收起左側

[攻略心得] 影行者60級完美培育攻略

影行者
  影行者於技能的分佈上可分為穩定輸出型以及狀態輸出型,獸人影行者的攻擊速度雖然沒有精靈影行者高,不過體力卻比獸人影行者高,不過還是建議練影行者的玩家走狀態輸出型的路線,所以在在技能的學習上,建議優先選擇攻擊時會附加狀態的攻擊技能,這樣在練功時會很得心應手,其他被動技能以及輔助技能建議優先選擇可以增加迴避以及敏捷的技能,使影行者的特點更加突顯。

《遊俠階段配點建議》
等級        技能配點建議
LV.1至LV.10        獸擊LV.1→野性LV.1→近戰優勢LV.1→風靈淨化LV.1→獸擊LV.2→獸擊LV.3→匕首專精LV.1→準備作戰LV.1→疾步LV.1→蛇咬之擊LV.1→神經麻痹LV.1

LV.11~LV.20        近戰優勢LV.2→獸擊LV.4→蛇咬之擊LV.2→野性LV.2→幻影閃躲LV.1→虛幻替身LV.1→獸擊LV.5→匕首專精LV.2→準備作戰LV.2→近戰優勢LV.3→神經麻痹LV.2→蛇咬之擊LV.3→獸擊LV.6→閃避專精LV.1→疾步LV.2→巨熊體質LV.1→閃靈攻擊LV.1

LV.21~LV.30        準備作戰LV.3→幻影閃躲LV.2→匕首專精LV.3→蛇咬之擊LV.4→獸擊LV.7→野性LV.3→貓之輕盈LV.1→虛幻替身LV.2→鮮血渴求LV.1→破壞要害LV.1→獸擊LV.8→準備作戰LV.4→閃避專精LV.2→神經麻痹LV.3→蛇咬之擊LV.5→幻影閃躲LV.3→獸擊LV.9→巨熊體質LV.2→閃靈攻擊LV.2→風靈淨化LV.2

遊俠階段配點
  由於一轉是要成為狀態輸出型影行者,武器方面主要是以匕首為主要裝備,在攻擊技能的選擇上則選擇以獸擊為主,剛開始有獸擊(狀態輸出型路線)跟鋒利攻擊(穩定輸出型路線)兩種路線可供選擇。由於一轉後是影行者,所以在攻擊速度的講求上是很必要的,獸擊向下延伸的技能中,蛇咬之擊、神經麻痹都屬於附加屬性的攻擊技能,配合本身高攻速以及高命中,再打怪上會有很優秀的效果,而神經麻痹是在使用蛇咬之擊後使目標發生減少移動速度的效果後在使用,可使目標發生無法行動的攻擊效果。另外還有破壞要害以及鮮血渴求,前者是浪人階段使用匕首最強的攻擊技能,攻擊時可附加1000點爆擊的攻擊,而鮮血渴求則是可以吸收傷害值7%變為自己的HP,所以必學。
  輔助技能方面由於影行者講求高攻速高命中,所以選擇上請以增加敏捷、攻擊速度以及迴避的技能為主,例如野性、近戰優勢、匕首專精、準備作戰、疾步、幻影閃躲、貓之輕盈這些技能為主。而巨熊體質這招技能是由於是貓之輕盈的前置技能,所以有學習的必要。其他的輔助技能建議也是等後期點數充裕以後再學習,才不會造成點數不足投資技能的窘境。
  另外由於30級就可以一轉,而閃避專精、貓之輕盈、鮮血渴求、破壞要害、巨熊體質、閃靈攻擊要點滿必須要超過30級以上才可以學滿,所以轉職後,建議玩家將這些技能點倒滿級。

《影行者階段配點建議議》
等級        技能配點建議
LV.31~LV.40        近戰優勢ⅡLV.1→狼嗥LV.1→疾步ⅡLV.1→瞬突LV.1→獸擊ⅡLV.1→閃避專精LV.3→貓之輕盈LV.2→野性ⅡLV.1→匕首專精ⅡLV.1→準備作戰ⅡLV.1→虛幻替身ⅡLV.1→暴露弱點LV.1→鮮血渴求LV.2→破壞要害LV.2→獸擊ⅡLV.2→近戰優勢ⅡLV.2→狼嗥LV.2→獸擊ⅡLV.3→巨熊體質LV.3→疾步ⅡLV.2→豹群狩獵LV.1→閃靈攻擊LV.3→影子綑綁LV.1→獵豹重擊LV.1

LV.41~LV.50        匕首專精ⅡLV.2→準備作戰ⅡLV.2→暴露弱點LV.2→近戰優勢ⅡLV.3→狼嗥LV.3→獸擊ⅡLV.4→影子綑綁LV.2→貓之輕盈LV.3→野性ⅡLV.2→馭風之手LV.1→幻影閃躲ⅡLV.1→虛幻替身ⅡLV.2→鮮血渴求LV.3→破壞要害LV.3→劇毒滲透LV.1→獸擊ⅡLV.5→豹群狩獵LV.2→匕首專精ⅡLV.3→準備作戰ⅡLV.3→影子綑綁LV.3→獵豹重擊LV.2→獸擊ⅡLV.6→閃避專精ⅡLV.1→巨熊體質LV.4→遮掩痕跡LV.1→閃靈攻擊LV.4→蛇咬之擊ⅡLV.1→神經麻痹ⅡLV.1

LV.51~LV.60        幻影閃躲ⅡLV.2→劇毒滲透LV.2→蛇咬之擊ⅡLV.2→豹群狩獵LV.3→影子綑綁LV.4→獸擊ⅡLV.7→貓之輕盈LV.4→野性ⅡLV.3→馭風之手LV.2→黑暗種子LV.1→鮮血渴求LV.4→破壞要害LV.4→獸擊ⅡLV.8→閃避專精ⅡLV.2→影子綑綁LV.5→獵豹重擊LV.3→幻影閃躲ⅡLV.3→劇毒滲透LV..3→蛇咬之擊ⅡLV.2→神經麻痹ⅡLV.2→黑暗種子LV.2→獸擊ⅡLV.9

影行者階段配點
  轉職為影行者後在浪人階段還是有些技能還沒有補滿,所以需要隨著等級成長漸漸將那些浪人階段的技能點高。在風行者階段多了很多增加迴避以及攻擊爆擊、攻擊速度的技能,例如狼嗥、豹群狩獵、馭風之手,這些技能對於風行者來說是必學習也是必點滿的技能,對於風行者在戰鬥中的幫助會很大,另外還多了一招逃命技能-瞬突,這招技能在躲避時,是很實用的。而遮掩痕跡則是可以大量減少怪物對自己的仇恨值,所以必學,最後的一招技能黑暗種子可說是影行者最重要的吸血技能,因為可以攻擊被賦予效果的目標時,以物理傷害的6%來恢復攻擊者的HP,對所有以物理攻擊的隊友都有用,所以等級到達55級以後,請將此招優先點滿。
回復

可惜 我不是影行 不過感謝分享~
回復 支持 反對

精靈既匕首職叫風行使吧
你既文章中又精靈影行 一時又獸人影行 完全混淆哂
特別係呢句
"獸人影行者的攻擊速度雖然沒有精靈影行者高,不過體力卻比獸人影行者高"
獸人同精靈比較 比比下變左獸人同自己比較 你自己都搞亂哂
同埋最理想就整個表出黎
顯示哂你學咩招 學幾多LV 總共用幾多SP點
淨係得加點既流程 比較難掌握你既技能加法
(果然COPY既都唔用大X)

再講下你既加點方式
遊俠階段唔建議點滿蛇咬I 更加唔好學 麻痺I
命中高? 幻想罷了
蛇咬I 緩速成功率打怪打人一樣低得可憐
比你中頭獎 緩到速 得個2.5秒效果 眨個眼就效果消失了
緩唔到速 麻痺就接唔到 學左等於無學
比你接到勒 暈1秒!? 你確定有用?
不過 I 廢 唔代表 II 都係廢
蛇咬II 緩速維持10秒
麻痺II 暈2秒 呢個好唔好用就見人見智
接技成功率還可以 打低LV過自己既怪 成功率超高
高1~2LV或者同等既 接技成功率還可以 但麻痺經常出到但暈唔到
打人都唔錯用 暈2秒配45LV封技用 具威脅性

如果遊俠階段唔學麻痺
可以學閃靈攻擊
原因係升1LV 威力多46 初期黎講算價值高 加跑速係其次
因為要蛇咬係前置技 所以上面淨係話唔好點滿蛇咬
有時全部技CD中就用蛇咬頂住先
閃靈轉左影行之後就無價值 無II階 35或之前可以洗左佢

諗諗下 既然有得洗點
遊俠個時都係用槍練吧
絕對比刀仔輕鬆

(槍根本比匕首好用N倍 唔講PVP 副本差距好明顯 放棄匕首吧)
呢段大家當睇唔到啦

到影行時期既配點
獸擊絕對唔無必要點滿 8LV可以停手
因為8同9LV既分別只在攻擊 扣防一樣係1187(應該無記錯 嗯 應該或者可能無錯)
用1SP點先多個十幾攻 大家嘗試用屁股思考都知唔值

鋒利路線完全唔學 呢個見人見智
我有學鋒利II 1LV
完全係為左佢既隨機效果 20秒內爆+150
打副本/日任 呢D耐力賽 效果明顯
痛苦II 我有學
自己本身就+300爆
仲有隨機效果 20秒內爆+150 唔會同鋒利重疊 (2招都發動 最多可+300爆)
好唔好用都係見人見智 不過戰場用黎打人次次都唔爆 (他X的 個30%假架!?)

獵豹重擊 都係個句 學唔學見人見智
刀仔定到人唔好開心住
全埸攻擊距離你最短
你定到人 如果想接招 人地仲可以打到你
比你揀 你會接100%爆擊技 定係封技?
獵豹唔單止100%爆
打王個時仲100%出唔到 因為王係無得定身既
(P.S. 蛇咬同麻痺就接到 但係永遠暈唔到 淨得傷害)

打字打到依加
先發覺呢隻GAME都無新人
全篇文都廢既 老手都唔洗我多講
呢個版 我都唔覺有咩人會上
全篇文都係我自言自說
回復 支持 反對

試下
回復 支持 反對

打得都ok.....不過下次用分行會好D~
睇得幾辛苦=.=
回復 支持 反對

睇下先CC