打印 上一主題 下一主題
收起左側

[官方情報] 《CSO絕對武力》2013世界錦標賽開打!

CSO以前班人係咪全部走晒= =?
CS係咪冇人知呢個比賽...?
布袋代表HK OMG
回復 支持 反對

CSO以前班人係咪全部走晒= =?
crazy6hung 發表於 6-12-2013 19:48

剩下的屈指可數, 我只能數出HCLeung和Zombie幻月...
回復 支持 反對

剩下的屈指可數, 我只能數出HCLeung和Zombie幻月...
血映雪 發表於 6-12-2013 12:01

果2位名我都好似見過下.....但............-_-""  你明的.XD
回復 支持 反對

果2位名我都好似見過下.....但............-_-""  你明的.XD
crazy6hung 發表於 6-12-2013 20:04

當然, 我尊敬的舊FS團員他們早就不在了...
而且老版主都一個一個離開了...
回復 支持 反對

你真是了解我哦!
我已經兩年多每買過解碼器了, 何來花數千元抽神器之事呢?
而那個紅稱帳號是我從朋友處便 ...
血映雪 發表於 6-12-2013 18:18

第1, #14 "我花了這麼多錢"
- 自相矛盾
我唔理你"這麼多錢"係幾多錢
我唔會係呢一點爭持
但係我好奇怪既係 點解人地講句支持 你都可以話人地個留言哭笑不得

第2,  #4 "一個充斥着屁孩兒和騙錢道具的没新意遊戲"
- 一概而論

"屁孩兒"
我唔知打屍打災厄係點
但係我打5V5團戰又唔多見有你所謂既"屁孩兒"

"騙錢道具"
一個願打一個願挨
橘子出D"騙錢道具",佢唔會渣住支槍指住你個頭迫你一定要買D道具
玩家自己決定買定唔買、判斷把槍值唔值得買
每個人價值觀唔同
你鐘意比佢"騙錢" 都冇人幫到你
比人"騙完錢",又喊虎喊忽,怨CSO,又怨玩家。
CSO而家攞你老母做人質迫你一定要買點咩? 唔買點就強姦你老母咩?

"没新意遊戲"
CS不嬲都沒新意
咪一樣咁多人玩
CS1.6由1999年到而家都屹立左14年
就算而家CS PRO SCENE由2012年9月開始轉左玩CSGO
1.6一樣到而家仲有人玩
大部分打一般既玩家都唔係追求新意、唔係追求畫質
大部分玩家都唔需要新意,因為佢地鐘意玩呢隻GAME
要新意要畫質既,就唔會打CS。佢地去左打CALLOFDUTY、BATTLEFIELD OR 其他有新意既遊戲
我唔清楚你D打屍打災厄既玩家點諗
不過呢個係"一般"5V5比賽
我睇唔到點解CSO搞個世界比賽會"丢人現眼"
你唔係咁天真覺得D人去打比賽會起電鋸準雷同踢隊友

#24 "加油 support new team~ 話時話 個match係未自己報名參加ga?"
第1, 我地唔係NEW TEAM 你鐘意就上 tmvg.webstarts.com > "history" or About 睇
第2, 我地係獲邀請參加 因為我地贏左樂古比賽

#26 "大概不會有人報名為這個沒落遊戲參賽吧...
要比賽應該參加CSGO或者其它比賽嘛...
現在說出來卻被人當作眾矢之的, 令我費解..."

"大概不會有人報名為這個沒落遊戲參賽吧"
"要比賽應該參加CSGO或者其它比賽嘛..."
橘子籌辦今次比賽,當然係舉辦CSO比賽。
橘子包我地5個PLAYERS既飲食、住宿、機票。
獎金亦都豐富,冠軍有接近20萬港幣既獎金,亞軍都有接近8萬港幣既獎金。而家CSGO既比賽,一個EVENT既冠軍獎金咪最多8、9萬港幣(唔計DREAMHACK WINTER 2013) 所以呢個比賽既獎金一定吸引到好多選手參加。(當然CSO個市場係亞洲,所以參加既隊伍都係來自亞洲)
如果唔係我同我另外幾個團員12月要考試,都已經去左比賽。
我地目標未必係攞獎,但係一樣想吸收下經驗,或者係享受下出國打CS比賽既感受。我上HLTV.ORG就睇得多D職業玩家打比賽,上YOUTUBE睇到佢地住邊度同埋比賽個場館係點樣,到而家,直頭有電視台(TV6)攞NINJAS IN PYJAMAS做個特輯/記錄片,可以睇到佢地本身既GAMING HOUSE,佢地點去比賽,ETC..
當然我地都想感受下呢種氣氛。
呢個比賽都有好多出名既隊伍來自中國、韓國、東南亞,連土耳其都有,包括 TYLOO, NEW4, PROJECTKR, HWA
我諗好多打一般既玩家都想見識下其他國家既隊伍,感受下個比賽既氣氛。

"沒落遊戲"
我覺得你做人真係幾悲觀,呢個都係你主觀感受。你有言論自由,你可以講,但係我諗有好多熱愛CSO既玩家唔同意你呢個講法。
你好似係度發佈末日論咁係咁踩CSO沒落,我唔理你既論點有冇夾雜主觀感受,但係到現時黎講我都都搵唔到實質證據黎支持你既講法。我睇到既係CSO用大概50萬港幣黎搞個國際比賽,既要比獎金,又要安排住宿機票比9個國家11隊既選手,我唔覺得CSO會做蝕本生意,所以我覺得CSO最少係1-2年內仍然可以維持到同而家數目相若既玩家。

"現在說出來卻被人當作眾矢之的, 令我費解..."
你係眾矢之的既原因係因為你話CSO既玩家係屁孩兒,係因為你批評2個樂古會員既"支持香港"言論係"哭笑不得"、"丢人現眼",你唔好係度扮晒無辜。

#31 "CSO以前班人係咪全部走晒= =?CS係咪冇人知呢個比賽...?布袋代表HK OMG"
[橘子邀請我地團參加比賽,係因為我地贏左樂古CSO比賽 (你可以自己搵番參賽隊伍名單)。但係我地大部分有份打個樂古比賽既團員12月要考試,所以唔得閒去個比賽。
由於佢地係邀請我地個團,咁我地咪搵3個做STAND-IN,再搵番1個成年冇玩過既人去打。而咁岩,我地團員- FAI 真人識得個3個玩家,所以咪叫佢地參加。
原本我地PLAN B係諗住叫其他曾經代表過香港打1.6/CSGO比賽既玩家,奈何橘子要求我地要搵既係CSO玩家,唔係一D 打1.6/CSGO既玩家,所以基於呢個局限,我地唯有用PLAN C。]

#32 "剩下的屈指可數, 我只能數出HCLeung和Zombie幻月..."
哇,我又真係唔識呢2個人。 佢地打屍? 抑或打災厄? 定係洗稱?
呢個比賽係打"一般"5V5,唔係打屍,我打左咁耐5V5又真係未見過呢2個人。

原本我都唔想回覆,因為始終我有角色衝突,但係真係睇你唔過眼,自己唔再玩CSO就侮辱CSO既玩家。
我而家少玩CSO,都唔會亂踩CSO。

你究竟居心何在?
回復 支持 反對

血映雪 發表於 6-12-2013 08:01 PM

點解會數到我
回復 支持 反對

血映雪 發表於 6-12-2013 20:01
第1, #14 "我花了這麼多錢"
- 自相矛盾
我唔理你"這麼多錢"係幾多錢
我唔會係呢一點爭持
但係我好奇怪既 ...
vaz 發表於 6-12-2013 20:17
點解會數到我
ZoMble乂幻月 發表於 6-12-2013 21:35

我冇玩過公開比賽又唔係專業玩家
唔好燒埋落我度...
I'm just a normal player...

回復 支持 反對

回復 37# HC_Leung

嗯,呢個帖講緊公開比賽
    我呢家又少玩一般,明顯唔關我事
回復 支持 反對

回復 35# vaz

原來是高手參賽者, 那麼真是失敬了...
見你花這麼多筆墨來回覆我, 而且內容頗為理性, 不像有些人那樣無禮...
我和你没仇没怨, 那麼我也願意和你客氣地進行一回理性討論...

先說說我在這遊戲上的花銷吧, 我的確花了不少錢買點數...
但我不是盲目消費的, 我買的大多都是大家都買得到的永久道具...
當然我也買過萬惡的解碼器, 但為數不多, 總共不超過數百元吧...
花的錢絕對不算是少, 但我從來没有為電鋸或隼雷大傷財氣過!

說起點數就不能不說騙錢道具了!
大家都知道買點數這玩意是你情我願的交易, 没有人强迫任何買或賣...
可是不要忘記橘子的拿手好戲, 就是篡改道具性能...
在一項道具剛推出時, 橘子往往會把它的特點弄得漂漂亮亮, 吸引不少人來買...
結果在一段時間後, 橘子又會打着"平衡遊戲"的旗號來偷偷把道具性能篡改一番!
可是又不是個個道具都會被篡改, 搞得消費者無從觸摸橘子的暗中行動...
這種連通告都不發的道具改動, 大概總會有些騙錢成份了吧?

換個話題, 說說屁孩兒吧...
CSO多屁孩兒已經是很多電玩玩家都知道的了, 尤其以有殭屍的模式最為嚴重!
屁孩兒亂踢人亂罵人亂玩的情況大概至今都没什麼改善...
其實人打人模式裏也有屁孩的, 但相對殭屍模式裏算是少...
一般模式裏不時有些拿着科技武器的玩家進入寫明禁用狗槍的房間裏搗亂...
當然軍團對打裏會較少出現這情況, 畢竟大家都是為了自己的名聲而玩!

遊戲新意這一點其實没什麼好說的, 因為要說的話就要牽涉主觀而抽象的東西了...
所以我們還是跳過這點吧...

來到我們分歧的起源了, 我在這串帖子裏的第一個回覆...
我猜大概就是因為大家對"丢人現眼"的主語有不同理解...
那麼我說清楚吧, 我想表達的是橘子搞比賽是丢人現眼...
為什麼我這樣說呢?
大家都知道橘子把台港服CSO代理得多麼悲劇, 玩家對橘子簡直怨聲載道!
橘子有過亂鎖玩家帳號, 無視影響平衡的Bug, 暗中篡改道具, 以及其它罪名...
現在的橘子眼看CSO的玩家量每況愈下, 卻大費周張搞個比賽, 為啥?
無非都是想要挽回些光彩和面子, 讓一些不知情的玩家以為CSO還有聲有色!
但知道橘子劣行的香港玩家看見後不會被橘子蒙騙, 只會覺得橘子更虛偽...
而知情的海外玩家則難免會覺得橘子"丢人現眼"...
現在你明白我說的丢人現眼是什麼意思了吧?
我絕對没有否定或者不尊重參賽隊伍的用意, 只是不明白為啥要捧橘子場...
經過你的解釋後, 我了解到橘子贊助的大獎可觀, 也知道你們的目的...
那麼希望你們能賺到自己想賺的獎金吧, 玩得開心點哦!

最後, 也没啥好說的了, 只是想告訴你我没有侮辱CSO玩家, 也没有啥居心...
我不過是來感慨橘子的悲劇, 順便賺賺積分而已的...
回復 支持 反對

我冇玩過公開比賽又唔係專業玩家
唔好燒埋落我度...
I'm just a normal player...
HC_Leung 發表於 6-12-2013 21:56

有FS老團友問起現在這版塊還有哪些老會員尚在...
所以我"義不容辭"地抛出了你倆的名字了...
說真的, 我真是想不起還有什麼老會員還在這裏...
回復 支持 反對