查看: 12225|回復: 53
打印 上一主題 下一主題
收起左側

[機評攻略] 命運高達 Destiny Gundam (原創) 機評

看後請回帖 thz~

感想:
本人由港服SD高達正式推出嘅第一日,就玩到現在,可以話係同SD高達一齊經歷過好多野.
好懷念第一日玩SD高達既情況,嗰陣時一部A機難抽到死- -"
有部B巳經開心到死=]  若當時有部AS機更加可以串人的了~_~  
而家...差唔多每一個人都齊AS機,AR機更加不說了,BS機也不例外啦 =]

命運高達,本人好鐘意喱部機,大概我DES迷罷了....
命運高達未出時,大家都好期待.其因估可佢武器多,或者大家同一樣,都係DES迷罷了..

今次離上次以經好遠時間了,大概為整緊RPG games,整左成2 weeks...
仲諗住新完幾日後就寫,而家都好了.現在開始吧!

機體介紹:
運鋼彈搭載了新型動力機關“Hyper Duetrion”,改良前代脈衝鋼彈的Duetrion,具備Duetrion與核能發動機的混合動力,機體性能也驚人地提高;然而因違反尤尼烏斯條約禁止使用核發動機,型號故意削除了「A」,以代表「次世代」的「S」代之。
本機的特色在於擁有能對應各種戰況的武裝,中距離標準兵器“MA-BAR73/S 高能量光束步槍”,左右肩則裝備了光束迴旋鏢“RQM60F 爍刃”,亦可作為近戰用的光束劍;近距離有掌心上稱為“MMI-X340 掌中槍”的光束砲,正如“掌中槍”字面所示,從手掌中射出的光束擁有一擊破壞戰艦的威力,除此之外還有大型光束對艦刀“MMI-714 亞隆戴特”,另外雙手甲部設有光束盾發生裝置“MX2351 隔絕光”,可依戰況改變形狀。遠距離則倚靠“M2000GX 高能量長射程光束砲”,無論戰鬥距離如何均可發揮強力攻擊。值得一提的是對艦刀“MMI-714 亞隆戴特”與“M2000GX 高能量長射程光束砲”,通常時摺疊起來置於背部,展開時其刀身與砲身幾乎超越本機機身的長度;要操縱如此長度的武裝,機身的柔軟度是必要的,命運鋼彈以外的機體想使用這些裝備是不可能的。

有關圖片:

武器介紹:

1武:[閃光之2刃式]光束迴旋標-射程中近,攻擊力較高,一發彈藥,回彈速度一般,每次發射2只迴旋標,有跟蹤性,甩標效果比較難

2武:高能量光束步槍-射程中,攻擊力一般,彈藥多,回彈速度慢,出槍速度快,光束系武器.

3武:高能量長距離光束炮-射程最遠,攻擊力高,彈藥一發,回彈速度慢,發射時自身有硬直副效果,敵人中了就了就會倒地.

變形後:
1武:MMI-714「亞隆戴特」對艦刀-射程最近,5刀倒地,出刀快,攻擊力高.

2武:MMI-X340「掌中槍」-射程最近,連按有追加攻擊效果,有抽boost效果,攻擊力高.

未變形時,一武比較有用,可見一武唔使命運見到人就可以令人扣血,但不要太倚賴一武.其因一武唔似正義高達既回力標咁,較強
迴旋性同減慢效果,攻擊力也比較低.還是要靠技一彌補罷了.

二武為主要武器,但攻擊力唔高,但都唔可以忽略,大多用命運高達既玩家成日唔會用二武,大多以一武和三武等高攻擊力武器.但二武也有本身的效果,正如其他剪機一樣.不要忘記自已係玩緊剪機,唔係玩緊包機呢.

三武為最強的武器.有倒地效果,攻擊力都係最高,但唔好因為佢有長距離武器而哂全場最後射.咁樣倒不如玩包機罷了..

變形後:
一武的確唔錯,有5刀倒地,而出刀速度同拳機都可以比較,攻擊力亦高!拳機埋身都可以同佢搏過...

二武真的最強,因為就算你一武斬左4下,再連二武都可以全部中哂.加上一武同二武攻擊力唔錯,一二武連續運用可以令敵人有非
常大的傷害,加上二武有抽boost效果,隊友更可以補槍,秒殺一部S機都唔難!

大家睇唔睇得出命運高達有咩原因我話佢雞肋?大家都見,未變形時既三種武器都冇咩大特點同傷害性,唔同FA ZZ咁只屈一武...
就算拳機埋身後,FA ZZ爆甲後既一武武力更大,但命運高達若比人埋身,真的好難應付,幾形後boost冇增加(惟有靠技一),真的雞
肋- -' 若比S雙頭用二武拉打更係死得慘,其因破解S雙頭的的方法就係等佢拉時即換一武解除效果,做成反拉的效果.但命運高達
若比S雙頭拉打時,因為要變形先用劍.若被拉打時未轉劍裝模式,真的好無奈呢...

所以,玩命運高達的玩家對拳機時要格外小心呢!

技能介紹:

爆種EX-自機耐久力50%以下時發動,自機機動性提升+推進力小幅增加+鎖定範圍擴大+所有攻擊傷害最大化

必殺技醒覺-機體35%以下時必殺技威力上升

技態上冇滿血技,惟一唔好既地方.但到50%血時,命運高達既威脅性將會大增,其因令到本身低攻擊力既命運高達可以再加彈攻擊
力,令本身剪機需要的機動性和推進力上升,令命運高達起劍裝模式時的boost能夠同對手拉鋸!加上鎖定範團增大,令自已更快得
知敵人的所在位,惟一可惜就係冇通訊效果,美中不足的罷了...

技能二為最普通的技能,也令命運高達成為了低力發動的機體,開技要求要35%血,接近頻死狀態.但若你起開左技二時,劍裝模式時
放左對手一個必殺,對手惟有祈禱了....

技一同技二都令命運既威脅性降低,比人一種好易擊破既感覺,其因d人回諗,開得技離都差唔多死啦.所以,命運高達的玩家真的要
好小心咁運用命運高達!

建議插新人類卡,未開技時成日會唔夠boost,開左技後加埋新人類卡,對未變形同變形後時都更有幫助!

我相信仲有好多不足之處,講吧,本人會再作編輯的 =]

強化點建議:
主要為全攻或全防,全攻的原因為,一武和三武的攻擊變得非常可怕.全防的原因就係玩極端的升法,因為本身高防,再上的話會變得非常硬!其他升法本人不建議.

合成圖:

好易合,脈高達可以合空裝脈衝,亦都係命運高達既料機,而紅迷做任都有得送,又係非常易抽既機,
加上800g抽一次,好難會唔中囉我覺得~ ~C機更加唔講了...

視頻:

其視頻不是本人的,部電腦太廢,拍唔到片了,也許不需要你地自已搵片吧~_~

評分

參與人數 1樂點 +80 收起 理由
五月霜 + 80 已加入攻略機評集

查看全部評分

回復

頭香,支持一下先,呢架野用起上黎唔錯,我都抽左架強2= =]
不過因為觀感問題,到而家都只係用過2次
已經完全雪藏
路人真既殺傷力太強大
令我完全無諗過合同用佢/.\
回復 支持 反對

回復 支持 反對

2香!!  不錯!!
回復 支持 反對

我覺得技1同技2既配合令地圖炮成為命運最為威脅既地方
技1令攻擊損害最大化,地圖炮都下下重擊,再加上技2,威力更加強大
回復 支持 反對

其實必覺真係冇咩用~_~
我自己未合命運
但感覺佢變型前碌炮好長
好似超級咁
好難響比拳機埋身時以必救命

我自己未用過
可能寫錯掛~_~
回復 支持 反對

命運高達全上攻應該比較好,防方面大多足夠了..
支持...
回復 支持 反對

命運睇黎都唔係想象中咁弱
支持!
回復 支持 反對

頭像被屏蔽
都唔知點解咁多人想要destiny
boost小 攻低 光掌回得慢 劍短
有屁用
回復 支持 反對

支持!!不過我 無+防禦-,-
回復 支持 反對