查看: 2648|回復: 38
打印 上一主題 下一主題
收起左側

[機評攻略] [機評]紅色有角三倍速 沙剎比

大家好,我係十人竹,係第二次寫機評了,想睇番我之前FAZZ個機評可以起我簽名度搵或去技術區都搵到。今次我寫的主角大家都好清楚吧,沙剎比啦!寫佢的原因主要係因為今次更新把技1改成神速馬沙,
同埋改左可以斬多刀(之前開過post問過人一定無誤先講的),而且r前1武改快左啦,煥然一新,所以就寫佢了~
沙剎比簡介:
在U.C.0093年夏亞返回吉翁方就任新吉翁的元首之後,他命令工程師們開發一種能夠與他的駕駛技術和Newtype能力相稱的機動戰士。其結果是,亞納海姆公司研製出了代號為MSN-04的新型MS,即「沙薩比」。沙薩比全高達25.6米,遠遠超過了一般的機動戰士;但是藉助於更多的大推力推進器,它實際上擁有比一般MS更高的速度和更大的機動性。沙薩比的主武器是一把安置於腹部的大功率米加粒子砲,其威力足以一擊擊毀裝甲薄弱的機動戰士。其它武器包括一面內置3枚飛彈的盾,一支光束步槍和一把光束戰斧。為了發揮夏亞的新人類力量,沙薩比裝備了6門浮遊圓錐炮,駕駛員可以利用塞可繆系統對它們進行思想控制。沙薩比也是第一台具備革命性的精神感應框體座艙的MS。此系統最大限度地發揮新人類駕駛員的作戰能力。
六圍介紹:

沙剎比六圍係標準s剪機,同大部分剪都差唔大,冇咩特別,所以重點可以話係技能同武器~
武器介紹:

1武飛彈,2武光鎗,3武牛油炮;r後1武光釜,2武光刀
先講r前
1武飛彈係冇追蹤功能,而且打的距離只有中近,大概wzc的3武,要用哂3發先回彈,但係好在回彈快,大概2秒多d,而且威力唔算太低,出手果陣冇硬直,射擊速度之前較慢,但依家改快左,所以都算係常用武器,注意係起左手發出。

2武光鎗,係粗光鎗,出鎗速度快,手感頗佳,攻擊力幾好,距離中,但係可惜的是回彈要2秒幾先回一發,有11發,所以要小心用彈,如果唔係都有機會會彈切。

3武牛油炮,攻擊力低,不及天意,而且回彈速度慢,未開技要30秒,智能只是一般,但勝在有技能補救,開左技之後回彈16秒,都算唔錯ge,用來煩人都及格的~

r後
1武光釜,攻擊力一般,普通剪機刀的攻擊力,出刀收刀同連刀不算特別強,斬四刀,但係可以透過ma mca甩刀斬出5刀,配合2武同1技就變得好可怕了~

2武光刀,無沖刺光刀,新手唔知可以睇番我上前的機評,雖然都係無沖刺,但係當然不及fazz把外掛寶刀強大,刀身短過fazz好多,但係都唔錯的說。斬四刀,有裝彈時間,大概3秒左右,配合1武可以斬出驚人的威力!

技能方面:

1技神速馬沙,2技牛油上升
先講1技,睇落加好少野吧,只有兩三項,不過我可以同你講,真正加的野係多好多。首先加移動速度+20%、速度+4.8、敏捷性+6.9持續推進時間+50%、推進器冷卻時間-50%、攻擊速度+15%。加得夠多了吧,好果睇番會覺得之前70%血開係好唔合理,大佬exam要50%開但係加野少咁多,不過算啦講番呢度,加移速,加速同機動可以令你用果陣行得更順,反應更快,加氣同減回氣令佢r後有拳機的沖刺時間,加上加攻速,更加可以令你格鬥能力錦上添花,不但有拳的敏,速,仲有拳的沖刺時間同埋格鬥能力,拳機見到你都驚啦,但係要小心,呢個時候你得番50血,除非你玩拳超勁,如果唔係把刀仔都係留番有人沖尼先自保好d啦。講番r前,開左技之後的2武出鎗速度會快到前所未有,所以呢個技真係可以把沙剎力的能力爆發哂出尼!

2技,就係加牛油攻擊力,裝彈同必殺,攻擊力加唔係太多,唔好有太大期望,回彈時間就真係減左好多,大概40%,如果有埋防指機隊友,回彈速度更加快得變態!必殺技就加大概20%,但係一定要牛油大技。
總括尼講,技能同武裝都起剪機尼講係好強,加左剪機要的敏同氣,唔錯唔錯。
本人認為用此機要注意地方:
佢r前係冇刀,r後冇鎗,所以走位意識要好好,而且要記住依家冇左鐵壁,唔好死沖。
仲有我注意到一個問題,就係新手好鐘意成場龜後用牛油,唔好傻啦,呢架係剪機,唔係包機,而且牛油威力低,用途主要都係煩人同埋支援為目的。咁樣做又係會令隊友3打4,所以千祈唔好再成場龜後。
另一樣野就係開左技之後可以退後少少,可以打中至中後,有人先轉刀(除非你好勁可以咩都避到就可以打番原位)
小心得分享:
沙剎比算係一架難上手,難用的剪機,岩岩用佢把鎗真係好難適應,而且中距輸出唔算太高,所以都好考技考。
1武因為硬直小,快同有小爆風,所以用尼接2武都唔錯,連續咁炸可以打到不亞於自由的2,3連射。
用實彈竟最好跳起,一尼快d,2容易d打到多方向。
可以先跳起用1武,之後向左or右飛,之後2武,之後就1武,之後可以再飛用2武,但係要注意氣量。
加強版(可以無視的 要開2技):重覆上面動作,之後送對手一個大技~(真係好強的,沙剎比開左2技之後個大技威唔差的)
用劍方面,最常都係斬8刀,先用3下2武,再用1武甩刀甩5下便可,開左技之後係好快的,超強的說!
用劍加強版,斬11刀,先用3下2武,再用3下1武,之後再3下2武,之後甩2下1武。但係好少會真係打到咁多刀,
因為好多時你打到第5,6刀已經中左sp,同埋如果對手係包機,你打佢8刀佢都差唔多死得,所以斬咁多刀姐係for人玩下,花招,好少見人真係打到(除非1on1禁大技只近武.....)
講番平時打果陣,多數係同剪機或拳機一齊行動,如果走失左就要小心。
如果你果陣冇隊友對手又有一架包機,你可以放哂全部牛油,之後接近佢用1,2武連射,打完即閃,唔好諗住等佢番生。
如果你果陣冇隊友對手又有一架剪機,你可以直接用1,2武連射打佢,但係要小心自身血量,同人1on1打中距好大機會兩敗俱傷,如果自己冇咩血最好用sp啦。如果你夠勁可以沖過去同佢斬過,以沙剎比的格鬥能力同剪機格係絕對冇問題,不過小心睇下人有冇sp,冇先斬多幾刀,有就4刀好閃了。
如果你果陣冇隊友對手又有一架拳機尼梗,最方便都係放大技,對於血唔算高的拳機尼講係好夠用了,但係用之前最好射幾鎗先,確保一下殺到佢。再唔係都可以用刀的,但係都係果句,要小心sp。
順帶一提,我個人建議沙剎比插卡,我推薦就必覺,因為加上技能的幫助,我點左3必,打一架a wing打剩1血,所以我建議咁啦~
OC配點
我見過有4種,第一種就係我點的3必全攻,可以令沙剎比必殺同攻都好強!

第2種最近先興,就係3血全防,可以令沙剎比防禦更強,開技時間更長。

第3種就都見過下,就係3血全攻,不過好少人咁點。

第4種係我見過最特別,爆速爆必,好似好強的,下下大技秒人都似~

相關圖片:

相關影片:
唔係我的,本人太廢。。

評分

參與人數 2樂點 +50 收起 理由
ttimecrisis4 + 30 原創內容
leungyl + 20 原創內容

查看全部評分

回復

變左技係咪神快了?
十卜下
回復 支持 反對

變左技係咪神快了?
十卜下
hohi259 發表於 30-5-2011 17:42

無錯
改左技強左好多
回復 支持 反對

天使!
回復 支持 反對

點解我睇唔到片@@
回復 支持 反對

我想問下條影片係咪睇唔到
回復 支持 反對

新入手沙剎比,仲未熟點玩,不過睇完清楚d了,我實扑你(supportXD)
回復 支持 反對

非常詳盡,講中我用沙剎比d心聲

(片未搞掂==)
回復 支持 反對

寫得幾好...可以講下走位方面?
回復 支持 反對

等我整一整
回復 支持 反對