查看: 7573|回復: 11
打印 上一主題 下一主題
收起左側

[REFLEC BEAT] [27/7]Reflec beat又有大更新了[五大更新]

關閉 [複製鏈接]

今早走去玩,見到唔少人痴住部Rb就知道有d事發生
點知原來玩update...好!等我俾d圖你地望下先

今日玩左一個上午,就發現左好幾點重要的更新
1.新曲的增加(以及舊曲的自動解禁)

目前已知有兩首LV8、三首LV9同一首LV10
「VOLTEXES」呢首好似係來自「SOUND VOLTEX」,我仲有D印象

仲有一首lv9的「milky ice bear 」,artist係「S-C-U」,相信係新BGM的音源

2.ICON(頭像)大量新增

正如圖中所見,其實我仲有唔少ICON係未拎到的,入手途徑主要有兩個
第一係打代表該張圖的曲,但有D打極都唔會有,因為第二個方法就係透過RB新增的三個「カスタマイズ」CUP度入手
暫時已知透過打相關曲目先拎到的ICON:
HAERETICUS
天空の夜明け
灼熱Beach Side Bunny
Bad Maniacs
Anisakis -somatic mutation type"Forza"-
waxing and wanding The Sampling Paradise
reunion (呢首有兩個頭像,一男一女)
Thunderbolt
EXUSIA
恋する☆宇宙戦争っ!!
Turii ~Panta rhei~
Express Emotion
Why did you go away
smooooch・∀・
meme
魚氷に上り 耀よひて
Second Heaven

經「カスタマイズ」 解禁的ICON:
VALLIS-NERIA
この青空の下で
TAKE THE FUN
milky ice bear

3.「カスタマイズ」的CUP新增

每次打完一首歌可以o係下面間你想開的歌,就係選容器,
不過依家容器收藏的不再是歌,就是「カスタマイズ」裡面的隱藏元素
例如BGM、拍的音、圖案、背景等,例如「パステルくん」、「CLASSIC」
而BGM則新增了「S-C-U」,拍子音有「Sota」,總之可以開到舊有的元素

4.「オープニングテーマ ~クイズマジックアカデミー賢者の扉より~」自動解禁

自今日起,當你有用E卡的時候,只要一入到待機畫面,就會出現解禁上述歌曲的信息
另外也自動解禁所屬的兩個ICON(頭像),順帶一提,這首HARD是LV8

5.「パステルくん」的BONUS

完歌下面不少舊有的CUP右上會多左「パステルくん」的老鼠(?)圖案,當你未開哂所屬曲
而你又選黎升的話,個老鼠(?)會彈出黎俾多幾個LIME你,咁你開歌的速度就會增加
最明顯就是jubeat 的cup有以上的圖案就玩一首可以就可以升接近整個cup的20%
以往可以加得丁水咁少....都唔知有冇1%呢....

玩後感:這是一個不錯的更新,有D之前開唔到的野依家又開到,話說依家UPDATE咁多野
咁colette仲有曲update嗎?Sota F.的lv8新曲有強烈的欺詐感覺(其實係序盤難)
睇番三首LV9都各有特色,例如DJ YOSHITAKA(Lucky Vacuum)新曲超長的一條LO
還有一些リズム較難捉摸的曲目....另外,目前新增的LV10/10+就只有Zetbach的meme,以LV10來說係中間,有難有易,正統LV10
btw,點解新出的ICON冇量子之海呢,明明那是很棒的圖來的...(茶

評分

參與人數 1樂點 +15 收起 理由
Torchic╳小火雞 + 15 精彩文章

查看全部評分

回復

有咩舊曲自動解禁

BTW 可否教我玩DEADLOCK
回復 支持 反對

有咩舊曲自動解禁

BTW 可否教我玩DEADLOCK
下..唔係掛 發表於 27-7-2012 17:47

4.「オープニングテーマ ~クイズマジックアカデミー賢者の扉より~」自動解禁

自今日起,當你有用E卡的時候,只要一入到待機畫面,就會出現解禁上述歌曲的信息
另外也自動解禁所屬的兩個ICON(頭像),順帶一提,這首HARD是LV8

六神綱 發表於 27-7-2012 14:02

請參考第四點...本來唔係靠正常途徑才能解禁的

依家玩一次去到準備畫面時就會show出來

聽到你話DEADLOCK...除左末段高速亂打以外的部份

應該都有能力靠雙眼捕捉,至於譜面呢...我覺得都要靠習慣,例如トリル(4+4)的情況

仲有要盡量動用多隻手指,通常都會左右各用上4隻

我都係打得多就識玩,再唔係我示範示範吧~~~
回復 支持 反對

其實玩得多就自然識玩架啦

btw我剩係想玩MIRACLE NEETS
又要搵日玩鋪RB啦
回復 支持 反對

其實玩得多就自然識玩架啦

btw我剩係想玩MIRACLE NEETS
又要搵日玩鋪RB啦
Torchic╳小火雞 發表於 27-7-2012 19:02

理由係DJ YOSHITAKA的作品?

不過見親以Lucky Vacuum名義的歌曲,

都好似冇左佢本身的風格

反而係比較輕鬆,歡樂的風格,你聽Super Summer Campaign就可得知

不過又唔難聽到佢慣用的一d電子音呢
回復 支持 反對

近日rb真係好熱鬧
勁多新歌

p.s.オープニングテーマ ~クイズマジックアカデミー賢者の扉より~這歌原本係同日本的同社新街機的連動歌,現在連動完了就自動解禁了
p.s.2.好想要Express Emotion的頭像!!!
p.s.3.SOUND VOLTEX的歌全部來自同人作曲家,BEMANI的作曲們完全冇響到出過歌,六神大你想多了
回復 支持 反對

近日rb真係好熱鬧
勁多新歌

p.s.オープニングテーマ ~クイズマジックアカデミー賢者の扉より~這歌原本係 ...
[H]mel 發表於 27-7-2012 22:27

回p.s.3:

其實我咁樣講係因為似曾熟識,點解話似曾熟悉呢

1.張圖好似之前玩SV時見到某D曲的圖[富有機械模樣的藍色]
2.聽落去好似之前玩SV的某D歌
3.Rb Wiki也解釋了我的誤會,關鍵字係「SOUND VOLTEXのシステム音楽をアレンジした楽曲

諗深一層SV的確冇以Sota Fujimori名義的曲目,所以呢...
oh!我終於醒起了,之前拍卡之後到準備畫面...就是這個BGM,換言之呼應了上面紅色個句
回復 支持 反對

回p.s.3:

其實我咁樣講係因為似曾熟識,點解話似曾熟悉呢

1.張圖好似之前玩SV時見到某D曲的圖[富有機械 ...
六神綱 發表於 27-7-2012 22:38

個段字的大概係解做「SDVX的系統音樂」之類的
簡單來說就是
BGM
那就可以理解了
原來SDVX的BGM都係Sota做的......
感覺和他很合襯呢.....
回復 支持 反對

理由係DJ YOSHITAKA的作品?

不過見親以Lucky Vacuum名義的歌曲,

都好似冇左佢本身的風格

反而係比較 ...
六神綱 發表於 2012/7/27 22:26

係IIDX打過
神曲神PV所以就很喜歡了

不過以Lucky Vacuum既名義 曲風大多都係比較輕快 令人感到興奮之類
btw唔係首首我都好鐘意(望beautiful receipt
回復 支持 反對

係IIDX打過
神曲神PV所以就很喜歡了

不過以Lucky Vacuum既名義 曲風大多都係比較輕快 令人感到興奮之類
...
Torchic╳小火雞 發表於 28-7-2012 06:29

這個IIDX的譜面同Rb的譜面....幾乎係如出一轍orz~~~~
http://www.nicovideo.jp/watch/sm18456338
回復 支持 反對