查看: 7111|回復: 46
打印 上一主題 下一主題
收起左側

[機評攻略] 鐵奧 THE O (原創) 機評

看後請回帖 thz~

感想:

本人由港服SD高達正式推出嘅第一日,就玩到現在,可以話係同SD高達一齊經歷過好多野.
好懷念第一日玩SD高達既情況,嗰陣時一部A機難抽到死- -"
有部B巳經開心到死=]  若當時有部AS機更加可以串人的了~_~  
而家...差唔多每一個人都齊AS機,AR機更加不說了,BS機也不例外啦 =]

今日維護,相信大家都冇咩野做,入離睇下吧- -"

上次講完X勇者高達,其實諗過寫下拳機,不過,本人好少玩拳,唔多識箇中技巧,玩法,費事亂寫啦...
接近唔玩,多數玩剪,其次係包...

今次想介紹下THE-O,其因佢係剪機- -" 喱部野唔係我特登抽番離,而係某一次想BR蓋次佢出比我- -"
之後抽日昇又出多次比我...~_~

部野玩玩下,發覺幾過癮,玩過神盾嘅朋友一定知了 =]  喱部機起AR機之算強呢!

機體介紹:
本機是帕普迪馬斯·西羅克在朱庇特利斯號上製造的重型MS,並由西羅克親自擔任駕駛員。其設計思想完全是為了實驗,作為智慧系統的一種,本機還裝備了生物電腦。本機全身裝有50台姿勢制御用噴嘴,所以雖然身軀龐大,卻非常靈活,機動性能優良。武器有光束槍、光束刀,種類並不多,但由於有大功率發動機提供能量,裝甲又非常之厚,所以戰鬥非常強大,不亞於MSZ-006 Z鋼彈。

有關圖片:

武器介紹:

1武:光束軍力二刀流-出刀算快,但攻擊力麻麻,衝刺都好慢,盡量唔好用~_~
2武:光束步槍(低出力)-射程中,冇咩特別嘅武器..攻擊力低- -'
3武-光束步槍(高出力)-射程中遠,鐵奧最厲害嘅武器,有疾人地嘅效果,有定空效果(有人覺好有人覺得唔好)
                            不過,得2發.唔夠用 =[

鐵奧嘅武器其實算出眾,雖然2款武器都唔算高攻,不過,適當的適用可以令敵人重創<--你會話廢話,不過,又真的沒錯- -"
鐵奧嘅亮點應該都係3武同技二吧....起喱段先講武器...

1武唔好睇個樣有2把刀,其實同其他機冇分別,出劍快,衝刺都就麻麻,攻擊力都好低下- -" 盡量唔好用吧!
不過,若開了技二可能會唔同哂.當拳機玩可能都得(不過,都係唔好亂用啦)

2武唔錯,出槍幾快,彈數都可以,回彈算快....同人對射有優勢,開左技二更是瘋狂的 =]

3武,鐵奧最強嘅武器,出槍一般,回彈唔快,不過,3武使用後可以立刻轉2武,得大機會敵人會連中兩槍..
亦可以令衝緊過離嘅拳機疾一疾,製做機會比自已逃命.雖然唔倒地,但唔倒地卻有佢嘅好處...
通常一班人圍打一部機時,明明可以好大機會咁,一人一槍咁秒佢,不過你地發唔發覺,實會有一個人用倒地炮,
令敵人有無敵時間逃走,搞到錯失左一個大機會,鐵奧嘅3武最好唔會,又可以疾人,非常厲害的武裝...

鐵奧未開技時算係唔錯的了,開了技二後,火力同包機或者強過包機也有可能!!

技能介紹:

防禦力上升-機體防禦力上升

雖然係一招普通技(等於加防禦力一點,特裝點計),不過,對剪機離講其實非常有用.
鐵奧嘅彈藥足夠應付敵人,所以攻擊力雖然不高,但火力夠強嘛- -" 相反,沒有加攻技都唔成大問題...
反而比防技你,真的完美了....剪機通常會起當眠位置,同敵人(包機)對射時,武器上有優勢,技能上有防禦力的優勢,
不雖要擔心會唔夠人射吧~_~

出力限制解除A-機體HP40%以下時發動攻擊速度大幅上升

喱招技開左之後,鐵奧嘅槍真係快到死,係咁狂射,而唔雖要好少血先可以發動,就算40%血時,也有防禦技保持盡量
維持血量..
同人對射時真的非常有用,配防禦力上升,敵人可能射了幾下,佢就玩完了~_~
恐怖啊!

亂舞突型必殺技-積蓄SP可以使出強力的必殺技

總括武器同技能上,鐵奧真的非常恐怖,況且有滿血技,可以更快地維持生命.不過,3武始終都係少彈,得2發而已,
盡量唔好亂用,3武回彈唔快,雖然2武回彈快,不過,鐵奧要配合2,3武的運用先可以發揮佢最大嘅用處...
3武最好留番起同人對射時先用吧...

技二放起鐵奧度真係令鐵奧嘅威力上升幾倍.鐵奧本身2武出槍都快,加上了技二真係...強
亦可以彌補番3武出槍慢嘅弱處....不過,要小心起彈藥方面,唔好開左技之後射得太爽而搞到冇彈旁身就....- -"
技二亦都可以彌補番3武嘅定空嘅時間,相信有好多用大炮時定空一時比人狂射,一炮換人地幾槍,好唔抵- -"

總結,鐵奧起剪機入面可以係強的了,火力非常之猛,不過,建議播一張新人類醒覺卡,我覺得起同人對射時,
boost都係一樣重要嘅事.
我都建議玩家們盡量留必殺(限開了技二的時候),留技二比放必殺更為有效....

強化點建議:
其實攻擊力唔雖要升,可以轉升機動力,因為可以幫助出槍更加快,更加令鐵奧強勁(特裝同oc點全上)
其次可以升血量或防禦(特裝點同oc點全上),原因是這樣升法係普通剪機嘅升法,維持血量去騷擾敵人,
另外,同人對射都有一定優勢了...

合成圖:
應該暫時或以後都冇,不過,部野唔難抽,我都中過3部- -"

視頻:

評分

參與人數 2樂點 +38 收起 理由
五月霜 + 30 已加入攻略機評集
〝小趙﹏* + 8 原創內容

查看全部評分

回復

咁落力寫          我邦你推一推喇   睇得出你好比心機
回復 支持 反對

好有心機寫既post~~幫推一下
我無樓主咁早玩sd~開ser遲一個月後先玩
我同樣無意中打中ar the 0~~佢係我第一部ar機
嗰陣仲係新手~~咩都5識~~我仲以為槍奧同劍奧係一樣
放左係倉成2個星期先知係好野~
我都好懷念起初抽a機既感覺~~~
回復 支持 反對

好有心機寫既post~~幫推一下
我無樓主咁早玩sd~開ser遲一個月後先玩
我同樣無意中打中ar the 0~~佢係我第一 ...
豆沙 發表於 20-4-2010 10:45

鐵奧都係我第一部AR機...
當初出SD冇耐,,抽中一部A機可以開心成幾日都得....而家,抽到都冇感覺,有d仲解埋佢~_~
好懷念當初嘅感覺啊!
回復 支持 反對

ar the-o係小弟第一隻AR機, 想當日又係無意中抽中^^'''
開了技二之後, 二, 三武梅花間竹的妙用, 大大寫得十分詳盡又貼切, 正如文內提到,
三武最可怕的地方係中槍者突然"疾"左一下, 使被擊中者攻勢不能連貫之餘, 更製造機會被已方打返佢轉頭!!
而且又可以幫自己友解圍, 真係好正~~^^
至於C/OC, EX方面, 我都建議加血同機動增加射擊效率, 好多時候與其全部加攻, 倒不如加血, 防, 同機動,
令佢係戰線上維持更耐久些.
期待大大下一次的大作~~^0^
回復 支持 反對

ar the-o係小弟第一隻AR機, 想當日又係無意中抽中^^'''
開了技二之後, 二, 三武梅花間竹的妙用, 大大寫得 ...
antawn 發表於 20-4-2010 12:03

齣片 吾係佢整ge a_a
係小狼大大整的
不過機評對新手很有用
期待下次機評
回復 支持 反對

抽ar the-o抽左超過500次先抽中既人經過= =

根據個人oc5葛士尼既經驗 就算9點全加機動都唔覺有加出槍速度
收槍快左比較明顯

其實個人認為哩類硬直槍機 長期會係掩體後面閃槍同遠距離猥瑣3武硬直
唔使點加血防 反而加攻更實際...
anyway 哩d野 鹹魚青菜
回復 支持 反對

又打機評-.-~推推
回復 支持 反對

又打機評-.-~推推
pkpkpk4518 發表於 20-4-2010 12:52

唔該哂~~

我推
回復 支持 反對

我個fd話呢部野廢~.~其實我覺得上左手都幾強大!
回復 支持 反對