打印 上一主題 下一主題
收起左側

[官方情報] [官方活動]重陽相片拍攝大賽入圍相片投票

關閉 [複製鏈接]
就高同靚2個前題黎講

我投6號^^
真白羊 發表於 20-11-2009 16:53

多謝肥羊^^
果度好鬼難上- -
中間有舊野阻鬼住
請大家多多投6號票
回復

講明話最高
家陣係地下都有份
好有問題
回復

係地下都有得入圍
so我決定
棄權
回復

第一張[一飛沖天]概念抄襲[神州大牛][[onion_52]]
回復

第一張[一飛沖天]概念抄襲[神州大牛][[onion_52]]
guliesi 發表於 21-11-2009 13:00

完全唔同 唔該你唔好嘈
回復

完全唔同 唔該你唔好嘈
poohqqq 發表於 21-11-2009 16:45

都未嘈你[[onion_70]]

不如你就講下點完全唔同法.

我講出來等大家評論下,以下e幾點有合理理由相信你是抄襲.
1.放圖日期是蛇比你快.
2.同一個地點影,都是在山上最高果個塔.
3.相同攝影角度,近距離從車頭俯視
4.都是用塔及旁邊大樓突出車的高度
回復

都未嘈你[[onion_70]]

不如你就講下點完全唔同法.

我講出來等大家評論下,以下e幾點有合理理由相信你是抄襲.
1.放圖日期是蛇比你快.
2.同一個地點影,都是在山上最高果個塔.
3.相同攝影角度,近距離從車頭俯視
4. ...
guliesi 發表於 21-11-2009 17:49

這種指責是不合理的
第一, 遊戲的角度, 拍攝的角度
美感的觀點, 如果有類同也是合理的
娛記拍Model, 全部用高角炒埋去唔通話邊間抄邊間?

第二, 就算是抄
官方容許不用hide碼
那就代表官方默許抄襲
責任和玩家無關

第三, 亦有人向我表示
官方不用hide碼擔心被抄襲因而把作品發佈於截止日期前

不論如何
既然是官方活動, 官方有權作任何最終決定
希望大家尊重官方及參賽者
以目前入選的作品, 作出公平的投票
不要浪費了參賽者的心機和時間

多謝大家
回復

這種指責是不合理的
第一, 遊戲的角度, 拍攝的角度
美感的觀點, 如果有類同也是合理的
娛記拍Model, 全部用高角炒埋去唔通話邊間抄邊間?

真白羊 發表於 21-11-2009 21:38

在等poo講出自己回覆前,我先回覆下版主.
請不要忘記這是一個比賽,我相信任何人都想有一個公平,公正,公開前提下進行.請支持知識產權...

雖然我無權影響官方決定,但最少我有權發表個人觀點.
不要忘記這是一個自由場地攝影,而不是自娛性攝影,無人理會抄襲.
請版主不要輕視攝影,攝影是一門藝術.選擇距離,地點,光度,物品是一門設計.
回復

在等poo講出自己回覆前,我先回覆下版主.
請不要忘記這是一個比賽,我相信任何人都想有一個公平,公正,公開前提下進行.請支持知識產權...

雖然我無權影響官方決定,但最少我有權發表個人觀點.
不要忘記這是一個自由場 ...
guliesi 發表於 21-11-2009 22:23

參考別人的概念, 嚴格來說並不是抄襲
我沒有輕視攝影藝術, 我想你有誤會了
亦不知道為何你有這個見解
我自已都係做依行~
我想指出既係: 遊戲內的境物, 可供爬樓, 攝影勝地有共通係合理既
而角度方面, 大致都是幾個
如果因為之前有人用過自己就要去避, 那也一樣是不公平
我反而覺得個活動有改善既空間, 但不是玩家的責任~(重點)

至於公平,公正,公開這個前提下
我都想~~我估每個玩家都想
我都係參賽者(沒有入選....哭), 我都係玩家
係討論的時候, 不用稱呼我版主啦...@@

另外, 可以去以下地方討論
http://www4.nakuz.com/bbs/viewthread.php?tid=3794126&extra=page%3D1
依度盡量留俾大家投票^^
回復

OK,叫你羊兄 [[onion_53]]
參考同抄襲是一線之間 [[onion_56]]
因為樓同地戰有很多,我都看得出poo都找左唔少地方,不過就是d好易找的地方.

講到尾,都要等poo出來解釋先.
回復