樓主: magichero00000
打印 上一主題 下一主題
收起左側

[技術]有冇高手知點 段上地擦

邊個話貼地係前(前上)下??果個只不過係大跳.
但係前(前上)下再+下亦都肯定5會做到貼地

慘了,樂古都冇人識段上地擦.0.
asd1994618618 發表於 15-3-2009 18:24

你最尾果句我不予置評,但前面果兩句你不如睇下以前關於貼地/地擦既問題文章先講 :handshake
回復 支持 反對

教左你都唔會用倒
首先要係 然後貼地, 係個人未趺落下層之前禁上, 再馬上出絕, 成功既話會見倒個人好似係平地用貼地黎出絕咁滑向前
唉 驚你貼地都唔識打埋比你  :  前(前上)下
p.s. 有無人話我知樂古有咩勁 ...
Mas老子 發表於 15-3-2009 14:20

要多謝Mas老子....=]

佢點醒左我

我明白了點做到段上地擦了...

首先就好似Mas老子   係階級度 做貼地  ,未趺落下層之前禁上

當你禁上制個時 個人會跳起....  要禁完上制之後   個人未跳起之前  做多次貼地     

不停重複o甘禁  就做到段上地擦了...

按法:  貼地  上制 貼地 上 貼地   上制  ....       不過要禁得好快
回復 支持 反對

還是勉強在段上 刷技/回殺, -_-
回復 支持 反對

要多謝Mas老子....=]

佢點醒左我

我明白了點做到段上地擦了...

首先就好似Mas老子   係階級度 做貼地  ,未趺落下層之前禁上

當你禁上制個時 個人會跳起....  要禁完上制之後   個人未跳起之前  做多次貼地     ...
笠曳 發表於 19-3-2009 15:16

哦 我識啦 thx
回復 支持 反對

po佬d段上擦so痴線orz
應該是地擦+上就做到1次吧囧
回復 支持 反對

拉4 段上一斬都是差不多原理吧
回復 支持 反對

會段上地擦的人少之有少, 會的也只是把它當作華麗技巧, 只有炫耀的用途...
把段上地擦融入實戰中的人更是萬中無一...
實用性雖極廣:假動作, 滑行出技, 逃跑等, 可惜按法之難度實在過高...
回復 支持 反對

你地所講既都唔係最正宗的段上
段上出技都算係段上既一種
可惜hk根本冇人識原來果隻
你地係台下貼地可以跣多少少
而段上你地只能出技(包括我)
唔靠z/出技 就要按上彈起
最正宗就係直程可以跣埋而唔使靠其他野去維持
回復 支持 反對