打印 上一主題 下一主題
收起左側

關於買單反

我想買個單反玩下
睇左PENTAX既K-R
貪佢平平地 規格又勁過一般其他同級機
只係D LENS.....同埋之後好難有咩突破....
唔知大家有咩意見可以俾下我呢
回復

買單反,唔同買dc機..因為單反靠既係鏡頭
你買邊隻牌子就叫做入會
入左會,一世都係用果隻牌子,除非你好有錢,將所有野唔要/轉讓,轉去第二d牌子
如果你唔係有錢果批,而又係新手
我建議你都係買番canon或nikon兩隻大牌子
因為兩隻大牌子多人用
借鏡都容易借
如果唔係,人地玩canon,nikon,你就行埋一邊玩pentax,冇計傾,好冇引。
希望俾到一個重大既買機概念你啦~~
回復 支持 反對

樓上個位大大都講得岩既~
最多都係d副廠鏡可以換唔同牌子機身
如果唔係真係一個牌子跟你一世~

-------------------------------------------------我係可愛既分隔線-------------------------------------------------
如果你係睇開D 入門單反的話呢  
有幾位推薦俾你囉~

olympus e-pl2
canon  1100D
nikon  D3100

呢幾部都好多野玩~
都係入門級
大約價錢 4000~8000( 要睇你包唔包鏡頭喇

-------------------------------------------------我係可愛既分隔線-------------------------------------------------

如果你揀olympus e-pl2
佢跟機個支鏡頭就真係夠晒~
唔洗換都OK~   不過想影雀就要換支長鏡玩
epl2 D特效多~機殼顏色都多 夠型~
而且價錢真係平過canon 同 nikon

nikon D3100
就 同 canon 1100D幾乎一樣
但3100 比 1100 色水濃一D
淨機身就大約 $4000蚊上落
跟 18-55mm就大約  $5100蚊上落

我本身就係canon用戶~
所以對canonD功能比較熟

如果你影開人的話呢~
我建議你買 canon    1100D
1100D  行貨最平大約 $4500蚊上落 ( 包 18-55mm ket鏡 )
不過跟機送個支 18-55都夠你玩ava

~~~~~~~小小的分隔線~~~~~~~

對影BB~寵物~人像有小小要求又想平的話

我推薦EF 50mm f/1.8 II
大約 800蚊有交易
光圈大 ~ 色水夠 ~ 景深夠 ~   最重要價錢平==+

之後可以約出黎一齊影下相ava

後補~~~
canon  同 nikon  都有所謂既  窮人三寶  
窮人三寶都係指
成像好
色散低
對焦問題小

nikon  就係
                                    af 50mm F1.8    大約 750蚊
af 70-300mm G   大約900蚊
afs 18-55mm non vr  大約 950蚊

canon 就係
ef 50mm F1.8    大約 800蚊
efs 18-55mm IS   大約 900蚊
efs 55-250mm IS  大約 1800蚊
回復 支持 反對

回復 3# 幼l稚

多謝你 我自己尼排又睇左兩家大廠D機
canon 電視成日做果部 又好似OK 同埋nikon 既D5100
唔知呢兩部機又如何?
同埋如果係玩下 有時D埸合影下相 買定焦鏡會唔會好D?
跟機KIT SET果支15-55 又係唔係影人方面已經好夠玩?
回復 支持 反對

呢2部都係入門機既機皇級
如果想要輕身易調整的話呢  我推薦 canon

如果想要重身d有手感 的話呢  我我推薦 nikon

因為呢2部機  性能上已經冇咩大分別

所以都係比較下d  情景模式 & 特效

你可以去試機個陣  試下個  魚眼特效 & 黑白單色  呢d囉
canon  黑白單色呢個特效就  粗糙d 有個線條感出黎
nikon  黑白單色就   細膩d  出到個懷舊feel   

呢d野要睇你自己試機啦-3-
回復 支持 反對

回復 4# 峙山

係我我會買D5100
首先nikon既介面setup其實係user friendly 過canon
canon好多時要係mon click入去先set到野,而nikon機就有好多快捷鍵
高下立見
然後再講,nikon原本輸俾canon既係佢拍片冇自動對焦,依家佢有埋
之後canon個機身對於男仔黎講會太輕,唔實在
定焦鏡其實唔係拎黎影合照架,定焦鏡因為佢既光圈係恆定,而已佢既光圈一般都比較大
例如 Nikon AF 50mm f/1.8 咁,f/1.8姐係光圈值1.8
姐係你平時見到中間好清側邊蒙晒就係用呢d鏡做出黎
其實新手黎講一般kit lens 姐係Nikon AF-S 18-55 f/3.5-5.6 已經夠用
不過一入機就會有更多追求,一支鏡當然唔會滿足

大合照用kit lens影好夠(18mm)
定焦鏡…你買左返黎會知點用

不過我都係建議你上網爬文,依家好多網頁都有教人影相,同埋好多資料

希望幫到你
回復 支持 反對

多謝你地
我想知係唔係有D 叫天涯鏡既野?(15-200MM)
同埋係唔係話canon鏡可以通用於CANON機 但NIKON鏡就有D機用到有D用唔到?
回復 支持 反對

多謝你地
我想知係唔係有D 叫天涯鏡既野?(15-200MM)
同埋係唔係話canon鏡可以通用於CANON機 但NIKON鏡就有 ...
峙山 發表於 1-7-2011 12:50

canon  同nikon  都有出2隻鏡頭
canon既係EF 系列  同 EF-S系列
nikon巴係 AF系列  同 AF-S 系列

簡單D講姐係高階鏡同低階鏡既分別~

CANON 高階機同唔到低階鏡~
nikon就唔太清楚~

而天涯鏡只係一個統稱
成日跟住部機唔換個支就係天涯鏡喇,,,
對我黎講天涯鏡係 55-250mm( 除左係低光環境 而又冇腳架就會換-.-
有d人覺得70-135已經係
回復 支持 反對

其實canon同nikon都唔會差好遠 出親d野差唔多唔會突破幾多
新手入門我都建議玩canon 因為d鏡頭比nikon平易近人
同1個級數lens 一定nikon貴d....
如果買2手 建議買速500d or d90 kit set來入門 最好買2手都係買d有保
回復 支持 反對

Pentax啲鏡頭好貴好難買。
回復 支持 反對