查看: 5183|回復: 46
打印 上一主題 下一主題
收起左側

[機評攻略] [機評] 光之翼之歌 V2Buster高達

大家好,我係十人竹。今次係我第3次寫機評,第1次係FAZZ,第2次係沙剎比,原本今次想寫飛翼高達零式EW的,但係依家改左版,我又冇韓服ac,唔知手感會變成點,所以就寫另外一架強包,UC入面最強(?)的V2Buster啦!記得岩岩出果陣要係咁刷木瓜先有,所以我都中途放棄,用m買圖算- -

閒話講完啦,依家開始!

V2Buster的簡介:

在V2高達的基礎上裝備了炮擊專用的重攻擊型武裝的機體,主要以對艦攻擊為主,在中長距離的攻擊上集中了火力,不僅裝備了擴散型光束炮,在裝甲的各部位還設置了飛彈炮,這部機在攻擊上雖然非常出色,但是因為機動性和活動性低下,所以距離戰時性能不高。

睇完呢個簡介就會發覺佢起劇入面的設定同sd入面可以話係相反,因為sd入面佢係主要近距離爆菊的,打法方面下面講。

V2Buster的六圍:

由上圖可見,爆甲前攻擊力低,機動低,但係有著最快的速度,強勁的防禦和唔錯的血,雖然攻擊力低,但只要識得連續使用武器以及刷鎗,攻擊力低就不成問題,而且速,血,防高有利於近距離戰鬥,好多時比拳機格成套都係扣唔夠一拳的血,食sp亦都好少過半,可以話佢概弱點就係機動力低。

而爆甲後就攻高,機動同速高,同爆甲前相反,但係由於較少時間會使用呢個型態,所以唔多講了。

武器介紹

爆甲前的武器就係1武飛彈炮,2武擴散型光束炮,3武倒地炮

爆甲後的武器就係1武光束軍刀,2武米加光束步鎗

爆甲前:

1武

V2B唯一的實彈武器,攻擊力頗高,距離係中近,殘彈2發,回彈時間大概5.6秒,開左技能更加只需3秒回彈,係一個非常實用的武器,其一攻擊力高,回彈快,射速亦算快,其二面對I力場的機體亦可以應付自如,其三就係爆風範圍亦唔細,所以非常實用,係中距常用武器。

2武

V2B的主力武器,亦都係佢打近戰的原因,距離中,係擴散型武器,用哂6發先會回彈,而回彈只需4秒,開左技更加只需2.4秒,單體攻擊力唔高,大概只有普通光鎗的3分之1的威力,但係當全部集中攻擊同一目標,就有變態的傷害,姐係要近距離對目標使用2武,刷槍,如果係正面打拳已經可以打左對方3分之2的血量,如果背面更加可怕,可以秒殺一架s拳,所以係一樣非常可怕的武器!

3武

V2B的副武器,攻擊力低,距離遠,回彈大概6.5秒,開左技只需3.7秒,攻擊前有少硬直,基本上唔會常用,多數係嚇下拳機之前,但係因為回彈快的關係,所以用尼煩人,不停倒地係幾好的,不過就唔好太倚賴3武了。

爆甲後:

1武

V2B爆甲後的武器,係唯一的近距離,斬3刀,攻擊力唔高,但係出刀同收刀都好順,有拳機水準,但係刀短,而且爆甲後防低,所以唔建議常用。

2武

V2B爆甲後的主要武器,距離遠,攻擊力高,威力同爆甲前3武一樣,但係唔倒地,攻擊時有少硬直,用哂3發先回彈,開技前回彈大概6秒,開技後大概只需3.6秒,由於距離遠,又唔倒地,所以可以打後場亦有唔錯的輸出,但係最好梗係唔好亂爆甲,因為爆左就番唔到轉頭架啦~

技能:

1技就係填裝上升,2技係勝利之V

先講1技,回彈時間減少40%,係對於V2B尼講係非常重要,如果細心留意,佢全部武裝的回彈都是一次過回,如果冇左此技,填裝時間就會慢好多,對於爆甲前需要高火力的V2B呢講輸出就會慢好多,所以係非常重要。

2技就係專有技,55%血量下發動,移動速度提升10%,速度加2.4,加索敵距離同埋加3攻同4.5防。

呢個係我見過最強的專有技,55%就能發動咁多能力,升講加移速同速度,令到佢概行得順好多,機動低的弱點抵銷左,令到玩家更易控制,對於刷槍有好大的幫助。而加攻加防更加增加佢概威脅,開左技能後可以把V2B的能力完全發揮出來!

使用此機時要注意的地方:

用呢架機最難概地方就係要控氣,同埋識刷槍,先講控氣,因為佢係包機,氣量少,而且又要沖前,所以如果唔將氣控制得好就好難殺敵。而唔識刷槍就會令佢概威脅就會大大減少,因為佢最主要的輸出就係沖前近距離用1,2武,不過如果唔識刷槍的話,或者打大場例如水中基地等亦都可以儲夠1格sp然後爆甲用2武打後場,因為爆甲後的2武攻擊力同爆甲前3武差不大,但係唔倒地,回彈又快,所以可以打後場,但係千祈唔好爆甲前龜後,好多新手爆甲前都係經常龜後,冇錯適當時龜後係用此機的策略之一,但係不停係咁用3武將對手倒地,要注意3武攻擊力唔算高,而主要的輸出係中近距離,而且不停亂倒地更加會令前場的隊友手忙腳亂,令到拳機的連擊中止,所以盡量唔好成場龜後。而另一個要注意的地方就係V2B機動低,boost少,單人匹馬死衝去敵人果邊好易會死於剪機的鎗下,所以我建議的打法就係先起後場射一炮,嚇下對方,之後跟番拳機,當有人接近時就用你強勁的中近距離連續射擊,爆菊,這樣就有不錯的輸出力。而打拳機時除非佢個背面向你就可以直接沖過去爆,如果係正面我都唔建議直接沖過去,我個人習慣就先用1武炸對方引對方沖過尼,而引對方尼概主要目的就係V2B氣量唔多,而引對方就可以哂對方的boost,之後到佢就尼果陣就用2武直接轟炸,如果2武中哂的話低血防的B,C拳都可以見龜霸,如果係A,S可以再掛一下用1武,到時都應該會重傷什至死。而見到剪機我建議就唔好理佢,直接走,由其係有高出力同抽氣的剪機,如果同佢地打一定會非死即傷。而打包機可以慢慢咁起建築物保護下沖過去,起神不知鬼不覺間將對方殺害。

OC配點:

我個人OC就點全攻,因為我刷槍能力唔算強,所以希望能夠可以盡量有幾多扣得幾多。OC配點冇正確及錯誤此僅供參考。

合成材料: 
    基本上唔難合,最難應該就係v dash特裝1吧,合v dash就一定要v啦,而合v又要用高達,所以基本上只要有一架高達慢慢合上去就合到了,而果2架c機就唔難有,所以對比起依家果d新s尼講已經算易合好多啦~
    後記:
 由於佢需要好大量的技術成份,所以新手我就唔建議使用,最好當你學識控boost刷槍同埋走位先,如果唔係只會成為炮灰~

相關圖片:

影片:

講明條影片唔係我的 我唔識整片=(

評分

參與人數 10樂點 +130 Bravo! +9 收起 理由
Ruby Poon + 90 + 1 機評攻略集內所有文章可獲得「推文權」,每 ...
一人力 + 1 好久都沒看見機評了
sdcoco2006 + 1 支持原創+1
sergeant0402 + 1 原創內容 V2A,愛機之1
ivansun819 + 1 加油呀希望可以寫多d更好既機評出黎比大家 ...

查看全部評分

回復

好快咁睇左幾眼,因為有野做

好似寫得唔錯~!

一陣回來再詳細啲去睇
回復 支持 反對

頭像被屏蔽

一開波貨不對板
刷槍技術馬馬地
3武5提議自描
因為會成日射牆
你首灌籃高手ed好懷念