查看: 21114|回復: 64
打印 上一主題 下一主題
收起左側

[gundam的] 00好睇d定seed好睇d呢?

先講seed同gsd(個人意見):

劇情非常之好,有分離有團結,加上歌曲好好聽,同埋除左講出反戰既意思之外仲有友誼既意思.

但係03年真係03年,seed一開始的確係悶左少少,但係後期就非常好睇.

到第二集既destiny就差左少少,唔單只係重複畫面多,而且主角定位都唔清楚,但係劇情都唔錯,可以接到seed既劇情

最不滿既係劇場版,只係將劇入面既劇情簡化加d剪輯就當係劇場版.

到00啦:

00其實一開始係無敵(我覺得),直到個大叔偷左部gundam之後先唔夠打,劇情太快同唔夠豐富

第二季就冇咩感言,劇情認為平常,但係部gundam有好多野都不合理化.
單選投票, 共有 58 人參與投票
44.83% (26)
31.03% (18)
24.14% (14)
您所在的用戶組沒有投票權限
回復

seed
話曬都係小學雞果時第一套睇既高達(唔計08小隊既話)
但就唔鐘意destiny
同樓主唔鐘意既觀點差唔多
回復

seed我只能笑而不語,只能是說駄作(攤
00後期不太喜歡
回復

每套都有個別之處 不能相提並論 好唔好睇亦都好主觀
回復

鐘意00 激d 戰鬥好睇d

seed都唔錯 不過destiny太差 搞到對seed印象都差埋
回復

回復 5# alpth

有時00 d戰鬥場面快到唔知做緊咩-_-"
回復

做咩無得投未睇過
回復

其實睇樓主頭像都估倒樓主既取向

我本身只係睇左seed系列 00就未睇 準備遲少少睇
seed嘛..根本上可以接受 劇情上還算可以
但人設有少少奇怪
eg. 點解女王會將Freedom交比基拉?
     明明只係見過一次面 就算佢係大天使號上面受到基拉既照顧
     正常情況也未至於要將一個關乎到國家重要機密交比一個唔係太認識既人掛

至於s-d...上季主角大開外掛 削人棍 設定有很多迷一般的地方
劇情亦...
點解女王係戰後唔返plant 反而走左去隱居?
點解戰後簽訂和平協議後仲要透過Terminal於各國間盜取技術及進行監視?
角色定位..擺一張圖說明算數了 我太懶

(來源gunpla expo 中的介紹書)

不過seed系既音樂水準的確唔錯 機設也不錯
嗯 我既意見就係咁多

ps.樓主你所講既劇埸版其實唔係劇埸版 只係總集篇
    只係樣似於回憶錄既野 將50集既野大概同你run一次咁樣

真正接駁s-d劇情既劇埸版其實仲未出 只係由有推出日期變成無推出日期
     官方亦無表明制作預定有取消 只係遲遲未有消息放出
     應該hd-master之後會食住個勢出返劇埸版..(呢句係個人感覺)
回復

其實睇樓主頭像都估倒樓主既取向

我本身只係睇左seed系列 00就未睇 準備遲少少睇
seed嘛..根本上可以接 ...
`靈 發表於 2012-7-14 07:14 PM

中肯,seed太多疑點,矛盾,不合理之處
都費事一一數清鳥...
卡加連cv事件有目共睹(默
回復

先講seed同gsd(個人意見):

劇情非常之好,有分離有團結,加上歌曲好好聽,同埋除左講出反戰既意思之外仲有友 ...
馬倫 發表於 13-7-2012 22:43

SEED 真係唔錯不過有好多不解既位就係

點解 卡嘉蓮 同 基利會係姊弟

基拉比阿斯蘭自爆後
點解會去左PLANT so sad
點解拉克絲會比倍freedom佢sad

sd方面 完全睇得出 大量使用兼容卡既情況
同埋主角無敵+不死倫
的確係令到我有少少失望

但係整體黎講都唔錯
d歌真係幾正
同埋佢d角式走偶像分既路線