查看: 25213|回復: 224
打印 上一主題 下一主題
收起左側

[機評攻略] 愛機:神盾高達 :SEED中爆機: by木拉布拉加

前言:大大隻,驚你地睇唔到-3-

本貼花了很多心機同時間,, 希望能給大家2-3分鐘既娛樂,,

所以希望大家用一個小小既回覆支持,, 因為其實本貼都係想為
大家娛樂和輕鬆下,, 你地睇得開心,, 我又貼得開心。

本貼內容如想轉貼請向本人告知,,
其實都唔知貼唔貼好,, 因為次次都好小人回應,,
令到自己覺得花果幾粒鍾好似白費...
點都好,, 希望大家支持下,, 我會貼更多好用好好既貼。

本貼百份百人手自家打字,只有小量既圖轉貼致暴網,,
加上,, 今次內容大番新... 我會獨家拍第一次既SD片,,
其實我諗大家係巨商有時都見過我,, 因為我都時常貼影片和貼子給大家..

神盾高達,, 其實係我愛機之一,, 但因為剪既關係,, 我唔太識用,,
我就玩開拳既-0-,, 用神盾都好多時比FD話我唔勁,, 但因為自己既愛機關係,,
所以唔放棄,, 用到佢勁為止。
其實這貼整左好耐,, 因本人個YOUTUBE上載有小小既問題。一路上載唔到,,
時致今日,, 電腦沒有關過,, 最後第5日終於上載到了。 希望大家睇完這貼可以回覆下,,
我花咁多心機都係想比大家享受下3-4分鐘既娛樂,, 我曾經諗過一度放棄開貼,,
因為太小人回覆了,, 自己幾個鍾頭既心機都白白冇哂...  但鬼咩,因為自己鍾意開貼,
希望大家看完真係會回覆... 因為,, 我唔知幾時開貼是最後一次.?
支持我既人我好開心,, 因為竟然有人認同我貼既貼,,多謝你地,,
係遊戲過程中... 好多玩家都幫我拍片支持!,, 多謝你地... 但太遲放上YOUTUBE..
心有小小對唁住,, 原本這貼是大大前日,, 差唔多星期一就放,,
係依到好多謝2個人,, 傻霖,,楓業
傻霖知道我放唔到上youtube,, 想辦法幫我,, 但最終都上載唔到,,
但這份心機真係多謝你...
楓業,, 當我話影相既時候... 楓楓係第一個話''好''既人... 影左成十幾廿分鍾,,
很多謝 SD 遊戲中的一班 路人

原名: 神盾高達
所屬 : ZAFT
製造商: 奧布
攻擊用試作型可變 MS
這部機我很多朋友都話廢.. 都有好多朋友話勁,,
我當然想話佢勁,, 但係... 世事有D野錯你唔可以話佢岩,,
冇錯,, 神盾高達有好處也有唔好處,,
好處係: ma之後有倒地炮,, 開波已經可以用黎發射,,
地圖炮當拳機埋身可做保護發射,倒地拖1-2秒既時候走
而且ma之後可地圖炮,, 幫助自己方既一齊圍,, 速度都較佳
但唔好處: 太小防,太小血,唔似ar the o咁,, 2武攻力中下,
射程唔夠遠,, 3武有硬直,, 發射易比人射擊,, 好多時都比人打擊

武器

60MM激光槍(低出力)
60MM激光槍(高出力)
光劍
60MM激光槍(低出力) 同 60MM激光槍(高出力) 個低/高有咩分別?
姐係低比較唔痛... 高比較痛... 光劍算短,, 通時不會使出,,
但當時機真是100%好既時候,, 我 先會使出。

ma 型態:

海妖

海妖係一樣令人在遊戲倒地既武器,, 幫助到好多隊員,,
但有時用錯都會害到自己隊員唔能夠使出連合技/近攻埋身放血,,

技能既介紹:
爆種   機體30% 機動了上升, 持續推進時間大幅上升, 搜索敵機+雷達效果
PS甲  對實彈防衛上升
大絕  近型大絕/地圖炮

講一講佢既技能分析先...
對剪機黎講... 佢既技能吞係普通不太強...
ps甲如果改為激光槍甲應該會仲好,,
ma型態大絕效果對多人很有用。
以上全是個人意見,,

[[onion_46]] ........    .  

我地再看看佢既設計圖

機體本身黎講攻力已經算中下/中中級,防也不太理想。
如果你想加點的話:
我建議全血, 因為防攻已經算小,加攻反而令防小..
這機本身玩幫自己隊友扣敵機血,,
講真吧: 其實沒有加點方法是正點,,
你最喜歡點加就點加,, 可能你3攻玩得強,有人可能爆速度會強..
所以加點方法是沒有正點/錯點..

講到E到我都報下自己料先 , 得閒可以搵我一齊玩,,

↓影片{按HQ較清}

之前因第一次用,,給人廢的感覺,, 自己也覺得很廢
所以決定重拍@@''
影片如下:

精華影片
希望你地會喜歡[[onion_51]]

板太大↓下低仲有

評分

參與人數 1樂點 +30 收起 理由
五月霜 + 30 已加入攻略機評集

查看全部評分

回復

支持 我有同你對過一局[[bao_29]] 比你小隊好快咁秒哂
係你影片度覺得你打距離戰都幾遠,同埋你掩體企位位置唔錯,拉盾技術好!

合作性上有個特別的地方就係
你D隊友包機衝上前先,你企後等D包隊友比拳機追個時搵3武幫隊友射停拳機<值得一看(0:49-0:58)

我自己玩神盾會上番前小小,打埋多d中距離,我自己強2血,1機動性(雖然機動性好似無咩效果)
神盾無想像中咁硬(其實都幾脆),不過上番中距離,如果比拳機追,佢變番MA狀態脫離絕對有90%以上成功率走到(Ps: 新東京地圖)<這個係我個人小小看法

我覺得神盾優點係打遊擊戰同控場
不過有時要取捨兩樣野
1. 以佢高機動性遊走地圖,追擊包機優先
2. 支援隊友為先

同埋我覺得玩神盾有幾個地方要注意
1. 如果撞到AR重高(包)/完美自護,應該避免直面衝突,特別搵MA地圖砲射重高/完美自護,佢地唔倒地,同埋重高有T立場,同佢對射會有點不利,我覺得神盾這方面能力有小小不足

唔好怪我好似講太多haha,我自己都想開POST寫下神盾,不過比你寫左先,事實上你寫得幾好,有時香港這邊好多人對神盾有偏見,覺得佢廢,我都玩左佢一段日子先發覺佢的優點。如果以上意見你認同的話,希望你可以+番多D資料落這個POST度。
IvanxRexon 發表於 5-9-2009 07:23 PM

大家得閒可以搵我玩玩

遊戲名: 木拉布拉加
gashfire@hotmail.com

個人前介紹貼子
神盾高達
http://www.nakuz.com/bbs/viewthread.php?tid=3719172
閃電高達
http://www.nakuz.com/bbs/viewthread.php?tid=3733903
百式
http://www.nakuz.com/bbs/viewthread.php?tid=3740818&extra
沙漠高達
http://www.nakuz.com/bbs/viewthread.php?tid=3756842&extra=page%3D1
正義高達
http://www.nakuz.com/bbs/viewthread.php?tid=3761673&extra=
迷惘天 - 強烈更新貼子
http://www.nakuz.com/bbs/viewthread.php?tid=3763480&extra=
自由高達
http://www.nakuz.com/bbs/viewthread.php?tid=3781193

精華影片

回覆啊-3-

support!!!
karlosss 發表於 15-8-2009 12:02 PM
支持木木
唔好係最後一個貼呀^^
charlestsz 發表於 15-8-2009 12:08 PM
十卜=]
見你禁有心
xddreamfish 發表於 15-8-2009 04:35 PM
次次都咁多字- -
但係都好好睇!![[onion_57]]
咩咩咩嚕 發表於 15-8-2009 04:31 PM
回一下吧
....
多謝樓主了....
畢竟看到這post你有努力....

原本以為神盾是拳機.......
(四把劍啊!? 和as the o 一樣的說....)(請忽略長度問題)
天才A 發表於 15-8-2009 04:45 PM
回復 支持 反對

木木唔係人 by風v_v(你搶頭炸)

木木d朋友膠架[[onion_50]] 叫人踢隻自點知踢左我[[onion_47]]
回復 支持 反對

你終於up到段video
感動ing
回復 支持 反對

你有個字打錯
係通常
回復 支持 反對

有認真寫...
超利害的說....^^
木木你係得既

話說我都出現了(左木木的間離...呵)
回復 支持 反對

你有個字打錯
係通常
天火牙銘 發表於 15-8-2009 10:40 AM

太懶了,等我休息下吧-_-打完很倦
木木唔係人 by風v_v(你搶頭炸)

木木d朋友膠架[[onion_50]] 叫人踢隻自點知踢左我[[onion_47]]
風一永別了 發表於 15-8-2009 10:37 AM

-0-下齊玩囉下次-3-
回復 支持 反對

呵呵..拍得幾好丫..
開頭避死神果到好正
回復 支持 反對

超視距炮有延誤
一有乜郁動
佢就會射埋一邊= =
---------------------------
原本隻色唔令= =
你油隻色好睇D