查看: 10081|回復: 106
打印 上一主題 下一主題
收起左側

[其他情報] 練技術清單~!(2010/1/18更新).........................[下士至上士]篇

前言:
好多人話高頻講合作多過講個人技術, 呢句我好同意
不過合作其實係四個人既事, 孤身隻影既你又點樣可以一個人合作呢?
所以你極其量只可以做倒配合
真正合作就等你識多左隊友, 裝好mic, 有晒通訊軟件先再算啦.

建議:
下士至上士可以初高兩頻走
但我建議你地高頻暫時唔好入住
因為大多數高手見倒同隊有一柴兩柴都會走
所以你上高頻夾機既人都唔會有水平得去邊

練技術最重要係兩邊實力差唔多先有得練
如果對方太強的話, 自身都難保, 根本就冇機會比你練倒配合
所以練技術一定要去初頻

初頻修練清單次序:

1. 唔好用s機
2. 打死亡
2.1 盡可能追屬性打 (by 六神綱)
3. 唔好打/射到敵人倒地 (目標附近冇自己隊友除外)
3.1 敵人被隊友格緊/map炮打中/被抽氣... 請用最快輸出支援放血 (唔好打/射到佢倒地)
3.2 敵人被隊友map炮打中, 唔好企到佢咁近, 以免比佢用sp打中/走佬 (by 石仔123 )
3.3 自己比map炮打中, 請用sp走佬(限亂舞)/出sp打人 (by 爆種)
4. 敵方倒地立刻追其他目標
5. 多留意雷達確認自己/隊友位置
5.1 留意選擇出身點位置(按c鍵可改出生點)
5.2 善用出身無限boost/無敵狀態
5.3 善用第3身視點特性, 觀察轉角位, 大廈對面, 透視等 (by 五月的雨)
6. 不讓自己死晒情況下完成遊戲
7. 隊友冇咩死過或扣過血, 自己唔可以得返一隻
8. 隊友死得7788, 自己唔可以冇死過 (新手重點)
9. 保持隊中頭1,2
10. 用sp殺2隻多過1/4血既敵人
11. cancel 敵人sp一次
12. 用a,b機食一次或以下sp
13. 用c機食3次或以上sp (難)
14. 不讓任何一個隊友死晒情況下完成遊戲 (你當自己打緊單機版, 當佢係npc, 你就明點做) (難)
15. 總戰力不低過3/4下完成遊戲 (非常難)
16. 總戰力不低過7/8下完成遊戲 (極難)
17. 總戰力全滿下完成遊戲 (最難)

基本上以上咁多項求其搵個尉級去初頻都可以做得倒

只要完成倒以上清單就大底可以令你明白咩叫配合
就算冇神一樣既隊友
只要你練到神一樣既支援
都可以令成隊打得好好

評分

參與人數 1樂點 +28 收起 理由
五月霜 + 28 已加入攻略機評集

查看全部評分

回復

希望新手可以睇到!
回復 支持 反對

講真,除左14-17我做唔到之外,其餘我都做到........
c機食3次大對我黎講都有難度,因為集慣左抵銷........= =
我已經少校都做唔到我還真弱的說
回復 支持 反對

講真,除左14-17我做唔到之外,其餘我都做到........
c機食3次大對我黎講都有難度,因為集慣左抵銷........= =
我已經少校都做唔到我還真弱的說
五月的雨 發表於 15-1-2010 13:41

去初頻應該冇問題gei
太多水魚的說[[onion_09]]
回復 支持 反對

用包/剪應該做到,順便加多項最難既,敵人3個機位內展開格鬥XD
回復 支持 反對

叫佢地開格我怕上到黎高頻就變炮灰[[onion_57]]
回復 支持 反對

的確.......都係完成以上條件先好上黎比較好=)
回復 支持 反對

好同意樓主ge講法,係高頻成日見到d下士一開波拎住部S機沖去對面,過左幾秒就死左,不斷係咁,自已死左就話隊友唔幫。話說依加升到中校,唔知點解一入埸就畀人kick左-.-"
回復 支持 反對

你不知有很多尉級的都不懂你說的技術嗎?
為什麼這只是給下士至中士呢?
不要用軍階看實力
回復 支持 反對

你不知有很多尉級的都不懂你說的技術嗎?
為什麼這只是給下士至中士呢?
不要用軍階看實力
sdgo 發表於 15-1-2010 14:22

你既問題響建議頭7行就已經講左
重點係在於初頻練技術
你講果d野叫佢地由頭玩過啦
不在討論範圍

多謝
回復 支持 反對