查看: 4601|回復: 10
打印 上一主題 下一主題
收起左側

新手教學 (初玩必看)

許多新手因為不熟悉怎樣玩,

玩了數回就會刪game, 不再玩此game,

現在就開這個教學帖, 希望新手們看完之後, 會初步掌握這game 的要訣啦!

一入場, 就會見到這個畫面 右下角 有個王冠, 這是選文明的地方, 許多新手都不會理會這個東西,

其實這個東西是十分有用的, 入面的文明可以提升你某兵種的功能以及其他能力.

按了這個王冠後, 就會看到這個畫面! 你可以選擇你認為最好的文明.

選完之後, 你就可以分配你的村民工作.

例如 : 先選五位村民 到最近的果園或者礦區開拓墾場

完成後, 村民會自動走到資源區採集資源 , 每位村民每次採集上限是15個單位

新手們最不會做的事 便是將拓墾場變成城鎮中心 , 其實是很簡單的.

按完之後會變成一個手指 , 把其中五位村民按到拓墾場裡 就會變成這樣.

城鎮中心的功能其實與首都差不多,也能生產村民, 狗隻等等.

新手另一個常出現的問題便是不會殺動物來採集食物, 其實只需做這一個動作, 就會命令到村民殺動物

指向其中一個動物

滑鼠圖示便會轉了一個類似桶的東西(其實連到其他礦區/果園/樹木/農田都會一樣),你只要按一下,

村民就會去採集食物

殺完之後,

by 12102
27/2/2009
===================================================

其實只要細心留意圖示,便會知道該圖示其實是命令村民興建什麼建築物,

而黑了的圖示, 即表示不夠資源興建這建築物.

如果有什麼問題, 可以在此發問.
回復

樓主幾有心機整
如果有埋EE2同EE3新手教學就好了
EE2都算係易上手D...EE3冇中文阪難上手= =
回復 支持 反對

頭像被屏蔽
多謝分享
教學簡單易明.
回復 支持 反對

不錯!!教了我這新手!
可是你有沒有教人打快攻的的帖呢?
回復 支持 反對

樓主-.-想問點解你隻ee有咁多人口可以起=.=我去到盡都係得1200(全部人計)
回復 支持 反對

我想問下大大

點樣個詳細說明~好似aoc咁~乜乜人~有咩能力...

我成日見到d單位都唔知有乜用

仲有~點解"簡單"既都咁易打死我-0-
回復 支持 反對

我想問下大大

1.08wf^.^ak47s 發表於 22-7-2009 14:27

呢隻game係冇介紹兵種點相剋
所以阪主都係呢個阪post左兵種相剋教學  
http://www1.nakuz.com/bbs/viewthread.php?tid=3585513&extra=page%3D1
現代既兵種相剋我都大致清楚,有唔明可以回呢個貼問^^
回復 支持 反對

我想問下大大

1.08wf^.^ak47s 發表於 22-7-2009 14:27

右邊就係每個文明既分別
左下D能力值度,如果係兵種的話,有得選擇加成
回復 支持 反對

我唔識點加果D文明~因為英文我睇唔明呀~我好細個炸/3\不如你教下我啦~只玩第一次大戰同埋第二次大戰
回復 支持 反對

死圖呀~
回復 支持 反對