發表於 30-10-2013 00:07

你看清楚再說話吧...

我給了他一個支持, 順便說說叫他多寫感想, 不然整個帖子就沒啥意思...
結果就挨了他一頓狗罵! 我給了支持, 卻挨罵, 這是啥道理? 我哪裏不對了?
作者: zenith710    時間: 30-10-2013 21:55

馬倫 發表於 28-10-2013 22:22

樂古都接近10年lor wor,就算cso版摺,仲有其他版呢?
作者: 馬倫    時間: 30-10-2013 21:56
回復 42# zenith710

係成個樂古摺
作者: zenith710    時間: 30-10-2013 22:01
回復  zenith710

係成個樂古摺
馬倫 發表於 30-10-2013 21:56

點解咁講呢?
作者: 馬倫    時間: 30-10-2013 22:02
回復 44# zenith710

http://www.nakuz.com/bbs/viewthread.php?tid=4467812&extra=page%3D1
留言先係原因
作者: veron1016    時間: 31-10-2013 01:19
I only play CS 1.6.  how can i download to play CSO ?
作者: wck0652006    時間: 31-10-2013 11:34
講得好~!!
連開個Post同人交流下都要係咁受批評同食負評~
仲話討論區WO~我呸
作者: kaka9911    時間: 31-10-2013 16:20
樂古論壇已經大勢過去~
作者: zenith710    時間: 31-10-2013 18:20

留言先係原因
馬倫 發表於 30-10-2013 22:02

5好咁快dur啊..要10周年啊!
作者: zenith710    時間: 31-10-2013 18:21
I only play CS 1.6.  how can i download to play CSO ?
veron1016 發表於 31-10-2013 01:19

http://www.nakuz.com/bbs/viewthread.php?tid=3376644&extra=page%3D1search it from here
作者: zenith710    時間: 31-10-2013 18:27
你覺得樂古仲有經驗豐富既會員會常on咩
我諗樂古應該會慢慢衰落
lawkichun 發表於 29-10-2013 16:44

haha 我有時都會on下ga(我算5經驗豐富?
作者: zenith710    時間: 31-10-2013 18:30
其實樂古應該整理廣告既問題,一開樂古就有全版既強國遊戲宣傳影片,係咁講一堆刺耳既普通話,山左個廣告都仲 ...

哈哈你仲記5記得我?haha. 我係到第一次交易就係同你:p
作者: zenith710    時間: 31-10-2013 18:33
其實少d廣告同出手機版已經可以帶來收入
但某版主上位之後真係會令果壇死得更早 ...
kk1166 發表於 29-10-2013 20:24

haha 邊個?
作者: ZoMble乂幻月    時間: 31-10-2013 19:23
回復 53# zenith710

1次過引用5帖
作者: 血映雪    時間: 31-10-2013 21:28
1次過引用5帖
ZoMble乂幻月 發表於 31-10-2013 19:23

也許他有太多感觸了, 不吐不快...
作者: akira_a    時間: 1-11-2013 18:54
係囉 而前成日上黎睇心得文 差唔多日日都有人PO
學到唔少野
而家以經無人打
PS: 我半年前開始少玩CSO 轉左LOL
作者: articearar    時間: 1-11-2013 20:58
cso自2008年起,到而家其實開始沒落都係應該,遊戲內容已經冇新意,冇新既賣點吸引到人玩

論好玩大把PC game好玩過佢,論多元化CS1.6比佢多,基本上已經係冇乜競爭力

加上而家興起既LOL,cso就更難有立足之地

國家必有興亡,冇可能永遠咁興盛

呢個先係令樂古cso版變得冷清既最大原因
作者: chun強    時間: 1-11-2013 23:53
我也不知自己多久沒上,之前我一放學就上樂古係因為日日都有新野睇,依家唉都唔知點講仲知好似改變哂咁人又冇post又少
作者: yikhei1    時間: 2-11-2013 01:14
樂古老餅表示廣告多左好多,愈黎愈唔鍾意上黎

同埋cso版冇咩高質帖,唔值得留言

以往好流行一出新地圖就有攻略帖,而家啲地圖咁耐先更新一次,連呢啲帖都少埋,個人認為呢類有好大參考價值。

Even係舊地圖,例如一般模式既,希望有心既會員都可以講下有咩攻略心得。

另外,我覺得適當既批評係好,會令人進步,但有時見到有會員得寸進尺死都要追住人地既不足黎鬧,有意思咩???比你嘈得嬴又點? 你咁勁你唔出教學??

人地POST出黎係代表肯同人分享係一份心意,你唔領情唔代表可以咁踩人
作者: superchanouo    時間: 2-11-2013 01:17
請辭又如何,都無人批嘅。
作者: 血映雪    時間: 2-11-2013 14:20
superchanouo 發表於 2-11-2013 01:17

那麼就真是令人哭笑不得...
作者: 新手勿電    時間: 2-11-2013 14:56

所以我都轉去玩CSGOhttp://www.nakuz.com/bbs/viewthread.php?tid=4470163

CSGO係CS最後一個希望
我唔想以後個個都只會玩LOL
作者: 新手勿電    時間: 2-11-2013 15:03
superchanouo 發表於 2-11-2013 01:17
只能說笑死我了....
作者: GeeGee    時間: 2-11-2013 22:59
退出也是好事
作者: terrylo    時間: 10-11-2013 13:27
退出?!
作者: 拉拉是個人才    時間: 11-11-2013 03:21
所謂既新貼
有幾多個係copy & paste
大家心知肚明
作者: AwPlSnipeR    時間: 11-11-2013 04:53
退出也是好事
GeeGee 發表於 2-11-2013 22:59

GeeGee大大安安
作者: CEMA    時間: 11-11-2013 11:10
又是素質的問題,我認同樓主說的話
現在不禮貌的人真的很多,樓主你不做版主,我也只能夠尊重你的決定
作者: chiuandy123    時間: 12-11-2013 10:32
退咗cso一段時間既路過
作者: mickeymayu    時間: 13-11-2013 20:41
回復 62# 新手勿電

cso難玩好多... d彈道完全係另一回事= =
作者: 新手勿電    時間: 13-11-2013 21:58
回復  新手勿電

cso難玩好多... d彈道完全係另一回事= =
mickeymayu 發表於 13-11-2013 20:41

平衡番d槍
P90照樣屈機~
作者: mickeymayu    時間: 14-11-2013 19:42
回復 71# 新手勿電

id係咩?__?
作者: v1w1    時間: 15-11-2013 12:35
老實說,近期很少有大更新

當然會少人開帖討討論

再者,即使之後多了人開帖,有些人喜歡起爭議,或充當「正義高達」

之前馬輪的For fun比賽,我只是對是否舉辦比賽有保留

我自認當時的意見較主觀,不過不需要3個人一起反駁我的言論

即使你們有道理,但是以這種以多壓少的姿態來反駁,不免令我感到咄咄逼人

加上CSO版只是集中討論遊戲更新,內容等,不像巴哈百花齊放,至少每個模式都有人去討論

所以要增加人流,大家不妨參考巴哈CSO版

還有個人感覺上巴哈CSO版的人較成熟,思考較長遠和有見地(不過爭議指數比樂古更高)
作者: m88    時間: 15-11-2013 12:45
其實我覺得自己唔適合做一位版主
作者: jeffkam23    時間: 16-11-2013 08:39
提示: 該帖被管理員或版主屏蔽
作者: kissopen222    時間: 16-11-2013 09:27
平衡番d槍
P90照樣屈機~
新手勿電 發表於 13-11-2013 21:58

得閒可以搵我,都係AK http://steamcommunity.com/id/batcantflyy
作者: ivan1113    時間: 21-11-2013 22:36
摺左罷就
作者: idttt7801    時間: 23-11-2013 19:51
多謝哂
作者: trouble-someboy    時間: 26-11-2013 22:49
人大左,都唔會咁想玩onine game啦。
加上宜家smartphone咁流行,online game真係熄微得好緊要
作者: michael1994113    時間: 28-11-2013 18:49
online game熱潮不在= =?但係我玩LOL都新龍谷都好多人玩WO= =雖然玩CSO真係發覺少過以前好多人玩....
作者: 肥sam。﹏。    時間: 3-12-2013 22:56
呢期CSO真係少左好多人玩....希望下年出的屍4有新亮點...可以吸引新玩家/舊玩家回流吧...(希望不是幻想...
作者: kenR    時間: 4-12-2013 23:32
sad but true
作者: fukcu1993    時間: 7-12-2013 21:41
其實cso少左好多人玩  都令個版冷清左好多
話說我都好耐冇係cso版到留言
作者: v1w1    時間: 9-12-2013 20:34
最近登入了CSO

拿了歡迎回來CSO的禮物

看到沒有任何有新意的活動,離開CSO?確定

歡迎光臨 樂古Nakuz (http://mixro-dsp.comcncontactwww.nakuz.com/) Powered by Discuz! X3.2