查看: 1206|回復: 13
打印 上一主題 下一主題
收起左側

[機評攻略] [邊打SD邊寫機評]第一彈-墮天使高達

關閉 [複製鏈接]

前言:
呢個係細佬我第一個機評,同好多人一樣,我都係好想寫機評既,但係呢....好怕寫得唔好,一直打消寫機評既意頭,但係近日睇到鎖版大
既機評,令我心中既一堆火重燃,宜家係呢一個時候,我要爆啦!!!!(光速逃><
<----- 墮天使高達(圖轉自戰記)

介紹:
天上人的第四世代鋼彈之一,於2312年首次登場。本機為GN-003 主天使鋼彈的後繼機,同為高速空戰可變型的機體,但基本性能較前一代更為提高。於飛行形態時可與另一機體——GNR-101A GN弓兵戰機合體,合體後稱為「弓兵型墮天使鋼彈」。(轉自戰記)

六圍:
(變形前)

(變形後)

由以上六圍可見,墮天使的血量在s機中算是中上水平,有15.9,變形前的六圍比較平均,必,敏,防都有18.3,攻擊也算在s機中的中上水平,六圍中最強的,是速度,呢個優勢加強左墮天使o係閃避等既能力;至於變形之後,攻防既六圍數字對調,速度,必殺都有進一步既提升

武裝:
變形前

一武  GN光束軍刀 係數1100

二武  GN光束衝鋒槍 係數 333*3 有15發 (6秒裝填)

三武  GN火神砲 係數 260*10 有21發(以移動中射3下計算)(8-9秒裝填)
效果:減速
必殺技:全彈發射型

變形後

一武  GN光束盾牌 係數 130*16 (20秒裝填)
效果:抽氣

二武 GN光束衝鋒槍 係數 333*3 有10發 (5秒裝填)

在武裝上,墮天使係全光速武器,對於i-力場機體比較吃力,系數都唔算高,不過彈藥數量驚人,雖然冇裝填技能,但係都可以有無限彈
變形前:1武出刀手感不俗,第4刀略有硬直,可以用黎自保,救隊友
          2武為普通既光速連槍
          3武就比較出色,配合大連射可作最高輸出
變形後:1武效果實用,衝刺距離有4格
          2武同變形前用法差唔多,但要注意彈數

技能:
技能一

攻擊力上升
效果:提升機體的攻擊力+3.0<-----六圍數值

技能二

trans-am 墮天使(arios)鋼彈
效果:HP50%以下,機體移動速度+20%、速度+2.4,敏捷+4.5,推進持續時間+50%,防禦力+4.5推進器回復時間-50%

打法:
1. 神風型:一開始跟隨隊友,以找出敵人主力為主,發現後一馬當先,用(變形前都可)變形後一武先抽氣,再用2武拉距離,引隊友黎集火,配合合作既隊友可以作最大輸出
2.支援型:先跟隨隊友(最好拳機),用2武幫手扣敵人血,到有敵人襲擊,宜先用1武(變形前後都可)解救,等隊友連技(集火中都可)既時候,再以變形前3武攻擊,可作出可觀既輸出
(另一支援型打法:用2武/3武吸引敵方,引敵人進入自軍區域,當隊友連技(集火中都可)既時候,再以變形前3武攻擊)

技能卡:      v苗:雖然墮天使有無限彈之名,但係遇上抽彈機都會冇曬法子,遇上抽氣,硬直等效果更加唔洗講啦,首推
                必覺:墮天有範圍必,加必卡都可以,但我認為係出必不如留技能(加推,加速,速防得效果)
                新人類:用左可以提升墮天倏既速度,氣量,被拳機追都有多d氣走
                MS接近戰程式:由於墮天使主力武器係2,3武,1武既系數比較低,所以唔推薦
                底力:連射武裝機體既恩物,提升輸出之餘,仲可以o係少血加出左必既情況下重回戰區
                精狙:你墮天都用到好似智天咁狙擊既就用啦
                緊急修理(技名有錯請指出):重回戰區時間縮短,本人覺得冇咩用
入手方法:
目前為止得合成一個方法(sorry,冇圖)
核心機:as主天使(特裝一)
         主天使(新兵)
         GN弓兵(新兵)
         能天使(新兵)
影片:
我o個段打得好差,比戰記神手片比你地睇算= =,細佬無謂獻醜
在此引用兩位神人既片(石黑銀介&幽冥雙剎)兩位唔想細佬放你地既片就同我講,細佬立即刪片      

評分

參與人數 6樂點 +20 Bravo! +5 收起 理由
天才A + 1 真心ok
o0den仔0o + 1 精品文章
AtroCity + 1 第一次來說很不錯喵
hohi259 + 1 第1次黎講算幾好 D字大隻D會仲好~ ...
chankifung4e + 1 寫得很不錯

查看全部評分

回復

小了一點喔~加油!!
回復 支持 反對

短左D喔 努力
回復 支持 反對

看來金剛版主和我寫的機評都被無視了(主天機評是不是放棄好了)
回復 支持 反對

回復 4# erictung

我記得我有睇過你地兩位既機評,不過搵唔番- -
(我都想寫主天的說.....
回復 支持 反對

回復 5# srclf2ex

六圍圖係SD個整備室影就得
回復 支持 反對

D字可以大隻小小=]
回復 支持 反對

前言:
核心機:as主天使(射裝一)
srclf2ex 發表於 9-8-2011 23:07

射裝一 ...........  不明的強大 =3= (明搞事 速逃 XD)
回復 支持 反對

在下來回覆支持的
講解可以再寫得詳細一點
還有上面提到的錯字(= x =)b
圖片方面也可多加一點
例如武裝使用時的圖
回復 支持 反對

短左少少
不過第1次係咁上下
可以講多D技能
回復 支持 反對