查看: 224733|回復: 192
打印 上一主題 下一主題
收起左側

[綜合討論] [原創]職業攻略

呢度係俾大家討論/講出大家既經驗
講得好會加分..可重覆

我講超魔先啦

超魔係一個屈機勁,魔攻,魔防都高既職..
好多招都好勁..好屈..
但係衰在唔多血同埋防唔高,但係pvp team打or打王 攻守城有超魔就好好多..
超魔既招評分
以下係我認為大家應該學既招

咖般塔音 必學 3x3既地領效果..最正係可以頂走個地領.. 俾8分
重力原野 睇下你喜歡..係5x5內既怪一秒扣千二 唔理人防 打王 攻守城有用 俾8分
吸魂術 唔建議學..學黎都係衝等用..多sp想俾智者玩死咩= =仲要禪心LV 5前置點 太哂點 俾4分
魔力增幅 必學 30秒內加魔攻50% 正爆..我俾10分
魔擊術 重力原野既前置點 如果係學重力就學..唔學重力唔建議學= =因為冇乜用 俾3分
念力連擊 建議學 25%令人咀咒..同埋唔太食點 俾7分
火柱攻擊 唔建議學..因為呢招唔可以起別人地下放== 俾3分
火之獵殺 冇用招 前置點招 俾1分
隕石術 唔建議學..攻係高..同埋有效果..不過呢..好大機會整唔中人- - 最多打王用 俾6分
雷鳴術 必學~130dex可以勁推人= =推到唔知去冰都得..同埋冰雷人都好勁~ 俾10分
怒雷強擊 睇你中唔中意..就算學我只會學lv 1..因為魔攻變化唔大..作用整到人地郁唔到 俾6分
水球術 必學..+智者用呢招=無限阿修,衰在多血既人加得切血 俾9分
冰刃之牆 咖般塔音前置點 不過本身都有用..可以攪到人地唔可以前行 俾6分
霜凍之術 冇用招..用暴風仲好 俾1分
暴風雪 必學..中3次即冰..馬克唔計~仲要500%魔攻..俾10分
地震術 唔洗學啦== 不過用其他法仲好  俾3分
崩裂術 你中意啦..不過我認為學呢招不如用重力.. 俾6分
泥沼地 必學..超魔互p靠呢招 俾10分
禪心 冇用..點sp你pvp都唔會唔爆水下話?!俾1分
心靈爆破 唔洗講..冇用 俾1分
聖靈召喚 魔師掛機招..轉生唔學..學念力
暗之障壁 必學..又其pvpv打武宗用呢招可以屈~平時打怪都有用.. 俾10分
石化術 建議學 石化火箭好勁嫁..俾10分
火狩 有用..學 俾8分
火箭術 學左石化就學10lv啦 俾7分
火球術 冇用..唔好學俾1分
火焰之壁 唔建議學pvp d人都唔會衝入去啦= = 俾3分
冰箭術 學黎做前置得 俾5分
冰凍術 學..因為pvp唔一定要用暴風..單p用呢招唔怕打到其他人..俾9分
雷擊術 一句講哂 有雷明要佢做咩 俾1分
雷爆術 一句講哂 有怒雷要佢做咩 俾1分

而我個超魔就學以下幾招學爆的
火箭 石化 暴風 魔增 雷明 水球 念連 泥沼 冰凍 暗壁 火守 咖般塔音  重力
其他學既都前置點..咁點就岩岩好夠點了~~
大法我只學了暴風 重力 因為認為有呢2招都夠..加上怒雷+隕石太食點..所以冇學
屈招有 石化+火箭 冰凍+雷明 泥浩
加點方法
DEX 99+34 連天賜 EQ 70JOB
VIT 48+7 70JOB
INT 88+27 連天賜 70JOB
血有7813 魔攻有639~1110
SP 2662
用以下EQ 平果 紅娃盾 火槍長靴 阿修絲衣 U劍披 雙傑

PVP技巧
打武宗 只要起自己格度放暗B就OK~有雷明推OR石化火箭 冰雷 你喜歡
打超魔 鬥快放泥沼 OR直接冰雷 都OK~
打智者 其實冇咩機會WIN~只係咁多個職最有機會WIN智者既 只希望對方冇穿不死衣OR馬克E再石化火箭
打聖殿 又係一定要起佢打你之前用暗B 再慢慢屈佢 不過一P一好難打死佢..因為血高魔防又高 水球有機會打死既 不過你只要控得好唔會死
打神射 用泥沼 神射即變左嫩B~同埋佢小血.冇人型盾..所以好易屈 只要有泥沼就OK
打騎領 建議唔好1P1= =因為又係打唔死佢既 水球有機會既
打詩人.舞者 冰雷 石化火箭 如果2樣都屈唔到就只推雷明吧 不過記住用左泥沼先 總之佢冇咩機會打死你
十字刺 呢個煩喇= =你放暗B可以擋爆刺 可以擋致命音投 不過佢用心靈你就冇咁一半血..AMM..都係泥沼吧= =
創造者 嘩= =火煙平你死更= =冇乜機會WIN呢個職..
神行太保 睇下佢抄咩招  同埋神行多數唔會1P1..所以放心
神 官 打不死,.不過你都有機會屈死佢囉//
神工匠 呢個呀..暗B囉..其實超魔可以WIN到神工匠..睇控制啦

[ Last edited by ~亞榮~ on 2006-6-21 at 03:39 AM ]
回復

頭像被屏蔽
回復 支持 反對

三轉開放以後好像每個素質多少都會點到了
單樣素質點到120的人感覺不多
回復 支持 反對

好懷念之前既超魔
回復 支持 反對

頭像被屏蔽
回復 支持 反對

我想請問邊個職業pvp最強
回復 支持 反對

最近玩緊波利  o.o  有d問題想問下大家

我最近玩緊魔師  b42j32

int52+7
dex33+14

頭: 魔法帽
花葉
手:骨杖/4土波手杖
盾:盜蟲卵鐵盾
身:蟲蛹 dex+2 長大衣
披: 白幽披
鞋: +4 鬼女長靴
飾:小雪獅*2 /*傑洛米

想問一下之後升lv應該+咩點   我呢家打咩怪傷害都唔多夠-_-
回復 支持 反對

最近玩緊一個近似正服既私服  15倍exp

甘我就玩體騎既   }

呢家0轉52lv 39j     之後轉騎玩矛
str28+3
agi9+1
vit60+3
int1
dex30+3
luk1+1

窮到濃  要點樣樣合到d見得下人既普通裝   同埋點樣點   呢._.? ...
餅`Cake=× 發表於 30-3-2009 19:53

裝高防為主就得

騎士的話  卡片都係圍繞Str Vit Dex為主
睇自己想著重邊樣..但騎士通常都唔係好夠命中
我自己就攻同命中較為著重

Str 除非d裝勁  唔係既話最少都要加到 (Job連加成)要有120 /  或者 Str低可以用卡片補上

Vit 我覺得如果你 (乘算防禦)有 70或以上時
     .可以加到 (99Lv時)hp達 2萬
     .或者到加 (減算防禦) 80~90  
        ↑此項方便負面狀態盡快消去(因為乘算防禦高,所以唔洗刻意加到100)
[[ 減算防禦數值係Def X + X,後者的是減算,前者為減乘算防禦 ]]

Dex  Hit達 190或以上就得(連卡片裝備)

以上都係參考用  要睇你打咩怪進行相對調節

評分

參與人數 1樂點 +10 收起 理由
Nelson + 10 熱心協助

查看全部評分

回復 支持 反對

最近玩緊一個近似正服既私服  15倍exp

甘我就玩體騎既   }

呢家0轉52lv 39j     之後轉騎玩矛
str28+3
agi9+1
vit60+3
int1
dex30+3
luk1+1

窮到濃  要點樣樣合到d見得下人既普通裝   同埋點樣點   呢._.?
回復 支持 反對

請問大大我要玩騎士應該怎樣配點才算好呢!?
回復 支持 反對