查看: 8349|回復: 35
打印 上一主題 下一主題
收起左側

[版務公告] 【天龍辯論】結果公佈

關閉 [複製鏈接]

江湖,一直都充滿爭議。
是次天龍版為大家舉辦一場辯論比賽,讓大家可以盡情表達自己對天龍內一些敏感議題的個人看法。

今次的辯論議題是「轉蛋系統是天龍沒落的最主要因素」。到底轉蛋系統是對是錯?予玩家有損或有利?大家可以盡情在這裡討論!

活動詳情:
參與方法:成為某一方的辯手,留言內容不少於50字

活動獎勵:凡參與並符合上述規定者,獲得50樂點獎勵及5點勳章獎勵(勳章積分只加一次,但樂點可以無限獲得)。
活動完結後我與大俠版主將選出優勝一方,該方每位辯手均可獲得額外50樂點及3點勳章獎勵。

活動日期:12/4/2013---22/4/2013

============================================

活動完結,現公佈結果

首先多謝大家,見到大家其實對天龍裡面某D爭議話題好多意見,反應唔錯。將來都可以試下用更爭議性的話題做題目,比大家好好發表意見!!

廢話不多說,活動結束之後見到雙方支持人數竟然相同我就呆左=.=",根本兩邊都講得有道理,而且理據都好充足。咁既然如此,我決定正反方不分高下,打和!6位辯手穩袋獎勵!

結束時間: 26-4-2013 14:05

正方觀點 (16)

轉蛋令天龍內經濟系統失衡,影響大部份的生活玩家,是造成天龍沒落的最主要因素。

反方觀點 (16)

轉蛋並非一大弊處,能讓普通玩家以平價購入更強的裝備和石頭,還有其他因素造成天龍沒落。

辯手:3 ( 加入 )

辯手:3 ( 加入 )
回復

先由題目黎講
題目係  轉蛋系統是天龍沒落的''最主要''因素
對此  小弟就不敢苟同了

每一隻遊戲都有GAME齡
由最初既熱鬧  到最尾既落幕
中間既過程就好似係經歷左一生
而我地玩家  就係見證住  港服天龍既一生

就以國服天龍黎講   國服天龍並沒有''轉蛋糸統''依樣野
但其中好多既區  經過時間 歲月既磨洗 慢慢都變得人去留空  變成一個死區
有部分區 已經係再三合服  先保持到人氣  
由於可見  就算無轉蛋  一隻GAME都會因為時間既流逝而慢慢式微
因為GAME係人創造出黎  
玩家們 踏入天龍世界  玩過各樣副本 試過各樣功能後  一定會由最初既新鮮 慢慢變到覺得枯燥乏味
因為人就係咁  永遠都係中意新鮮感 中意嘗試新野
以國服天龍咁積極既更新速度  都可以出現死區
更何況港服天龍咁既進度  點會唔令玩家流失呢?
玩家一個一個咁流失  人少左  難組人刷副本 城市變得冷清
人多自然多恩怨 多是非 多糾紛 都係一種熱鬧  
人少自然就相對少左啦   好似玩單機咁  惡性循環
玩家自然愈來愈少  慢慢便沒落

港服天龍沒落  我認為最主要既因素係  
更新新副本  新資料片太慢(舊既野玩到悶  又無新野玩  慢慢便無興趣  一個接一個咁就離開天龍)
以上原因就好似一個導火線  一點就引發連鎖效應  
無新野玩-->玩家悶就會離開-->你唔玩我又唔玩-->刷野難組人  主城無人氣-->又有一部分玩家離開------->慢慢沒落

我相信仍然玩天龍既玩家  
大部分都係因為玩家與玩家之間所建立既羈伴
令佢地繼續留守

總括而言
我認為  導致天龍沒落的最主要因素是因為
GM長期唔肯更新新資料片 唔肯推出新野
轉蛋都係一個令天龍沒落既原因  但我覺得並唔係最主要
就以我個人黎講  如果GM肯有明確既更新計劃
作為消費者 如果長期有新野玩  就算要我消費 我都心甘情願.

以上小弟禺見  多多指教

評分

參與人數 1樂點 +50 收起 理由
∼香B∼ + 50 講得很有道理!

查看全部評分

回復

轉蛋有好有唔好  凡事有兩面 好壞參差就梗嘅

話時話我都要多謝轉蛋  全4體全4命中全4減抗全7星裝都系轉蛋/轉盤 支撐

只不過 物價太離譜   衰嘅系玩家  賤賣商品   5石ac k8都難放出   

悲哀  蛋疼中

評分

∼香B∼ + 50

查看全部評分

回復

既然話我中立唔好
咁我唯有選舉支持正方~
本身天龍以前都已經有蛋抽
但果時啲蛋只係好耐先出一次
可以幫助基層玩家更易上石(34石)
而且有30日平時裝或坐騎用
唔洗下下都要買永久
另外當時有蛋抽
但冇乜影響過生活人嘅玩法
基本上係冇咩大相沖
但後來gmeone發現左原來轉蛋係咁須
只需要間唔中出個廢更新(即轉蛋)
就可以坐定定食你地班人嘅錢
搞到市價大亂、生活人走佬、45石普及化等等...~
即使當時話好多人放棄天龍了...
到最後未又係死死地氣玩返

評分

∼香B∼ + 50

查看全部評分

回復

中立邊好玩架@@ 比D火花來好嘛 lol
回復

中立邊好玩架@@ 比D火花來好嘛 lol
∼香B∼ 發表於 12-4-2013 05:56 PM

你估咁易有花生食呀~
回復

我中立
本身天龍以前都已經有蛋抽
但果時啲蛋只係好耐先出一次
可以幫助基層玩家更易上石(34石)
而且有30日 ...
呀楊 發表於 12-4-2013 05:53 PM

前日先考完通識,中立最難做,要兼顧正反兩方意見,唔好亂來再者,你既論點係咩?
幫助基層玩家更易上石同天龍沒落有咩關係?
回復

前日先考完通識,中立最難做,要兼顧正反兩方意見,唔好亂來再者,你既論點係咩?
幫助基層玩家更易上石同天 ...
11222112 發表於 12-4-2013 06:42 PM

第一依加唔係考緊通識
另外我唔知你天龍玩左幾耐
開始時普遍玩家(基層玩家)大部係通街都係34石
天龍沒落冇關係?
難度你比錢幫我換過晒石、合石費用、打孔費用、裝備等等...?
起碼都佔左一小部分
回復

幫助基層玩家更易上石同天 ...
11222112 發表於 12-4-2013 06:42 PM

係囉..騎場好高危架
回復

首先,要天龍沒落的最主要因素先探討天龍沒落的原因.
而天龍沒落的原因有玩家流失.無玩家+入,下文將分2方面:

1.我作為1個回流玩家對於真單是十分心淡,因為你點都吾會追到,所以令回流玩家望而卻步.
2.個GAME熱潮1過D人就走,+上吾更新,D人爆曬頂,令原玩家流失.
3.無新人+入糸因為開新AC又追吾到D經,而家天龍吾係有錢就勁,要時間令經,放錢落去不如收AC
收AC都係1走1入,OR1個人收多個AC,仲小左人玩-.-....
所以無新血+入.

以上都吾糸轉蛋問題,主要原因吾糸轉蛋而糸其他....

評分

∼香B∼ + 50

查看全部評分

回復