樓主: monsterbb100
打印 上一主題 下一主題
收起左側

十字軍配點參考及討論

其實係唔係1點補血就夠?,點解D人又加爆佢-口-?
飲奶仔 發表於 20-10-2011 23:10

你睇下1同9差幾多@@
回復 支持 反對

你睇下1同9差幾多@@
jimmg12 發表於 20-10-2011 15:11

照計血量+魔攻既話9LV既補血咁都回得幾多下啵,加爆佢先^_^
回復 支持 反對

十字軍另類選擇﹐主坦/副坦助攻十字軍

其實除左聖騎外,十字軍都可以做坦職,或者副坦,但若果做坦,就放棄左好多攻擊技,呢類十字坦多數係物攻型,以下係配點~~

牧師技能︰

盾擋︰點6,增加防禦黎應付坦職工作

輕盈迴避︰滿,以防止失誤後被浮空時做調整

治療︰滿,以增加生存能力

雙踢︰點出,因為係物攻型,所以用腿踢冇腦輸出比較有效,強力側踢點2係因為最後仲有2點淨,加落去黎增加攻擊力

不屈/自然精通︰滿,增加生存能力

智力精通/智力訓練︰智力精通前置,訓練滿,連續雙踢都用好多MP,配朝氣紋黎回恢MP

賢者技能︰

神聖十字︰前置,因為要做坦職,就要放棄十字架EX黎增加其他防禦既技能,而且因為係物攻,就算點高十字架都分分鐘唔夠你雙踢扣得多~~

雷霆一擊︰滿,呢招唔只係食魔攻,亦都食物攻,而且物攻比魔攻食得多,賢者神技,必滿

激怒︰滿,點到8係岩岩好唔洗用紋,可以連續拉怪~~

破甲︰滿,因為係物攻,呢招除左CD快,減目標物防外,以物攻計輸出都好可觀~~ 再者,減目標物防後,配上你瘋狂雙踢,攻擊數字好可觀~~

神聖格擋/鋼鐵之身︰滿,增強防禦技能黎做主坦/副坦

神聖天擊︰點1,因為係坦,擋既機會好多,加神聖天擊黎增多一項物攻攻擊

元素光環︰滿,之所以加元素唔加信念,係因為賢者物攻技好多都冇光攻,再者,你身為坦,比隊友同自己有屬性防禦係比增加光攻/防禦更有效,龍之谷好多怪都係元素攻擊,反而光攻擊既只得天啟,冇理由為左一隻天啟就放棄多種屬性防禦架?!尤其係打海龍,大部份Boss都係元素系既攻擊,你加元素光環仲好用過你加信念光環~~

十字軍技能︰

審判力量︰前置,基本上你唔開都得,物攻型幫助唔大,但為左出審判之錘,所以前置就夠~~

審判之鎚︰又一食物魔雙攻技,你係物攻為主,點黎佢黎用冇差~~

十字架EX︰唔點,因為要增強防禦技能既關係,而又係物攻型,所以十字架同十字軍EX對物攻型十字軍係廢既,無謂浪費一大堆點數黎點出十字架EX啦~~

技能紋章︰

側踢A紋,強力側踢A紋,神聖化身A紋(延長時間),治療A紋

雙踢A紋加速係物攻型必需,神聖化身A紋(延長時間)係增加無敵時間以應付連續拉怪盾擋技又CD中,同可以增強輸出時既能力,治療A紋係增強生存能力,因為做主坦/副坦,好多補師都唔會響身邊,補血就只得靠自己,唔好激怒紋係因為激怒都已經LV8,已經可以長期拉怪,唔洗用技紋黎頂時間~~

強化紋章︰

帳幕,森嚴,熊的,破壞,生命,健康,朝氣,不屈

做主坦/副坦,雙防紋好重要,可以增加你防禦能力。熊的/破壞係增加你物攻輸出,健康/生命係推血黎增加你生存能力。朝氣係防你瘋狂雙踢時回復MP。不屈係增加你被打倒時唔會咁易倒地,因為做坦都倒地既話,其他隊友會好危險~~

裝備以推血為主,推物攻為副,盡力推到過12萬血以上,先可以做到海龍坦職工作~~

呢類十字軍比較特別,係可以代替聖騎做主坦職,或幫忙聖騎做副坦工作,主要係為挑戰海龍而配點,尤其係海龍第一關同第二關,怪群密集時,可以幫聖騎分擔一部份怪,但就放棄左十字軍瞬間輸出既優點,取而代之係生存能力同防禦能力~~ 暫時好少有呢類十字軍既出現,所以係比較另類~~

最後都係果句,十字軍有好多種變化,以自己技術,取向同習慣去配點比較貼切,我只係配出黎比大家參考~~

順帶一提,盾擋,神聖格擋同鋼鐵之身要互相交替咁黎用先可以做到全面防禦既效果,CD時間係有重疊既,自己計CD秒數黎互相交替,呢D係做坦既基本要求,當然,開鋼鐵之身時,係會扣少量既血,咁就可以用治療黎補足,若果血已經扣左1/5,治療又補唔切既話~~ 就可以開神聖化身後再用治療,會加多好多血,同比時間你緩衝下~~
回復 支持 反對

http://goo.gl/7QT7S
如果我玩主PVP型,副PVE型,咁點OK唔OK??
回復 支持 反對

建議樓主將藍時裝庫改成光攻, 配裝優先順序 光攻>爆擊>終傷>魔攻>物攻
回復 支持 反對

建議樓主將藍時裝庫改成光攻, 配裝優先順序 光攻>爆擊>終傷>魔攻>物攻
bowen7603 發表於 21-10-2011 19:10

應該係光攻+爆擊>魔攻>物攻吧= =
致命戒潛光攻....
回復 支持 反對

應該係光攻>爆擊>>魔攻>物攻吧= =
jimmg12 發表於 21-10-2011 19:17

而小編實際測試的結果  終傷1000以內提供的邊際效益都在0.023%左右

也就是765終傷 在50副本 可以提供大約 765*0.023%=17.59%的增傷

(而且765已經達到40級副本50%增傷的門檻 打海龍相當好用!!)

也許比起40副本時的700終傷  50%增傷來論 是低很多的

但這種配法只是自然的推疊終傷(不靠三層紋章)就可以達到17.59的增幅

其實這附帶的效果是非常驚人的!!   
轉巴哈
回復 支持 反對

而小編實際測試的結果  終傷1000以內提供的邊際效益都在0.023%左右

也就是765終傷 在50副本 可以 ...
bowen7603 發表於 21-10-2011 19:18

不過堆光攻+暴既話,終傷就要3屬紋入手@@
你都知3屬紋幾貴....
回復 支持 反對

不過堆光攻+暴既話,終傷就要3屬紋入手@@
你都知3屬紋幾貴....
jimmg12 發表於 21-10-2011 19:20

古代圖騰裝備全套+古代圖騰飾品套裝+50a終極紋章= 765 終傷 終傷唔需要3屬紋, 3屬紋應該係推暴擊吧
回復 支持 反對

古代圖騰裝備全套+古代圖騰飾品套裝+50a終極紋章= 765 終傷 終傷唔需要3屬紋, 3屬紋應該係推暴擊吧 ...
bowen7603 發表於 21-10-2011 19:21

終傷不如用天啟飾@@
啟示戒X2,懲罰耳環,項鍊咁樣
因為兩件天啟戒既終傷=一套主教飾既終傷@@
3屬紋全暴擊都好貴@@"
回復 支持 反對