IIDX 初心者教學總匯 (更新中...)

查看數: 22520 | 評論數: 12 | 收藏 0
關燈 | 提示:支持鍵盤翻頁<-左 右->
    組圖打開中,請稍候......
發佈時間: 30-7-2012 02:21

正文摘要:

本帖最後由 Torchic╳小火雞 於 23-2-2013 07:21 編輯 因為為了方便編排 所以我決定分三個帖 #1 - 前言、框體/按鈕、遊玩步驟、遊戲模式 #2 - 遊戲選項(option) #3 - Q&A(包括歌曲解禁方法) 前言 IIDX可以說是眾 ...

回復

Torchic╳小火雞 發表於 1-8-2012 19:00:15
想問你,同時都想問下玩開/玩過iidx的人,玩IIDX的時候係間左邊定係右邊呢

當然唔計玩開14個制+2隻碟的情況呢....我就玩開左手面,唔知點解試開玩右邊難捽碟兼連事但幾粒制咁

btw,我有yhj,不過唔係透過買會員解禁,都可以用第二個方法幫人傳嗎?
六神綱 發表於 2012/8/1 11:18

呢個睇你既習慣有人習慣左打1p 亦都有人習慣左打2p
(我就打1p既 不過一去到2p就會好唔習慣

黃頭祖果度
可以的 總之你有果首歌就得
當然大前題係你要有利用權
bennyyam0614 發表於 1-8-2012 15:19:28
其實咩指法都唔緊要既

最緊要自己打得順手

就好似我咁..  我上到十段都仲係用緊固定式 what the hell ...
hosum2007 發表於 1-8-2012 04:50

我果d係冇指法可言
又冇用姆指 所以又係要逼自己練
六神綱 發表於 1-8-2012 11:18:35
呢樣真係神物黎
我係屋企開BMS用keyboard打都覺得好辛苦
(因為d掣痴埋晒一舊
不過iidx掣真係好貴
======== ...
Torchic╳小火雞 發表於 1-8-2012 08:30

想問你,同時都想問下玩開/玩過iidx的人,玩IIDX的時候係間左邊定係右邊呢

當然唔計玩開14個制+2隻碟的情況呢....我就玩開左手面,唔知點解試開玩右邊難捽碟兼連事但幾粒制咁

btw,我有yhj,不過唔係透過買會員解禁,都可以用第二個方法幫人傳嗎?
Torchic╳小火雞 發表於 1-8-2012 08:30:46
所以決定問朋友借iidx制番屋企自練算數
bennyyam0614 發表於 2012/8/1 01:34

呢樣真係神物黎
我係屋企開BMS用keyboard打都覺得好辛苦
(因為d掣痴埋晒一舊
不過iidx掣真係好貴
====================

上面講起指法
我發現除非碟+掣 如果唔係我1~7掣會好少用到姆指(通常食指+中指+無名指
但係我見好多人打IIDX都會用姆指

宜家最近都係嘗試緊迫住自己用姆指(見到樓梯唔用姆指真係好難打
但係碟一黎之後 我個姆指又會收埋返 真係唔知點算
火雞搵日幫我解 yellow head joe~
maxycy 發表於 2012/7/31 23:41

搵日先
hosum2007 發表於 1-8-2012 04:50:55
但因為一開始打壞手勢 所以好多組合制 (蛇位, 捽碟+2-3制)都打唔到
konami真係萬惡呀 (ry
bennyyam0614 發表於 1-8-2012 01:34

其實咩指法都唔緊要既

最緊要自己打得順手

就好似我咁..  我上到十段都仲係用緊固定式 what the hell
btw 我都想有個iidx 制自練orz
bennyyam0614 發表於 1-8-2012 01:34:44
先感謝大大連日黎用心制作

其實第一彈lincle link已經試過打iidx開歌
不過果時係一半自己打 (部份full assist, step up等)
一半係人地幫手打 (因為full assist都打唔到)

去到jubeat copious append再打
終於的心肝 由3lv開始打
開左jomanda 以為唔洗再掂
點知依家都係要回歸sosad
所以索性 4lv 5lv 6lv打上去
打左100舖左右 都係過到兩三隻7lv
但因為一開始打壞手勢 所以好多組合制 (蛇位, 捽碟+2-3制)都打唔到
konami真係萬惡呀 (ry
maxycy 發表於 31-7-2012 23:41:41
火雞搵日幫我解 yellow head joe~
hosum2007 發表於 31-7-2012 19:33:19
LINCLE都適用嗎?
雖然第2點個JUDGE方面 我見過好多人有set 但係我從來都唔知點set
宜家有教學就好好多
Torchic╳小火雞 發表於 31-7-2012 17:16

一定適用的
我由16代玩到而家都係咁set
之後個d 代數都應該係咁set
除非konami 有問題

Btw 改又唔係改得太過嘔血既
Torchic╳小火雞 發表於 31-7-2012 17:16:00

我現在才知道EX-HARD比HARD回血快
雖然扣血真的他母親的快就是了

我嘗試去按照一下你的補充 去修改一下教學(特別是我誤解的資訊
某些不太重要的我就不修改了
總之感謝補充(你應該是一邊補充一邊氣到噴血了吧

另外大罪曲那裡
我還是直接叫人看你的補充會比較好

1.在EXPERT MODE 選曲畫面時,按住START BUTTON 在按2次2號按鈕 跟 2次1號按鈕
就能夠查看每個COURSE 的頭三首歌曲  即下圖

LINCLE都適用嗎?
雖然第2點個JUDGE方面 我見過好多人有set 但係我從來都唔知點set
宜家有教學就好好多
快速回復 返回頂部 返回列表