查看: 14109|回復: 37
收起左側

破解百慕達之謎

有魔鬼三角區之稱的百慕達海域不知吞沒了多少船隻,航行者提起這個地方就發毛,因為十多年己有一百多架飛機,兩百多艘船在此地失蹤,奇怪的是殘骸始終找不到,有時連派去溲索的飛機和船隻也一去不回,所以此地也叫死亡之域或死亡三角區。

死亡三角區是如何埋葬船和飛機呢﹖過去一直是不解之謎,近來科學家努力討究,似乎己找到線索。

原來百幕達三角區海域潮流向是個大旋渦,旋渦轉起來像一塊凹面鏡,此鏡經陽光照射,陽光被聚焦,焦點周圍溫度上升到萬度,所以過往船隻和飛機都融化掉了。

科學家作以下試驗,一個大浴盆裝滿水,然後攪動,讓水湧起旋渦,再令強烈聚光燈以十六到七十五度入射角照射旋渦,不久奇蹟出現了,一張懸在浴盆上空薄紙突然燒起來,接著科學家把旋渦直徑加大到一百公尺,引入太陽光,發現陽光焦點直徑有一公尺以上,焦範圍溫度高到萬度。

百慕達三角區旋渦直徑據說有好幾千公里,生命長達六十多天,在陽光以十度到七十五度角入射時,焦點周圍直徑可達到幾百公尺到上千公尺
,其焦點周圍溫度超過萬度。

所以飛機,船一入焦點地區,頃刻間化為烏有。即使進入高溫區邊緣,也會引起爆炸和燃燒。

原來唔係個d咩鬼神作怪 係超高溫融化曬d飛機,船隻      記住要回呀!!!!!

回復

好似話有一次有隻船出返黎!!
但d人唔見晒,其實野都完整無缺

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

我剩係好似聽..唔知係唔係
回復 支持 反對

呢個暫時應該都只係理論階段
畢竟這種規模既實驗同現實有所差別
回復 支持 反對

好耐之前廳過..
但係船冇左?水唔會蒸發?

我都係覺得果到多時有風暴之類既天氣..先會消失船隻..
而且而家果部分既地方..又有船..又有飛機行..
而且冇意外發生..

本人認為係當時科技落後先會咁..

評分

參與人數 1樂點 +3 收起 理由
守衛~朗 + 3 意見具意思

查看全部評分

回復 支持 反對

回復 4# 的帖子

根據以前的說法,

之前飛機經過的時候,

雷達不能作出反應,

加上好難分出正確位置,

所以小型飛機,直昇機等都好易出事...

評分

查看全部評分

回復 支持 反對

一萬度..?禁D水又唔會蒸化既?
回復 支持 反對

個海咁大,d水又會循環,冇可能蒸發得哂
回復 支持 反對

不可能的

曾經有人消失後數十/年後重現水面

萬度高溫未至於可以令羅盤失靈和有時間通訊

此外樓上所說的船等等的殘骸仍能尋獲也是真的

然而經萬度高溫你清楚情況會是怎樣嗎?

總結高溫說是不可能成立

評分

查看全部評分

回復 支持 反對

原帖由 MAX 於 11-9-2008 12:22 發表
不可能的

曾經有人消失後數十/年後重現水面

萬度高溫未至於可以令羅盤失靈和有時間通訊

此外樓上所說的船等等的殘骸仍能尋獲也是真的

然而經萬度高溫你清楚情況會是怎樣嗎?

總結高溫說是不可能成立

如果係咁既話,超高溫就唔合理.

有冇可能會係不知明磁場(岩岩搵過資料,係入面d指南針會失靈)再加上巨大旋渦?
回復 支持 反對

唉..
而家所謂既"百慕達三角"已經有船同飛行航行..
而家又冇事..
跟本就係果時科技問題..
可能地理位置特別,,而且多d意外,,,
d人就有故仔講出黎...

ps:我唔係唔信地球有怪事既出現,,只係哩個事件本人認為可信性比較少

評分

查看全部評分

回復 支持 反對