查看: 2715|回復: 15
打印 上一主題 下一主題
收起左側

[機評攻略] 我只是換了個塗裝的普通C機而已 幹嘛成了一台B機

是次焦點為上個月木瓜開放的
但今個月才量產(其實都唔覺得出場率高)的
GM Sniper II ( White Dingo Team )
吉姆狙擊型II ( 白色獵犬隊式樣 ) 又或是俗稱白狗
若要機體背景資料可以到wikia詳閱 同時亦可以練習英文
--------------------------------------------------------------------
四圍
攻擊        ( 112 )
防禦        ( 112 )
速度        ( 88 )
操控        ( 70 )
其實呢d數據只可以紙上談兵 實際玩落去會發覺差異極大
攻防沒太大感覺 不覺得打人特別痛 又或是太脆
速度這家伙 玩下去就會知咩事
操控 可以話係舊六圍既敏捷 再加上武裝既統一性 又或者係攻擊範圍之類
字面解釋為數值越高越難控制 數值越低越易控制
但實際上可以話係 數值越高越順手 數值越低就會出現以下情況(18:50開始)

與其講四圍 講實戰情況更實際
先講武裝
1號 光束軍刀2刀流
3刀倒 斬地 刀速極慢 唔加刀速完全唔能夠同人鬥刀(玩過就知咩事
就算加完都係偏慢 不過勝左2刀流可以斬地 刀圍偏大 勉強可以靠刀圍贏手短機
2號 狙擊步槍
名唔需要理 當佢普通光槍咁用就係
唔算快 但唔會話太慢 夠用
彈夾 如果唔係打空曠場地不斷射既話 都會夠用
3號 狙擊步槍(高出力) [可狙擊]
我都唔明 點解要分低出力高出力
有好處勉強可以有既 人地睇唔出你用緊2/3囉 但又有幾多個真係會睇呀....
起手同其他倒地炮一樣有自身硬直 起手快慢我唔識睇
但支野拎黎瞬狙幾順手既
講起瞬狙 話說好似冇之前咁快(係咪改過黎?
小跳 開鏡 SHOOT 收鏡 唔可以再係一瞬間既動作 狙完收鏡慢成拍(可以透過改攻速加快瞬狙個動作
仲有 俾人打緊果陣係唔可以收鏡 所以係人地中心瞬狙就9成被爆 除非你頂到1~2秒
射程唔減開埋鏡應該可以打全場(事關我-20%射程
唔開鏡應該同普通超視炮一樣

技能
1技 精狙
開技後加鎖敵距離
LOCK到目標(不必綠框) 判斷直線是否無任何障礙物
若是 瞬狙 然後會看見遠處出現藍字CRITICAL/會心一擊字樣 (當然要視乎是否真的LOCK中 和 不是打中牆/地
好運的話會出現紅字CRITICAL/超會心一擊字樣
****切記要轉3號 不要蠢蠢的拿2號開鏡然後在想為何沒效果 (因為自己試過:|
2技 專用技 白色獵犬
HP 50%以下時機體的移動速度和推進速度,機動提升,推進槽量增加,攻擊力提升,防御力減少
除了減防 其他都是好物 更順手 打人更痛 更能上前線 瞬狙更順(瞬狙與機動有關
小心不要被GAME內的說明騙了 GAME內是加防而非減防 實際是減防
不過實際減防這副作用 感覺就是沒有太大影響 可能個人對攻防沒有明顯的感覺吧 除非真的是太雞肋
SP 是MAP炮
不解釋

綜合
若要我一個字描述這機 就是一個「慢」字
這機刀慢 動作慢 瞬狙慢(應該是瞬狙被削了
若果能改快以上這些的話 這會是狙擊好物 (出現率低大概都是因為這樣子吧
因此 強化部件個人亦主要加強攻擊速度 及 敏捷
+12%移動速度 +10%近距離武器攻擊速度 +10%遠距離武器攻擊速度
+36%機動力 -20%近距離武器攻擊範圍 -20%遠距離武器射程
因為最多只可以改4個部件 考慮到刀速極慢 瞬狙偏慢 動作的慢
固重點強化上述三項 即便被敵軍接近 亦能拔刀一戰 靠刀圍贏敵機 然後再來個2刀1瞬狙增加輸出
以上改法副作用實際影響不會太大 考慮到白狗的2刀流大刀圍 跟 狙擊槍可透過開鏡補上射程短的問題(但不能打全場

應該一份機評應有的都囊括了
最後付上影片作參考
回復

AGE?
回復 支持 反對

AGE?
okmijnuhbyg8 發表於 3-8-2013 00:23

睇d唔睇d
回復 支持 反對

睇d唔睇d
dennis05 發表於 3-8-2013 00:24

我唔明AGE嗰度
回復 支持 反對

我唔明AGE嗰度
okmijnuhbyg8 發表於 3-8-2013 00:29

AGE3跟不上KIO的速度
機體跟不上機師的速度
然後就是被肛掉
回復 支持 反對

操控越高=越易hit5有exp(冇記錯的話
回復 支持 反對

ABC?
一Napier一 發表於 3-8-2013 00:41

呢部機唔係太夠力打SC
回復 支持 反對

高達跟不上我的速度了

同意6樓

另外BGM好正 好似好少SD片會配呢d音樂
回復 支持 反對

呢台根本好用
考你瞬狙加臨場命中率
2武係數又OK高
比隻B狙勇士好得多 (都用左幾個世紀終於退役)
回復 支持 反對

呢台根本好用
考你瞬狙加臨場命中率
2武係數又OK高
比隻B狙勇士好得多 (都用左幾個世紀終於退役) ...
aome 發表於 3-8-2013 01:52

瞬狙呢隻都比較快
但係厭佢收槍慢
2武命中率真係睇手感
好似第1場咁MISS到真係喊左出黎
射10槍得1槍中 仲要近距離先中
回復 支持 反對