查看: 74504|回復: 352
打印 上一主題 下一主題
收起左側

<金庸小說>討論區

常有人問誰是最強,誰是什麼什麼等,倒不如在同一個topic內討論吧,
板主,對不起,我找不沒有書本的封面喔,這可以的嗎-    -?

金庸介紹:
金庸(1924年2月6日─)本名查良鏞。生於中國浙江省海寧縣袁花鎮。1929年5月入讀家鄉海寧縣袁花鎮小學,先就讀於浙江省嘉興市第一中學(嘉興一中),為寫諷刺訓導主任的文章被開除,轉學去了衢州。1942年自浙江省衢州中學畢業,1944年考入中央政治大學外交系,1946年赴上海東吳法學院修習國際法課程。

金庸是新武俠小說的代表作家之一,被普遍譽為武俠小說作家的「武林泰斗」,更有「金迷」們尊稱其為「金大俠」或「查大俠」。

自1955年的《書劍恩仇錄》開始至1972年的《鹿鼎記》正式封筆,他共創作了十五部長、中、短篇小說。其作品內容豐富,情節跌宕起伏,有豪俠氣概,有兒女柔腸,有奇招異法,凡此種種,引人入勝。曾被多次拍攝、製作成影視作品、電腦遊戲,對當代青年的影響極其廣泛。他也曾以林歡作筆名,為長城電影公司編寫劇本,更曾合作導演過兩部電影,也曾以姚馥蘭為筆名撰寫電影評論。

他是香港《明報》、《明報月刊》及新加坡《新明日報》的創辦人,被譽為文人致富的例子。

筆名名由:
當年金庸與梁羽生訂下武俠小說之約時,曾想過筆名的問題。後來決定把自己名字的「鏞」字一分為二,成為「金庸」。這就成為了他的筆名。

小說:
金庸曾把所創作的小說名稱的首字聯成一副對聯:飛雪連天射白鹿,笑書神俠倚碧鴛。(見《鹿鼎記·後記》)現在已經廣
回復

Originally posted by 月影X無 at 2006-8-11 21:08:
樓主有冇logo..方便我入索引

冇=0=我都想有@@ 等我上網搵下先

由射鵰三部曲開始,多左人睇佢既小說,攪到金庸做左武俠小說一代宗師

[ Last edited by 冰燒月" on 2006-8-12 at 03:01 PM ]
回復 支持 反對

Originally posted by 劍兒* at 2006-8-15 21:45:
我想知呢

有咩人物係射鵰3部曲入面都有出現架? or 係only係神鵰~>倚天屠龍記 度都有出現呢?

冇人咁長命=3=,武當派張君寶係細個見過楊過,好似比楊過指點過武功,跟住就變左張真人啦
回復 支持 反對

Originally posted by yipkamingf at 2006-8-28 20:09:

楊過= =

女龍女緊令..唔令點會做主角-口-''

射鵰既黃蓉最靚=3=
回復 支持 反對

Originally posted by [S]jasonhk0225 at 2006-9-15 20:06:
我睇過哂金庸D小說。。。長既如天龍八部。覺得最尾部份最感人。。短既如白馬嘯西風。。連城訣都唔錯。。而且我較喜愛金庸寫一些悲傷的結局呢

連城訣都幾慘,但去到最後主角都可以搵返個女人同囡囡陪
回復 支持 反對

Originally posted by 【賊王葉繼歡】 at 2006-10-13 19:30:
大家覺得笑傲江湖發生企咩時代@@?
獨古求敗係仲早過神蕉俠女(宋朝)
但係佢又傳左獨古9劍比風清羊=口=
風清羊又傳比令胡沖= =......
咁姐係笑傲江湖同神蕉俠女個時間差唔多
但係...!
惡0山林死之前同林平之傾 ...

係明朝,因為武當一派己經百幾年,計計下差唔多
回復 支持 反對

原帖由 kirasky 於 2006-10-12 13:41 發表
最近睇左一本書:俠客行

真的石破天叫石中玉,為人貪淫好色
主角狗雜種的母親叫他狗雜種,其實係石中玉的孖生兄弟
原來主角狗雜種(假.長樂幫幫主石破天)
一開始住系兩個大使既俠客島
(兩位大使江湖上人人得 ...

你應該加分既,打咁多野,
不過石破天係幾好睇,去到最後學識太玄經,成身武功全靠好運-  -
回復 支持 反對

原帖由 雞仔飯 於 2006-11-4 06:24 發表
係呀
有2個姓楊架

果個姓楊既好似好神秘, 好似識九陰真經, 但係唔知佢全名
出場時間好短, d人話佢係楊過既後人?

那是身穿黃袍的女子,再屠獅大會點明「周智弱」武功,之後走果陣講左句:終南山下,神鵰俠侶~~
回復 支持 反對

原帖由 雞仔飯 於 2006-11-8 13:58 發表

無啦啦做咩要整個咁既角色出場

引起讀者幻想呀~金庸成日比靈感人~
回復 支持 反對

原帖由 ↖幻滅♂ray 於 2006-12-20 06:43 發表
輕功不一定要飛吧=.=
閃到敵人的攻擊也算是輕功

閃到敵人既叫身法,泥鰍功,就係其中一種~
獨_求敗 係神鵰同笑_江湖個個係同一個人泥架-_-
回復 支持 反對