查看: 7728|回復: 47
打印 上一主題 下一主題
收起左側

[攻略心得] 格機專業入門 — 第一課

【格機‧全種類】
1‧格機要強,防同速係重要,但重點係攻,所有格的最大優勢係比槍的攻高,攻越高就越快秒人,而且攻高可以令人硬直,打人就更方便
2‧新手一開始用格機應該用大型,大型格機防比較高,比較不易比人秒殺,但戰場最強的格一般都係中/小型的格,因為格要強,速度同反應要好快,可以追殺人又可以全身而退,比起高防,速度更重要,反應不太快的人還是用大型格機比較好
3‧強化格機都有學問,要部機強,要強化得好,首要強化的係攻,攻過30就可以好屈了,次要強化要看格機大小,大型強化防,中/小型強化速
4‧手拿的東西可以因人而異,想遲D死拿盾,想秒人拿雙劍,雙劍攻多單劍一下,一下攻擊可以差好遠,中/小型機拿盾比較好,可以修正中/小型機防低的弱點
5‧大型格機防高和中/小型格機速高有原因的,大型機比人打的面積大,比較易比人打中,所以防比速重要,但中/小型機面積比較細,子彈比較難打中,這就不怕比人秒,可以用速追人和逃走

【陸機】
陸機攻擊直接,比空格易打中人,一般新手都先用陸機先,陸格生存機會比空大好多,但一樣快死,要用得好就要好好利用高命中的優勢
方法一:分清攻擊時先出的手係左定右,如果敵人係在自己左面,用左手斬命中會大大提高,右手同樣道理,如果想立即轉手打,可以按E
方法二:同樣係命中提高的方法,應該好多人知,由空中向下打命中一樣係會提高
保命方法好簡單,大部分空機手上的槍對陸機傷害極大,盡量唔好比空機見到,如果發現有敵人速度比自己快,不用死衝,好易比人玩死,蜘蛛係格最怕的東西,不要正面打蜘蛛,死的一定係自己
(這是我之前的帖內容一部分)

【空機】
空機血少防低,就算大空格都比較易死,所以空比較例外,要強化速為先,空格打空同陸比較好,但陸格和砲不要打,就算打死人自己都重傷,空格比陸格難用,比陸格好的只有速度,要用所有方法保命,否則未出手就死,最好手拿盾,FLY搞高D

(其他格的用法等下次開帖吧~)
其他機種心得
看完帖回帖吧...起碼比的知我寫成點...
回復

火藥原來很專業a_a

為何我不知道a_a
回復 支持 反對

回復 2# 88k
"為何我不知道"指什麼...
回復 支持 反對

回復  88k
"為何我不知道"指什麼...
火藥王 發表於 21-5-2010 23:55

開玩笑罷了(迷:他是輕視你的技術喔a_a)
回復 支持 反對

不管理論還是實戰...隨便啦~
都是參考嘛~參考參考~
回復 支持 反對

<--同樣玩陸出身的人
火王算是我半個師父呢~~
不過我玩S size陸格為主,
遲D再來打心得, 有很多野想說, 但太夜了......
明天待續......
回復 支持 反對

nico上有雙劍/火劍教學
看完發現玩陸劍可以很專業
回復 支持 反對

回復 7# alxxx
比個網我吧=.=,唔知咩NICO...好想看看...
回復 支持 反對

nicvideo 餵google便可
要註冊
login後用遊戲日文名search
有心人士常po研究,新機介紹
當然亦有惡搞影片(産廃さん是經典)
回復 支持 反對

好好wor=w=
(實在沒時間打個禁的正料出來=w=)

by死亡.女神(plk111代打)
回復 支持 反對