打印 上一主題 下一主題
收起左側

[REFLEC BEAT] Reflec beat SDVX化!? [colette spring](#13新增攻略)

其實Wow Wow VENUS姐係點解0.0?

VENUS基情?
jimmg12 發表於 2013/3/19 19:32

.........很難解釋
總之VENUS可以解作女神 金星
或者是指4CTAKA與Sota的組合

============================

http://www.nicovideo.jp/watch/sm20375749
徹底地燃了
She! Is! My wife!
回復 支持 反對

.........很難解釋
總之VENUS可以解作女神 金星
或者是指4CTAKA與Sota的組合

========================== ...
Torchic╳小火雞 發表於 19-3-2013 20:51

fire~~~~FIRE~~~~~~~~

順帶一提,這首歌的解禁條件係先玩UNLIMITED FIRE再玩Diamond Dust -Try to Sing Ver.-

就可以解禁到
回復 支持 反對

解禁樂曲的攻略(請不要怪我「連帖」)

經過幾日黎玩RB,我分享一下開歌的攻略,即係加快開歌的重點,(還是那一個呢)
裝備的等級:這個當然包括了自己同三個對手的裝備LV吧,裝備越好,開歌速度越快

問題係....點樣可以加快裝備的升級呢?要知道自winter以來,提升裝備都係靠一開始的「colette STAMP」黎升的

所以我地由STAMP的入手方法去分析吧

1.每日登入獎勵:簡單黎講每日第一次玩都可以拎到一個STAMP(印花)

2.チケットボーナス (TICKET BONUS): 即係上圖下方的那個,這個是最重要的入手途徑,因為10張TICKET可以換一個印花

再延伸下去,TICKET的入手方法就係本帖的重點,TICKET的入手方法:

A) 不停遊玩的獎勵:雖然你正常不停地打係會俾TICKET你,不過通常都俾得好少你,所以唔建議呢個做法

B) オーダーショップ(Order Shop): spring新增的功能,識得睇少少日文的人可以不理會以下的說明直接睇wiki

http://www44.atwiki.jp/reflec_beat/pages/637.html

簡單黎講,經營一個花場(?)一定要有收入,所以你係需要接order(訂單),藉此獲得收入,其中一樣收入就係TICKET

操作係喺選曲畫面右面中間的位置尋找「オーダーショップ」,禁入去就會見到一個接單的畫面,印象中左下係Order LIST,右下會顯示完成Order的條件

隨著order lv的上升,可以接三張單,甚至四張單

簡單總結一句,解決多D Order,你開歌就會快好多

====================================================

我繼續講講ORDER的作用吧....

I. TICKET:這個上面也講了,不必再怎說明了
II. WINTER or SPRING的裝備: 對於未解哂winter/spring ver.的歌的人,這個也很有用的,這裡可以到手一些高級的裝備-同winter有關的係冬/春装備XXX編的order
III. 種子:SPRING專用的任務,單靠一開始的兩粒種子係唔夠的,Order list最底的楽曲のたね的收入就係指定曲目的「種子」,唔少種子係需要處理一定的訂單為前提,所以最好先解決上面兩項
IV: 魚餌: SUMMER專用的任務,可重覆接,有分銀魚餌同更有用的金魚餌,作用係增加魚獲, 條件係要打colette SUMMER的曲

[SPRING ver.]
另外另外,當你解完第三首的時候你會發覺唔夠位再種第4粒種子,呢個時候就需要「工房」去建造新的架,同澆水一樣拖行你的PASTEL或者對手的PASTEL去指定的位置重點係:只有LV2或以上的裝備先可以去工房起個架出黎的,所以如果見到對手得LV1的裝備,就用佢黎澆水,其餘LV2或以上的就去工房起野
[/SPRING ver.]

最後一點係:CPU的裝備永遠都係低你一個lv,如果你整體lv3 CPU就lv2,最低係lv1,所以呢度都鼓勵你去同其他玩家對戰呢~~~

====================================================

根據WIKI, order的種類如下:

「入門編」:依次序係「選一首BASIC難度的曲黎玩」、「選一首J-POP種類的曲黎玩」、「進行MATCHING-同其他玩家對戰」

名前編 X行の巻」: 玩家以一首歌的第一個讀音(日文的五十音)來決定要玩什麼曲

レベル編 ☆X」: 玩家需要玩指定難度的曲(由1~10+)

難易度編 XXXXX」: 玩家需要玩其中一種難度(BASIC/MEDIUM/HARD)並達到一定次數

ジャンル編 XXXXX」: 玩家需要按曲的分類黎玩,例如「J-POP」「アニメ・ゲーム」「colette」「コナオリ(KONAMI原創)

マッチング編」:這個是針對MATCHING的一方,曼後兩個較難做到,一個是與同一team的人對戰,另一個是與朋友對戰

「アーティスト編」: 針對artist(作家)黎完成的order,開頭要透過五十音去找,後期就指定artist

冬/春装備XXXX編」:這個上面也說明了

楽曲のたね」:上面已經說明了

「魚のえさ編」: 即係colette summer的專有order, 可重覆接, 獎勵係高級魚餌

「腕試し編」: 測試你能力的order,目前分「初代」「ライムライト(limelight)」「コレット冬(colette winter)」三個ver. 每樣都細分「 初級」「中級」「上級」以及「超上級」,每次全clear一個級別都可以獲得稱號方塊

==========================================================

因為我依家不停去處理D Order,每次入game前都有唔少的ticket bonus的加成,STAMP的進度算係唔錯呢

回復 支持 反對

貌似而家開WINTER  都好似快左...

而家我解緊colette 3   每舖都行左2格半.

不過有待證實...
回復 支持 反對

貌似而家開WINTER  都好似快左...

而家我解緊colette 3   每舖都行左2格半.

不過有待證實... ...
hosum2007 發表於 29-3-2013 22:40

開winter應該係快左,雖然我唔知雪橇有冇喺colette第三山脈有加成呢
回復 支持 反對

回復 15# 六神綱

前幾日去玩只有第一同二山有雪橇加乘
據說商店到30lv可以接三個order
小弟停左系2x lv之後冇時間玩(IIDX都冇時間玩)了...
有待求證
回復 支持 反對

好似Leaf大話擠
第三座山同傳說之山冇雪橇
不過可以去ORDER SHOP接ORDER換6星的登山裝備黎加快進度
睇番WIKI,LV30個陣好似真係可以同時接3份ORDER呢
升到100LV就可以同時接4份
回復 支持 反對

回復 17# [H]mel

竟然有人仲未訓呢~!
將日文解說真好
好耐冇放假去玩返Rb同IID..

前兩日星期4有個同事射波,假期泡湯了
下星期又要拜山,,又冇得玩sosad
回復 支持 反對

昨日大概是我出生以來
玩得第二多RB的日子 (最多的是APPEND TRAVEL狂煲RB那次

不過我其實只會玩自己熟悉的曲子(移植曲、初代原創曲等...
一玩近代的原創曲的時候 就死得很慘了

說起來
我limelight的時候還未解掉初代所有樂曲
不過昨日一次過把初代和limelight 還有jubeat山脈和第一山脈的都解掉了
感覺很超值的樣子
回復 支持 反對