查看: 7101|回復: 10
打印 上一主題 下一主題
收起左側

聖徒配點參考及討論

各位巴打好~~ 又係我呢隻小怪黎吹水 "誤導" 下大家啦~~ 今次講既係全輔全補型聖徒~~ (亦都係小弟現時既聖徒配點)

呢類聖徒係最正,無論打海龍,打巢穴,都係最受歡迎(尤其係女職,簡直會愛死你~~:lol ),但打副本既話,呢類職業既攻擊方面又係最弱....

聖徒唔會有物攻聖徒,因為物攻會令補血杖既效果減弱,所以聖徒係以魔攻為主,若果打海龍,就以血為主,然後推魔。聖徒一般都唔會推光攻,因為唔係主攻或輸出職,所以推光黎加強攻擊係冇用,聖徒主要靠電杖黎做攻擊~~

先比大家睇睇配點先~~

牧師技能︰

盾擋︰點5,擋6下,夠你應付大部份情況

輕盈迴避︰滿,做補師,一般都唔會主攻,全團既命都響你手,所以被浮空最好盡快調整,以保其他隊友可以受到你既保護。

連鎖閃電︰滿,CD快,以聖徒一定主魔既原因,唔止係十字軍既神技,祭司既主力輸出技之一~~

起身猛擊︰必點,因為被怪打到訓低時,果半秒起身無敵好重要~~

治癒︰滿,唔滿唔好叫全輔全補啦~~ :lol

不屈︰滿,你防夠先可以保護自己,保護到自己先可以保護隊友麻~~ 再加上聖徒主魔,魔防一定夠,加滿不屈係補充物防,再配雙防A紋,唔夠魔攻都夠硬麻~~ 你夠硬人地先放心將條命交比你~~

自然精通︰滿,多一點HP,多一點生存空間

滑行︰滿,唔洗多講掛,每個職都必滿技,牧職閃避技已經勁少,仲唔滿呢個真係唔洗閃....

智力精通/智力訓練︰各點2,以魔攻為主既聖徒,基本上MP唔會唔夠,再加上朝氣A紋,以小弟為例,點2既訓練回魔加A紋,(仲要衰到潛左對耳環都係MP 15%回復) 就算係打海龍,勁放技勁放buff勁補血都好,MP都冇跌過,長用長有~~ 所以回魔點到2已經好夠~~

祭司技能︰

電光箭︰點1,第一行雷技基本上唔點,因為係全輔全補型,所以攻擊以電杖為主,但小弟為左打海龍而要遠攻,所以點多1點電光箭黎做攻擊同PVP斷人技用~~ (海龍若果你亂插電杖,會頂住其他隊友,所以打海龍巢穴電杖唔係主要輸出,要睇住黎放電杖,唔好亂放,若果唔係可能因為你枝電杖頂住人而令到其他隊友避唔到Boss技~~)

權杖精通︰必滿,加你魔攻喎~~ 唔滿對唔住自己啦~~ 而且滿左權杖,會令你既普攻最後一下放三度電,唔好睇少呢野,打小怪都好金下架~~

神聖庇護/保護之盾︰點6,若果點到7,加得果1%,效果同點6差唔多,無謂浪費點數~~

神怒︰點5,暫時5係最高..... 方便十字軍加光攻

聖光十字架︰前置,聖徒又一遠攻技,前置就夠,因為起手太慢,用黎打打海龍條尾,遠距離攻擊,又安全,又中得多hit~~ 點多唔夠點加其他技~~

神聖風暴︰點1,雖然呢招點爆好強大,但全輔全補型,攻擊都未輪到你啦~~ 點一只係多個攻擊技能,以仿便聖徒原本已經少攻擊既既特性多一個攻擊,等你唔洗咁行行企企....

雷電之手︰前置點到EX,即11點,雖然可以點到12,但效果唔大~~

治癒之手︰滿,全輔全補都係靠呢枝杖搵飯食,唔滿就唔好叫全輔全補啦~~ ;P

聖癒/掌握之手︰前置,聖癒唔常用,只係用黎解狀態,就算點前置都唔會差點滿既CD時間幾多,所以前置就夠~~ 而掌握只係鎖怪,仲要鎖得小怪,Boss級都鎖唔到,又係唔常用技,所以前置到奇蹟就夠~~

奇蹟之手︰必點,搵飯食技能,又可以攻擊,又可以幫到隊友,尤其打海龍,必用技能~~

神聖之光︰點1,方便被群怪打時彈開群怪,又有小無敵效果,但點多冇用.. 1點好夠用~~

聖徒技能︰(聖徒三技必學)

神聖護盾︰點1,好多人以為呢招冇用,其實大錯特錯,當見到隊友血少時,補血技又CD緊時,或將會發生巢穴Boss連技前,放呢招,真係會保到隊友命,同戰士既亢奮有異曲同功之效(除中海龍既龍息或中樹人既狂爆外,小弟暫時用呢招後,隊長都未試過因為連中Boss技而死,就算面對大豬既炸地三下,海龍既蜥蝪三兄弟其中連環電同連環冰都唔死)~~

雷電之手EX︰必學,加強電杖攻擊,好洗好用~~

衝擊之手︰必學,好多人以為呢招冇用,因為放左好似冇野中咁~~ 其實呢招係要靠杖黎引發,即係你放左幾多枝杖後,再用呢招,你所放既杖會同時一齊放電,而且攻擊好強,小弟通常係放兩枝電杖、奇蹟、掌握,然後出呢招,打憐憫五連時,兩枝電杖加一枝掌握,分開放,然後一野,群怪即滅~~

裝備方面︰

因為聖徒以保命為主,攻擊都唔到你,雖然補血杖計魔攻,但治癒計HP上限,而且治癒用黎急救,補血杖只係幫隊友攻擊時唔洗理扣血,所以你多血,用治癒黎急救好重要,所以裝備以推血為主,全身上生命,到冇生命先上魔力或智慧,雙武上魔力,潛最好有體力,後魔攻或智慧(光攻對全輔全補型聖徒冇用,因為你唔洗點攻~~)

時裝方面︰

亦都係以血為主,後先以魔攻或智慧為副~~

技紋方面︰

四手杖紋減CD,即係治癒之手A紋、雷電之手A紋、奇蹟之手A紋同掌握之手A紋。之所以選掌握之手而唔選治癒A紋或聖癒之手A紋,係因為掌握係方便你掉個杖過去幫被小怪或PVP中既敵方打到快死既隊友可以逃跑到你身邊補血~~

強化紋方面︰

雙防A紋,魔力、智慧、生命、健康、朝氣,仲有一個位大家鐘意放乜都得~~ 小弟就放左個硬抗,以防倒地~~

以上為小弟既全輔全補型聖徒心得,小弟既聖徒唔強,三件藍時,兩件綠時,全身50A裝+8,得手同鞋係豬裝,雙武都係+8,全身50A紋,但飾品唔係50A,血得8W7千,魔攻得4千幾,但入野團打海龍,都見海龍3條半血先滅團~~ 所以聖徒唔洗咁強都可以保護大家~~

歡迎大家討論~~ (不喜勿插)

評分

參與人數 1樂點 +8 收起 理由
jimmg12 + 8 內容精彩

查看全部評分

回復

聖癒不單只可以解負面..
會加埋光攻,
你指全輔助,
但保護同庇護又唔點滿?
你話果1%好少,
但你要知道係加落全隊
唔單只1個
同埋,得連鎖同雷手叫輸出,
你點高連鎖不如點埋雷電果行
以上只屬個人愚見
回復 支持 反對

聖癒不單只可以解負面..
會加埋光攻,
你指全輔助,
但保護同庇護又唔點滿?
你話果1%好少,
但你要知道係加落 ...
o19042 發表於 20-12-2011 18:25

距都講明 系發戈帖黎誤導大家 妳咁認真做咩
回復 支持 反對

距都講明 系發戈帖黎誤導大家 妳咁認真做咩
神人打手 發表於 20-12-2011 18:45

咪係~~ 我Post黎呃分兼呃入精華區咋~~ 順手交功課比Jimmg咋~~ 哈哈~~ :lol
回復 支持 反對

各位巴打好~~ 又係我呢隻小怪黎吹水 "誤導" 下大家啦~~ 今次講既係全輔全補型聖徒~~ (亦都係小弟現時既聖徒 ...
monsterbb100 發表於 20-12-2011 18:03

http://goo.gl/PtJhz
不點滿連鎖的原因是成長率很低,CD低都沒用,點高不如放棄雷電之手A紋,裝增傷A紋,效果更佳,省掉SP
掌握之手A紋,不打PVP=雞肋
治癒之手A紋、治癒A紋和聖癒之手A紋實在必備,治癒之手A紋減CD不用多說,治癒A紋可以減CD或加補量,分別對間中的瞬間重傷及低傷的高速連技傷害特效,減CD可以保命,加補量可以回快很多(參看這裏),而聖癒之手A紋減CD對於打龍&打PVP很有效,因為需要極頻密的解狀態,不用點高便能減至36秒CD,提高效率,不裝大慨很難打龍(隊友較易死),最後奇蹟之手A紋減CD、雷電之手A紋減CD、連鎖閃電A紋增傷或神聖護盾A紋延時都是不錯選擇,任一都可。
(請勿把減CD紋章裝於限時紋章,如要裝過期前打算不續買必須拆下,否則CD會顯示為有紋章效果但用不到技能)
回復 支持 反對

不點滿連鎖的原因是成長率很低,CD低都沒用,點高不如放棄雷電之手A紋,裝增傷A紋,效果更佳,省掉SP
...
webb18 發表於 20-12-2011 21:10

唔錯~~ 幫我改得幾好~~ 原來我係裝左聖癒之手、雷電之手、奇蹟之手同治癒之手四手減CD A紋~~ :lol  

連鎖... 其實我都諗緊放棄點高連鎖黎加其他攻擊技,但玩緊十字,覺得點滿連鎖既攻搫唔錯~~ 只要連鎖落點準,係扣好多~~ 但連鎖用黎打海龍真係極少機會用到~~ 因為打到海龍時,用遠攻技黎打,係比聖徒有個快速走位既方便,全部職最腿短係祭,若果打海龍仲埋身既話,真係好易比龍既黑洞吸入去被打~~ 或者旋轉龍息時,有機會走唔切~~ 但小弟考慮到唔止打海龍,仲要打其他副本~~ 連鎖滿級既攻擊同快CD真係比到聖徒多一個高攻技~ 所以就揀左滿連鎖~~

但大哥你既點法真係好值得參巧,只係唔係太認同你點天堂審判,因為有奇蹟連攻帶守已經好足夠~~ 所以若果我好似你咁點法~~ 我會放棄天堂審判,黎將電光箭加到LV3,最後兩點點埋落智力精通(唔好浪費~~ XD) ,因為電光箭既成長都幾高,而且CD快~~ 仲減光防,再加上係群攻夾遠攻技,用時又可以轉角度,可以橫掃一堆怪~~ 好洗好用~~  :lol
回復 支持 反對

各位巴打好~~ 又係我呢隻小怪黎吹水 "誤導" 下大家啦~~ 今次講既係全輔全補型聖徒~~ (亦都係小弟現時既聖徒 ...
monsterbb100 發表於 20-12-2011 18:03

我都想洗點改成好像你錦點....不過雷爆好暴力....唔捨得
回復 支持 反對

各位巴打~~ 我又黎玩野誤導大眾啦~~  今次講既係另類聖徒~~ 當然唔係物攻聖徒咁白痴啦~~ 玩開龍之谷都知祭職冇可能係物攻既,祭職永遠都係以魔攻為主~~ 就正如法師永遠唔會推物攻一樣~~ :lol

今次講既係 全輔全補助攻型聖徒~~ 呢類聖徒雖然都係全輔全補型,但亦有一定攻擊力,以PVP為主,當然,聖徒單P等於自殺,大把職可以連死你,但群P既話,聖徒既助攻同群電真係好有幫助~~

比大家睇下配點先~~

牧師技能︰

其他都同全輔全補差唔多,唔多口水啦~~ 主要係放棄左神聖束縛,黎加強其他技既攻擊力~~
唔同既係,連鎖閃電加到6,黎搶點比其他攻擊技~~  (個配點圖有問題,我明明點連鎖係6,cap圖後出黎係16.. 係6架~~ 大家唔好比佢誤導左呀~~)

祭司技能︰

同全輔全補唔同,放棄左聖光十字架同神聖風暴,原因係聖光十字架起手太慢~~ 唔好話PVP,PVE都死得~~ 要離成堆怪好遠先慢慢起手黎打~~ 雖然硬直都幾高,唔會咁易比怪打斷,但PVP就真係死得啦~~ 你起得手黎早就比人用技推倒左你十世~~  而神聖風暴雖然好強大,而且大範圍攻擊,但...40秒CD... 可能你連用都未用CD都未到已經比人連死左~~

電光箭︰LV4,雖然呢招成長率都幾高,點高都幾正,而且起手好快,但因為另一招後繼技更強,所以點到4黎加強後繼招式~~

精神爆破︰前置,相等於賢者既滑行猛擊,用黎逃走捉人一流,點多冇乜用,前置就夠~~

雷電效應︰前置,同電光箭有異曲同功之效,但可惜機率中電,但機率都幾高,用黎斷人技一流,再加上之後既後繼招式真係爽死~~

雷電引爆︰滿!PVP,PVE助攻搵飯技能,但要記住,一定一定要敵人已中了觸電效果先有用,PVP一般起手為電光箭-->雷電效應-->待數秒(因為等敵人因觸電而斷技)-->雷爆!哇!爽呢~~ PVE既話,唔洗理斷技,唔洗等數秒,見怪變綠用,因為前兩招一般黎講所有怪都比你電緊,所以再黎雷爆就超爽~~

聖徒技能︰

同全輔全補一樣,唔多講(打字打到手軟啦~~)

裝備方面︰

以光攻為主,因為助攻聖徒全部技都係食光攻,若果你推光攻,再加上自己既Buff,真係超強~~ 後再以魔攻為主

若玩海龍就以血為主,然後係光攻,再黎先魔攻~~

強化文章︰

同全輔全補一樣

技能紋章︰

電光箭(加傷)、雷電引爆(加傷)、雷電之手(減CD)、治癒之手(減CD)、聖癒之手(減CD)、治癒(減CD或加補)、奇蹟之手(減CD)都係唔錯既選擇,睇你係想打PVE定PVP

若果係PVP,就電光箭(加傷)、雷電引爆(加傷)、雷電之手(減CD)、治癒(加補)

若果係PVE,就自己衡量邊個對你最有利~~

總結︰

經過小弟禽晚洗點黎打海龍同大貓所測試,呢類聖徒比起只係全輔全補型真係有用好多~~

以大貓為例,第二關D牛牛,電光箭-->雷電效應-->雷爆,三招可以秒左單一一隻牛(響其他隊友沒有打果隻牛既情況下),再加上我打海龍時,第二Part龍飛天,隊友打1,3,5炮台,其他響地面避黑眼同指甲時,指甲落下小怪群出動時,呢三招又係只係用兩招(電光箭加雷爆或雷電效應加雷爆),小怪群即全滅(50A裝上修後,小弟既魔攻只得5千4,都可以咁樣秒到小怪群)~~  最正既係,呢三招都係範圍技黎,所以清怪一流~~ 用黎打憐憫五連清怪都好爽~~ 小弟洗點後改成咁樣真係冇後悔,因為以前玩全輔全補型,真係大把時間閒閒企企,而家改成助攻,反而更有力~~ 尤其係打海龍,跟野團後,隊友唔係太識打既情況下,一般最後會死淨坦同聖徒~~ 咁聖徒有輸出都唔洗放棄麻~~ (禽晚8人死淨主副坦、吼傭、兩個聖徒、同一個元素,即6人過龍,野團仲要有人唔識玩既情況有咁既成績算唔錯架啦~~),而且呢類聖徒用黎打豬教巢穴都好有利,大家都知上到豬頭上面時,插杖係會跌左黎地面,即係上到豬頭上面打教主時,全輔全補型靠電杖攻擊呢招真係會廢左,所以有埋電光箭、雷電效應同雷爆,真係可以幫忙唔少輸出~~

以上都係小弟既愚見 (愚弄人既意見)~~ 各位大哥大姐有咩補充或更正隨時歡迎,都係果句,不喜勿插~~ :lol
回復 支持 反對

唔錯 但系會較悶..
回復 支持 反對

唔錯 但系會較悶..
Samlee556 發表於 23-12-2011 16:19

好耐無見過你sosad
回復 支持 反對