查看: 1325|回復: 24
打印 上一主題 下一主題
收起左側

[機評攻略] 無啦啦想寫機評 又一失敗之作 上<絕對原創>

關閉 [複製鏈接]

你地使唔使咁樣踩我呀  我先得果中1   我又唔係機評老手  我先看過既機評不下10個    差就一定la  更可況我已經係第一次post果陣最下講左話此機評仲有兩個未出  咁第一個少一D個人意見係正常la   仲有兩個POST係後面    我就係預左係後面講la   第一次post主要講機體資料好正常姐

e個小弟既第一個機評 由於小弟唔識放影片同相片上黎 所以係冇相片同影片 大家唔使叫我看 SD高達拍照貼圖放片一站式教學及試貼區 這個教學區我看十幾次都係唔明  再看也是無謂的行為                                                          前言講完  係時候講正題
今次要講既就係  好用又好睇(大誤?_?)既能天使高達武裝E型   
例牌都要講下e部機係動畫既事跡
「天上人」開發的高端武器之一,「Type-E」是以「能天使鋼彈」為主要對象而開發的戰術兵裝,其特性類似《機動戰士鋼彈SEED》系列的「METEOR(流星裝備)」和《機動戰士鋼彈0083》中的「RX-78GP03D Dendrobium」,但在不與鋼彈結合時可作為獨立的作戰單元,內設駕駛艙。獨立形態時造型以一部類似戰鬥機呈現,此形態下「GN Arms Type-E」的主力武器為重型光束加農砲和光束槍,與「能天使鋼彈」結合後即為「GN Armor」,造型如圖中所示,此狀態下能夠通過鋼彈機體內搭載的「GN太陽爐」生成「GN防禦場」,使得防禦力大幅度提升,並配合「能天使鋼彈」進行輔助攻擊,使得火力更強。「GN Arms Type-E」可搭載「強襲用格納倉」進行突襲。(轉自遊戲戰記)
至於e部機既能力
攻擊18.3                           R后數據                 攻擊21.3
推進27.6                                                       推進24.6
必殺21.3                                                       必殺21.3
機動21.6                                                       機動21.6
血量15.3                                                       血量15.3
防禦21.3                                                       防禦18.3
血量        14000                                                  血量                14000
盾牌/吸收        5000/80                                       盾牌/吸收        2000/80
移动        4.2                                                       移动                3.6
回避        18.3                                                     回避                18.3
BOOST恢复        33                                        BOOST恢复        33
BOOST消耗        18                                        BOOST消耗        20
BOOST最大        100                                      BOOST最大        100           

紅字既部份我係好多都唔明
(以上機體能力轉自漫貓)
而技能係
技態一.
名稱:防禦力上升   
效果:提升機體的防禦力+4.5   
技能二.
名稱:Trans-AM(GN arms)                                                     
效果:HP50%以下時所有攻擊均為變大傷害+移動速度+10%,速度+2.4,敏捷+4.5,防御力+4.5,推進器回復時間-50%                                                
(補上:此技能同力天使高達武裝D型既Trans-AM技能係一樣既,即係話同Type-D既Trans-AM技能效果是一樣的)
輪到此機既武裝(武器)
(補上:我完全唔知係數係咩泥   在此希望高手能為我解答)
R前既武裝(武器)
一武.
名稱:大型GN光束軍刀
係數:1800
距離:近
二武.
名稱:GN光束槍
係數:1300
距離:中
三武.
名稱;大型GN光束加農炮
係數:1000*2
距離:遠,超視距
必殺技:地圖炮型
R后既武裝(武器)
一武.
名稱:GN 長劍/短劍
係數:1420
距離:中
必殺技:亂舞型
咁自然係講打法同埋要細說武器加技能其實係撈埋來講
技能一加左防禦力咁係oc既時候就唔使加防禦但係特裝點果陣就應該加三點防禦咁可以加強保命既能力係開埋技能一之後就已經
足夠用但你如果係想係戰場冇咁快死例如死亡艦戰,公戰等我諗全加防更好
由我未做曬功課   一樣都未做 要去做功課   我又冇咩時間  所以此機評將會分三段去post
下次機評應該係開學之後
同埋你地可以去下E個網祉既機評睇下
http://www.nakuz.com/bbs/viewthr ... 6amp%3Btypeid%3D553
個人意見係之後兩個post
回復

copy?(武
回復 支持 反對

後補:希望各機評老手講出此機評有過失既地方
回復 支持 反對

1個字~
亂!
回復 支持 反對

再後補:武器部份轉自戰記
回復 支持 反對

系數則係傷害
回復 支持 反對

說好的原創內容呢?
回復 支持 反對

好亂呀 下次要進步....
回復 支持 反對

大部分轉自網上資料.....
真正個人意見只有...........
回復 支持 反對

好亂.....
睇得好辛苦
回復 支持 反對