查看: 3399|回復: 30
打印 上一主題 下一主題
收起左側

[綜合討論] 親身體驗 pf打法

http://i1093.photobucket.com/alb ... 6_16_12_01_0343.jpg
http://i1093.photobucket.com/alb ... 6_16_11_58_0640.jpg

">
">
我就係用咁既能力打
組合就C PF PG
PG要識得睇彈跳範圍傳同走冷箭移卡三分 當然火鍋 撲球要有
C 就主板 火鍋 補位 同識得跑位幫PF卡位 踩對面中鋒
PF 沖撞夠 識跑小空位 幫PG跑卡冷箭3分
做到咁樣既一般打2~3線既組合唔理野5野團
PG最少助攻破12,13
PF 得分一定過20up
正常以我黎講 跟我打開既pg助攻破2x
我得分就破3x-4x 佢面一球都blk唔到
當然 遇到一線既既勁人 好似林x羽 嗯哈哈團d 塔都可以 過2x得分既 咁當然都會俾佢地雙塔blk到2-3球
咁當然d所謂火鍋神都會遇到 唔理佢咁岩-6 blk到 小改+火鍋定6萬沖撞 定爛線靠lag or 漂 blk到 好似今日俾隻火鍋神C blk左我8球 但最後3秒都俾我灌入
結論係 如果玩大前打副塔 除左玩防手+爆火鍋之外 如果玩進攻型既極力推薦+爆沖撞 提供穩定度高既得分可以俾對方好大壓力 包括d 有總排名既高手 另佢地出錯!!

[url=http://i1093.photobucket.com/albums/i438/addyaddywong/2011_06_28_14_13_0812.jpg][/url]

評分

參與人數 1樂點 +2 收起 理由
毛百萬 + 2

查看全部評分

回復

求組隊
求2x助攻
求均助第一

樓主高手,膠洛學野啦,玩咁耐pf都咁廢,一場15分都冇,睇下人地,3x-4x冇難度,對面最多3火鍋
韜光都要學野啦,2x個助攻,你做死一世烏龜都未必拎到
回復 支持 反對

3x-4x果d係打果d野團姐 打高手邊有可能= =
講真我火鍋同籃板都仲好屎...
回復 支持 反對

除左話你on9之外我諗唔到其他形容詞
雙塔+pg 依個打法十鳩幾年前已經有
點解依家近排可以咁hit?
當中既原因大家心照啦 因為最簡單直接唔洗技術又唔會比人發現囉qq
回復 支持 反對

講真雙PG C+SF比較HIT LOR
從來D人都係迴避2PG多個2BIG
回復 支持 反對

依家雙pg仲有立足之地咩?
彈跳能力已經發展到去隔住個卡位blk人喇
雙塔依家係最hit架啦^^
回復 支持 反對

2分係可以隔住個卡位blk人
3分係唔得lor 測吸都係吸唔到 咁當然前提係卡到卡死 求求期期卡唔實就緊係blk到啦
咁打得雙pg都係打熟人啦 計跑到卡黎講 卡10次9次都卡死啦 人地打移卡打左兩年果d始祖
回復 支持 反對

終於見到有D新人唔錯
回復 支持 反對

我講緊既唔係卡唔實搵空位而blk到
我講緊既係隊友3分線 卡係邊 卡唔實係唔關事 佢係直接係兩分線範圍內 企係個pick位後面黎blk你
而pick位同3分線既隊友係仲存在身位的 即使無身位/得番唔夠一個身位 打咁耐都絕少比人blk 最多唔入
你都識講熟人啦
搵隊熟人唔會剩係睇職守 咁咪得 通常你2pg移卡完 無入波 都會有籃版球搶
而你提及到做唔到既野
依家求其搵一隊100%既雙pg隊就做到喇!快d去搵啦
講緊外掛呀呀哥sosad
回復 支持 反對

仲有 我依家回避既標準係 mvp 雙塔 個名未見過
btw,依家有d mj同as仔 係D技術有番咁上下 靠bug裝黎幫補
打依種仲衰過打mvp 成個全能咁既撚樣 無論乜職都係
我自己就記得三個名
朴由真 o小餅仔o 練火鍋
開到出哂面 最後個個比人撩直接開 佢真係直接開外掛吸火鍋算369
回復 支持 反對