打印 上一主題 下一主題
收起左側

[綜合討論] 其實中4入左文商仲點解仲要有數學?

數學得中三係唔夠ka~
中四五d數仲有用d~
回復 支持 反對

我而家f.6下年考al,解答下先xd我純文都要讀maths啦會考-___-
你而家讀果d咩econ,acc果d好似只係加減數果d基本野就ok
但上到大學商科就完全唔係咁簡單.......
首先,報大學果陣,maths考得好,係有bonus的
而我有個fd讀緊中大econ.....佢話咩demand curve果d....大學果陣係要用一條maths geh算式表達,你話maths係唔係重要先......
回復 支持 反對

回復 樓主 的帖子

有排你學丫...=.="
回復 支持 反對

原帖由 howan551 於 16-7-2008 15:06 發表
我而家f.6下年考al,解答下先xd我純文都要讀maths啦會考-___-
你而家讀果d咩econ,acc果d好似只係加減數果d基本野就ok
但上到大學商科就完全唔係咁簡單.......
首先,報大學果陣,maths考得好,係有bonus的
而我有個f ...

We even use calculus in econ calculation
回復 支持 反對

中英數必讀嫁啵= ="'
回復 支持 反對

我升中四- - quadratic係乜 咸數?
回復 支持 反對

你唔好以為讀文科就完全唔洗計數先得架
特別係econ,你讀上去就知大把數計..
回復 支持 反對

一d都唔夠既喎
回復 支持 反對

原帖由 疾風終極奧義 於 17-7-2008 00:15 發表
我升中四- - quadratic係乜 咸數?

姐係2次

linearly equation 係一次方程       a+3=4    find a
quadratic equation 係二次方程      a*2+1=1   find a

quadratic function:   f(x)=3x*2+2      
If let y=f(x), then y=3x*2+2     <---equation

回復 支持 反對

Maths so easy- -   A maths is differicult only
回復 支持 反對