查看: 2291|回復: 24
打印 上一主題 下一主題
收起左側

[機評攻略] [原創機評]蒼藍命運2號機

呢次係我第一次寫機評,字數可能有少少短,唔好見怪呀

目前有EXAM系統呢招技既機有4部,包括伊弗利特改同埋蒼藍1,2,3號機
而我今次講既機呢就係蒼藍命運二號機
機體介紹:
本機是搭載了EXAM系統的實驗試作機的二號機。由於一號機在使用RGM-79[G]
型機體時的失敗,本機一開始便使用了RX-79[G]型機體為母機。機體的頭部也有
雙眼,非常類似於高達型的機體。與一號機相比,本機的背包換成了宇宙戰式樣型
,其餘則變化不大,顏色也是以藍色為主調。本機在實驗中受到了吉翁公國軍的突
襲,被尼姆巴斯 上尉強奪,後雙肩塗裝被改為尼姆巴斯的專用紅色塗裝。

圖片:

武器介紹:

光束軍刀
武器系數1080,劍長同其他b拳差唔多,向右甩刀,頭2刀還算快,之後的三刀會轉一
個圈先打,收刀速度快,開左EXAM系統之後差唔多2秒斬完5刀,雖然刀唔長,但機動
力高,憑快速收刀可以玩弄好多刀長既機,所以去單刀場玩下都唔錯嫁

光束步槍
武器系數1300,攻擊力高,武器系數比得上S機,開左EXAM系統攻速奇快,我冇計過
可以開到幾多槍,但係好少會冇得用,即使比人抽完彈,都可以短時間之內回得設彈,
射程中,作為蒼藍2既主要武器之一

胸部飛彈
武器系數600,本身係750,但係比韓服改廢左,每次射2粒彈出黎,總共可以開2次,
我諗2-3秒回好1次,爆風大,有裝填下降既效果。

技能介紹:

擴張噴射
加多50%推進時間同埋-50%回氣時間,由於蒼藍2屬於速度型既拳機,所以呢招技可
以話專為佢而設,開左呢招技蒼藍2可以走全場了....

EXAM系統
體力在50%以下時 移動速度+10%、速度+12、攻擊速度+30%
開技要求唔算難,開左呢招技,蒼藍2簡直係脫胎換骨,變成一部可以遊擊同埋埋身肉搏
既拳機。

外插技能:
我會選擇底力爆發,原因係底力爆發都係50%血開,同EXAM系統既要求一樣,能夠大幅
度提高蒼藍武器既威力。

打法介紹:
係前期盡量用2,3武,因為1武係未開2技前攻速比較慢,唔適宜同佢鬥刀,當1技開左之後,
可以一路飛一路開2,3武,如果2技開埋就可以同人玩下MCA,連4下刀,補1下2武和1下3
武,佢都就爆嫁啦,唔洗刻意追求會心一擊,因為你如果裝左底力爆發,威力同打會心差唔
多,如果你怕比人走得甩就唔好咁多花巧野,盡情玩遊擊好啦,等人地走到埋黎先拎把刀
還拖,唔好浪費左3武招爆風,可以用黎打D比較刁鑽既位置,例如人地企係D矮既建築物
後面,靠爆風一樣打得中。必殺方面,有必殺既話等人地打埋黎就用啦,因為蒼藍儲SP唔
係一件難事,留返條命同人地慢慢玩仲好。

強化點方面:
3速全攻/全攻,正常黎講蒼藍既速度都夠嫁啦,不過我比較鐘意加少少速度,蒼藍既六圍
都幾平均,攻擊同防禦都係15.3,因為不斷跑既關係,D人都甚少打得中你,所以唔需要
加防。

合成方法:
陸戰型吉姆  KEY機,所以要特裝1
鐵球K型
老虎飛行試驗型
渣古I
寒帶型吉姆

我建議去抽扭蛋,因為B機應該唔太難抽掛,有少少恆心既話,抽部強3應該唔難既

評分

參與人數 1樂點 +20 收起 理由
ttimecrisis4 + 20 原創內容

查看全部評分

回復

支持機評
其實可以再介紹詳細一點030
幫樓主推一下
回復 支持 反對

馬渣改左技變左呢部睇落好似勁DD-_-
武裝比較全面.不過馬渣會心飛踢好似痛過呢部機既兩粒飛彈
回復 支持 反對

永遠支持強大既bd2號機
回復 支持 反對

游擊為主的話 插新人類卡會超開心
其實就算唔插卡都冇所謂

話說用哩部真係好high
我試過死亡無限制場頭兩命被秒 最後一命殺左6部s機22分 爽yy
回復 支持 反對

不是目前,根本就只有這4部有EXAM吧
回復 支持 反對

頭像被屏蔽
回復 支持 反對

支持
但不夠詳盡
回復 支持 反對

頭像被屏蔽
回復 支持 反對

勁咩
回復 支持 反對