打印 上一主題 下一主題
收起左側

[其他情報] 想係SD戰術更加成功?Ventrilo幫到你(可提供空間)

關閉 [複製鏈接]

致各位玩家:
如果你地公會想使用Ventrilo,而沒有SERVER或自己一個區域時
歡近Pm銓或我
我地可以開一個lock左password既房間比你地用
當然
個password得Admin知啦
小趙及銓擁有最終決定權

前言:呢個係一個語音軟件 方便大家一齊玩一齊傾計
       如果有任何不當行為 將會被ban或踢出
        軟件可在附件下載

Step 1 : 將軟件解壓在任何位置

Step 2 : 開啟軟件 首先User name 右邊有個小箭咀標誌見(圖1) , 再禁New 打自己喜歡的名字 完成後按Ok

Step 3 : 再禁Server 右邊小箭咀 係Select 禁 New , Name任意打 Hostname 輸入:wallaceho.com
Port number 輸入:  1231 完成設置後再按OK (圖2)

Step 4 : 最後按connect 即可連線

圖 1 :

圖 2:

語音聊天FAQ:
Q:我點先叫入左個頻呀
A:通常頻道旁邊會有+字 藍色代表沒上鎖 紅色則為上鎖 雙擊+字旁邊的名字就可以
Q:我成日出入頻都有人聲喎
A:如果不想出入頻道有人聲的話 先到Setup → Events → 左邊的Setting全都變做Nothing就可以了
Q:我想Set禁制先出聲喎
A:先到Setup → Voice →選取左邊的第1,2,3,5選項 之後Hotkey可以自由設定你喜歡的

中文名教學
Step1:先去Setup → Events跟住右邊見到Ventrilo Event Text file 下面會有個目標(如下圖)
以我為例C:\Documents and Settings\Siu Chiu\Application Data\Ventrilo\default.vet

Step2:Copy左條link之後 開我的文件/我的電腦 貼番條link落去 刪左default.vet就會去到個file到
新既目標會變左C:\Documents and Settings\Siu Chiu\Application Data\Ventrilo\default.vet(如下圖)

Step3:之後搵一個叫Ventrilo2既file 開左佢會見到個name 改你鐘意既名就ok 改之前記住熄左佢先(前面要符號 可能有d中文字顯示唔到)[如下圖紅色括號位置]

Ventrilo.rar

207.88 KB, 下載次數: 37

回復

用左vent左好耐了=口="
回復 支持 反對

但係好似歪歪語音方便D...[[onion_26]]
回復 支持 反對

但係好似歪歪語音方便D...[[onion_26]]
細米xD 發表於 21-11-2009 23:40

差唔多=.=
回復 支持 反對

差唔多=.=
wankel 發表於 21-11-2009 23:42

用Ventrilo好似要set好多野咁...
對於我呢D貪方便既人都係鍾意用歪歪[[onion_26]]
回復 支持 反對

用Ventrilo好似要set好多野咁...
對於我呢D貪方便既人都係鍾意用歪歪[[onion_26]]
細米xD 發表於 21-11-2009 23:47

教學好似好多咁 事實上得幾個制要禁=.=
回復 支持 反對

用SKYPE都得啦~~~~~~~~
回復 支持 反對

cs果類先會普及少少
始終sd難提水[[onion_73]]
回復 支持 反對