查看: 4102|回復: 13
打印 上一主題 下一主題
收起左側

[版務公告] 【天龍辯論】內功門派在PK中應選擇減速神器作為主武器

關閉 [複製鏈接]

江湖,一直都充滿爭議。
是次天龍版為大家舉辦一場辯論比賽,讓大家可以盡情表達自己對天龍內一些敏感議題的個人看法。

今次的辯論議題是「內功門派應該捨棄門派主武器,統一選擇減速神器」。到底是減速實用?抑或內功傷害仍不能忘記?大家可以盡情在這裡討論!

活動詳情:
參與方法:成為某一方的辯手,留言內容不少於50字

活動獎勵:凡參與並符合上述規定者,獲得50樂點獎勵及5點勳章獎勵(勳章積分只加一次,但樂點可以無限獲得)。
活動完結後我與大俠版主將選出優勝一方,該方每位辯手均可獲得額外50樂點及3點勳章獎勵。

活動日期:30/7/2013---13/8/2013

結束時間: 13-8-2013 22:39

正方觀點 (17)

減速神器對於對手靈活性的打擊是顯而易見的,其優勢在面對近戰門派時更能發揮到極致,故內功門派應該選擇減速神器。

反方觀點 (3)

門派主武器能夠給予更多內功攻擊,無疑能傷害提升,當對手有抗性抗死自己的時候,內功往往能附上不錯的傷害,因此內功門派不應捨棄門派主武器

辯手:3 ( 加入 )

辯手:0 ( 加入 )
    回復

逍遙吧!因為型lo
    回復

講真 我兩邊都支持

支持減速而唔缺乏輸出

而做到呢個效果既,就當然係一中左減速效果,即刻轉番主神咪得

所以已經可以end topic;P
    回復

講真 我兩邊都支持

支持減速而唔缺乏輸出

而做到呢個效果既,就當然係一中左減速效果,即刻轉番主神咪得

...
    光云 發表於 30-7-2013 11:03 PM

咁樣轉來轉去好辛苦 而且pk過程中要顧及轉神器 其實唔現實。。而且你15秒之後先轉減速 唔一定第一下就出減速效果  所以唔夠長用減速神咁樣長時間keep住減速
    回復

三樓已解答~
    不過係都要揀嘅話
    我諗應該係用減速神器
    個人認為PK戰時速度好緊要
    往往減速可以走住黎打
    特別遠攻最明顯有效
    而且可以走佬等回技...

評分

參與人數 1樂點 +50 收起 理由
    ∼香B∼ + 50

查看全部評分

回復

我先表明問題問法並不完美,所以我只能同時說出我對正反2方想法。
    (但勉強地選一個的話,反方我會較支持)

1.  內功門派有峨、武、逍、天龍及星宿,並不是所有內攻派都講求減速或是講求內攻

-峨不用講求減速 ,因為與其拉打王不如邊打邊補血,
    -而天龍卻不講求內攻,因為內攻對天龍派的影響被其雙修拖累。

2.  內攻門派技能上各有千秋,用減速神器並不代表效果能達到最好

-峨不講求減速、吸血,所以用打怒,大多數用不用星宿神器是因其外表樣衰而已。

-武當擁有比較強而全面的控技(減速,定身及麻痺),敵人要埋身不易
    -全怒武當代表他的大多技能都可以再用1次,即是說帶上打怒神器,武當必要先制敵人,
      在2輪技能下,敵人的怒必不可能全滿,對於一些門派來說,怒不滿,對方戰鬥力必下降

-星宿可不用減速,因為他有些技能(在此不舉例)有控制,星宿像峨一樣沒有加速/閃技
    -所以儘管你用減速神器,稍有差遲,敵人還是很易埋身,唯提高攻擊力或用打怒比較好
    -逍遙這門派就比較特別,因其大風哥已可減速,
      但減速幅度又比神器少,又不能與神器的減速重疊,(同時發生取效果更高者)。
    -理論上玩家都會選擇用神器+洛神圖,可是,洛神圖狀態只對逍遙陣法有用,但就不能用瀟相夜雨,
      大風歌比較多人用的原因來可以減速+瀟相有50%機會失明人。
    -這就視乎玩家用吸血扇+大風歌、還是減速環+大風歌還是減速環+洛神圖了。
      洛神圖都不是沒有它的用處,只是要放陣的話就先晝地吧。
    -還有一點要提醒,就是減速環與逍遙大風歌減速效果其實有一點明顯的分別,
      所以大部份PK的玩家都會選用減速環+大風歌,始終吸血神器對一些幾十萬血的玩家來說,吸了都不發覺。

3.  玩家是什麼類型的人也是非常重要,有些只喜歡刷副本,有些只喜歡PK,
    -副本玩家其實用什麼武器並不重要,而PK的玩家卻要先看自己和敵人是什麼門派。
    -如果對手也是遠攻門派,即用減速是多餘。

4.  時代走向影響武器成長。現時是屬攻的時代,內外攻起不到大作用(副本玩家除外),但也不要去忽略,因為有屬攻就有屬抗
    -當敵人抗到自己的時候,內外攻和控技反而成為你主要傷害敵人的來源
    -特別要講的是天龍派,天龍派是平均型4屬內外攻雙修,
      正因為4屬的原因,天龍必定選擇減速
    -因為儘管對方能抗到天龍,天龍對敵人的輸出還有一定的下限,所以放棄內攻
    -而其他門派,若被敵人完全抗掉,還需靠本身的內外攻來做輸出,若果用的武器不當,

5.  成本問題。成本問題也是十分重要,主要因為若果該門派不用其門派/對該門派有加成的武器,成本較低,意味着省回來的錢可以投放在其他地方。
    -(如峨眉用劍/雙劍,逍遙用扇/環等)
    -用峨嵋來舉例,峨嵋用扇,則失去大量內攻,而扇對峨眉沒有加成,
    -如峨嵋選擇減速,則武器+9 和60%也起不到大作用,放棄+9及60%,成本減少。
    -峨,武,星宿用減速武器都不會對輸出有加成。

6.  大家不要忘記,所有門派都有內勁攻擊,近攻的就算被放風爭,都可以用內勁攻擊遠距離攻擊遠攻玩家。
    -內勁攻擊CD快,傷害計的普攻傷害,所以大家都要想清楚放了風爭是不是一定贏。
    -而且很多近攻門派都有加速,閃,衝等類型的招式,要徹底把對方拉到並不是想像中易。
    總結一點就是,個人意見中只有逍遙和天龍才用減速。所以本人支持反方比正方多。

評分

參與人數 1樂點 +50 Bravo! +1 收起 理由
    ∼香B∼ + 50 + 1

查看全部評分

回復

其實內功門派仲有慕容:)
    回復

其實內功門派仲有慕容
    bcwx6 發表於 1-8-2013 17:37

慕容我不熟識,只聽講有不少控技,還是用劍好
    回復

我先表明問題問法並不完美,所以我只能同時說出我對正反2方想法。
    (但勉強地選一個的話,反方我會較支持)

...
    baby_hin 發表於 1-8-2013 04:51 PM

我嘗試一下回應你

1. 峨有無必要減速 係視乎情況  若然係打副本 當然就唔需要用減速(同時有好多副本王都免疫負面BUFF)
    然而當峨玩PK果時, 無論係校場抑或野外群戰  減速對峨嵋既保命能力起到一個非常明顯既提升作用  敵人減速而峨嵋不停走位 除左逍遙之外其他門派肯定都會受到巨大影響 峨嵋就可以利用減速帶來既時間回多幾次血 增加自己同隊友既生存時間

2. 講起打怒神器, 我想扯開少少話題  其實我完全不建議用打怒神器  因為其打怒效果真係極之唔明顯
    首先我地了解怒氣回復有咩方法   1.時間  2.攻擊對手  3.受到攻擊
    當你比人用打怒神器打果陣..的確有機會會扣減20怒氣  但你比人打2,3下 或者你開星旋反擊 根本回返呢20怒氣既時間係極短 所以打怒神器既效果唔大 我唔建議大家用

神器只得兩種係真正實用.. 1.減速  2.吸血
    點解吸血實用?! 因為吸血會附加一個1250的傷害  而呢個傷害就正正可以令你怒氣回快少少 回怒快左自然對武當峨嵋等依賴全怒技既門派有利

話題離得太遠 返返正題  以下集中討論PK中的情況

峨嵋係PK時候有減速係如虎添翼  上面解釋左

武當控技又多又長 只不過唯一減速技三環套月只得8秒持續時間  隨住玩家血量越來越多  武當要兩輪技秒殺係唔現實 所以好多時武當都需要同近戰玩放風箏  利用減速神器同跳射 充份利用左自己遠攻既優勢

星宿減速係需要的, 星宿控技少但高攻 有人話星宿有蠍尾針 有含笑  變相係可以做到放風箏既效果...只不過蠍尾冷卻長 持續時間短   好彩含笑比較實用 如果含笑配合減速神 確實會令近戰更難埋身 高輸出+放風箏 效果會比起逍遙 武當等門派來得更出色

逍遙已經無咩好爭議  因為本身門派係用扇環類 只係樓主話玩PK既人多數會用大風 我又唔太認同
    首先洛神放陣會灼燒效果 變相加快回怒 一次校場PK中用兩次全怒都已經唔係罕見   
    去到群戰我更加要求所有逍遙開洛神+長放定海同步步
    瀟湘瞬發 50%失明  係一招實用既技能  但CD太長   但誅仙既話 如果逍遙意識夠強 運用出來既效果絕對會比瀟湘強好多好多
    所以我會推薦逍遙無論如何都係用減速環+洛神圖

3. 無錯   呢點你講得好岩 要視乎玩家係偏向邊一類型  執住呢一點來講既話 其實兩者都難以取捨邊個岩  我諗下係咪應該要改改題目專注係PK層面

4. 呢一方面就要睇你願唔願意作出取捨  有時候即使你扣少幾百至1000血 但換來有得用減速  其實你既戰鬥力唔會有下降 反而會提升
    我個人做左一個測試..我分別用一個兩三年前既4石EC 無真元無強控  去同一個齊晒真元果D既全5丐幫PK   
    我用減速環雖然少左1000-1500傷害(最後平推得2000左右) 可以贏到佢  但係用返原本神器 就輸好多
    呢一點都係題目我想大家討論既地方...到底果幾百傷害重要 抑或係減速狀態更實用  主要係想爭議呢個點

5. 呢到你有少少出錯..即使我唔用本門武器  但唔代表強9銼60無用...強化左同樣會增加攻擊 之不過強化之後既攻擊比門派主武少左100%左右而已
    同樣武魂第1技都可以洗返相應神器既技能  唯一差別 就係強9之後 用門派主屬會比用其他武器多3000-4000攻擊 (大約)

6. 內勁攻擊冷卻係10秒 10秒之內對方可以對你造成幾多次傷害...保守估計都已經打多你7-8下  呢個差距係非常之大!
    另外你提到近戰有好多加速技 但除左慕容天山外  其他門派加速技冷卻1分鐘 持續時間先15秒左右  記住對手一直處於減速45%既狀態..即使比你加速返50%  都只係比人地多5%速度  遠攻可以趁呢段時間咩都唔打 單係同佢繞圈跑  埋身就初隱或者用控技控佢  其實近戰既加速技真係唔可怕
    回復

辯題專注成"在PK中"  希望大家可以給予更多意見 擦出更多火花
    回復