查看: 13817|回復: 45
打印 上一主題 下一主題
收起左側

十字軍配點參考及討論

見咁多人討論配點問題,不如開個新post啦~~ 呢份係copy我之前既post,今晚會再出其他類型既十字軍配點比大家黎討論下~~
再之後我會慢慢post其他職既配點比大家一齊討論~~
樂古呢邊真係好少原創配點心得,反而多玩好多,咁我地香港人自己都整返個配點心得原創好過啦~~

全攻型雙修十字軍非副坦配點~~ (字海,唔想睇可以懶理~~)

等我講下十字軍配點啦~~ 由開服就玩牧師,到玩賢者,到而家玩十字軍,都有少少心得既,大家討論,不喜勿插~~
玩雙修,若果係50LV,都會主推魔後推物,因為魔攻推到5千,物攻都有4千幾差唔多5千,但推物攻到5千,魔攻得2千幾,所以一般十字軍都係推魔攻為先~~ (當然首推光攻,後推魔攻,再推物攻啦~~ 打海龍就首推血,後推光攻,再推魔,然後先到物攻)

先講牧師技能︰

盾檔︰點到6,本來係5就夠,但到尾仲有3點多,就點盾擋6,基本上好足夠~~

連鎖閃電︰點到爆,十字軍神技之一,高硬直,CD短,第一下中落去計物攻,後四條電放出計魔攻同光攻~~
        誤點1︰好多人以為連鎖唔勁,原因係四條電分散四方,好難打中怪,其實只要你企得夠目標近,係中五下,第一下物,四條電一齊食晒~~
        誤點2︰好多人以為起手太慢,唔實用,以PVP黎講,邊個叫你見人企響度先放連呢?放既時機係人地訓左響地,你一下連鎖可以食到佢應一應。以PVE黎講,就算係對住小怪,你預距離,個錘落點岩岩好係怪既中心,就會一下五hit隻怪,技術黎,慢慢練~~ 對大怪更正,貼埋身,一野中落去,扣勁多~~
        誤點3︰好多人用落雷黎同連鎖比較,但經過小弟實地測試過,滿落雷同滿連鎖,連鎖係比落雷扣得多好多~~

治療︰基本上你係全攻型,治療只係補一補你少少血,而且治療係以你HP上限黎計,你推血推得高,點1治療都已經加好多~~

不屈︰點滿原因係加物防加好高,再加上你推魔攻,魔防都會一齊高,咁樣你防禦力就好足夠~~

自然精通︰滿,加果少少HP上限,就可能因為果少少救左你條命~~

智力精通︰前置,你推得魔攻,MP分分鐘會比血多,而且你點爆都只係8%,將佢前置留響其他攻技好過~~

智力訓練︰滿,你長開判定時好靠佢,尤其係打大豬,我而家10萬8 MP,打完全個大豬(當然係組滿人啦~~),10萬8MP都只係用淨2千幾,係長開判定冇收過~~ (當然加個朝氣A紋幫補下啦~~)

輕盈迴避︰點1,你著重PVP就用盾擋點5,分出黎比佢,PVE既真係勁少用,技術好既基本上好少會比人浮空,雖知牧職比人浮空最危險,練好技術好過啦~~

唔點技能原因︰

起身猛擊︰基本上你起身反擊扣果下扣得好少~~ 你碌遠D仲好~~

強力側踢︰你放技紋都分分鐘冇位放雙踢,咁仲點黎做乜?因為你魔攻大過物攻,用小金錘都扣得多過側踢~~  

飛腿︰相信玩開十字軍既人都知,可以話未用過~~ 仲點黎做乜?

膝破︰有滑行猛擊,仲要膝破黎做乜? 呢招距離短,又成日踢唔中人... 廢招黎~~

其他廢招唔講,有玩開牧職都知邊D係廢招~~

賢者技能︰

神聖十字︰做得十字軍,個十字架唔滿點叫十字軍?點11同點12分別好大,扣都扣多好多,所以點滿

神聖之錘︰前置路過,雖然係前置,但用勝在可以長開無間斷,而且前置都比雙踢打得重同多Hit數~~

雷電衝擊︰滿﹐(但唔夠點,所以點得8,或者用盾擋點5,自然精通點4黎加滿雷衝~~) 好多人以為打5隻怪,實則第一下係打25隻,經本人用500戰狼測試過,第一下電5隻,唔理佢電唔電得死,都會每隻分5條電出黎電其他,怪群清怪一流~~ 而且起手快,又有斷技效果,PVP或PVE都勁好用,而且點9係549%+5256,即你坐底扣硬5256再加你魔攻既549%,仲要係光攻,我用大天試過,我得4%光攻,滿判定光環,4947魔攻,大天得返差唔多1/5行血,一野KO~~ 唔好當佢群攻技,當佢單體輸出都好可觀~~

雷霆一擊︰必滿,賢者神技之一,唔多講~~ 試過就知~~

滑行猛擊︰前置,用黎避怪或PVP捉人一流,但點高都唔會扣好多~~

破甲︰滿,物攻190%+2488﹐勝在CD夠快,而且附加扣對方物防45%,PVP捉人神技,PVE減怪防又好正~~ 起手技~~ 必滿~~

盾衝︰點1,用黎走佬捉人,點多浪費~~

神聖格擋︰點5,21秒足夠你點著枝煙慢慢睇人打你,當盾技用,唔好當佢攻擊技,而且21秒我計過,就算係大貓,由飛天開始,放魔鬼仔,掉黑洞,到跌地,岩岩好20秒,仲有1秒比你發呆~~

範圍格擋到鋼鐵之身︰前置到鋼鐵加1,比你緩衝盾擋,神格都CD緊時黎用,或者你想盾衝走人或衝入怪堆,開鋼鐵用盾衝係0傷害,點1就夠,點多冇用~~

判定光環︰滿,十字軍好多技都係食光攻,你點滿有你著數,再加埋推光,聖徒又幫你加光攻buff,你會覺好爽~~ (光攻難推,我抽左成50個潛都潛唔到光攻... 結果而家後4%光攻,後悔中....努力打D潛返黎繼續抽光攻中~~)

唔點技能原因︰

激怒︰話明全攻型,你點高佢,其他攻擊既又唔夠點,點得果少少,不如唔好點,反正有聖騎幫你拉怪,你全用輸出好過啦~~

雙盾反︰你唔係聖騎,除左開盾擋或神格後有D用之外,期餘時你都響主攻狀態,仲反黎做乜?用技攻仲扣得多啦~~

十字軍技能︰

審判力量︰點1就夠,現時50LV最多點得2,點2加多果1%,冇乜效用,留黎點其他攻擊好過,將來開放60LV先點高都未遲~~而且點高左都唔係減少CD時間,你配個A紋,可以拉到29秒,差果1秒,基本上你係長開~~

誤點︰好多人話審判力量冇用,當然,比起而家化身十字軍,加得果少少物攻魔攻係好似冇乜用,但用左再開化身,攻擊仍好可觀,最好開黎用雷霆一擊,扣勁多~~

審判之錘︰十字軍神技,CD短,唔好近身放,近身扣得3 Hits,應該係目標距離3個身位放,就可以連續7Hits,若果目標係可以推郁既小怪,或好似貓,狗,天啟呢類大體型怪,食既Hits數會更多,而且經小弟測試過,若第一下係爆擊,之後既Hits數都會係爆擊,就算第一下唔係爆擊,都會7 hits中後面果幾下係爆擊,最衰而家點得1,將來點高更爽,同埋小弟發覺,中第一下之後,第二,三及後面既攻擊會越扣越高~~ (唔係頭一下,就算中途中都係咁~~) 最變態有次打大貓,第二關小牛,居然比我一個審判錘爆擊後連續7下秒左一隻小牛~~

十字架EX︰必學技,十字軍招牌技,聖騎望到都流口水技能,十字架本身20秒CD,加左EX,攻擊力超強,範圍超大,不過係有分層次,目標響中心係扣得最金,響範圍邊邊就扣少D,試過開左化身,打大天第一關果隻幽靈,一野掉正佢,爆左佢12萬血~~

技紋︰連鎖A紋,十字架A紋,雷霆一擊A紋,雷電衝擊A紋(或審判力量A紋)

強化紋章︰魔力,智慧,熊的,破壞,朝氣,致命,健康,生命

藍時︰頭+魔攻或物攻,上身+智慧,下身+魔攻或物攻,手+MAX HP,腳加爆擊或MAX HP

今晚post埋魔攻副坦(坦能力比較低,主輸出)既十字軍配點比大家~~ 呢個亦係我而家用緊既十字軍類型)

評分

參與人數 1樂點 +10 收起 理由
jimmg12 + 10 原創內容

查看全部評分

回復

唔該樓主,你的文章對我有好大幫助!!!
回復 支持 反對

十字軍呢個職業其實係好多變化,大家可以憑技術,裝備冋習慣黎點最合適你自己既配點~~

以下係小弟而家玩緊既魔攻十字副坦既點法,可能都好大爭議性,因為坦既能力唔係好高,反而攻擊比較著重,都係果句,自己習慣就好~~

牧師技能︰

牧師技同雙修全攻型差唔多,只係盾擋點5,輕盈迴避點滿,智力精通點滿,原因係因為我有時會玩下PVP,所以輕盈迴避好重要。而智力精通點滿係因為之前未到50時已經點左,而家反而後悔點滿左,成10萬8MP,比我血多成萬幾.... 但MP多響打海龍係有著數,因為而家50LV既裝都係加血多,MP反而冇咁多,打海龍開埋信念光環,都唔怕冇MP,魔攻十字最怕係冇MP,冇MP即係冇輸出,咁要黎都廢,所以當時我點滿左~~

做魔攻十字,連鎖一定係點滿,因為你第一下中落去係扣唔多,但分出黎既電係扣得好金下~~

其他牧師技唔解釋啦~~ 上面有得解

賢者技能︰

魔攻賢者技方面,十字架一定要滿,雷電衝擊,雷霆一擊都係滿,雷衝點滿原因睇返上面啦~~ 雷霆一擊唔洗講啦掛?!

破甲︰前置,因為主魔攻,破甲只係取其效果,用黎幫隊友減隻怪防方便輸出,因為你係魔攻,所以影響唔大,其他魔攻技先係主力,所以前置就夠~~

神聖格擋︰點5,原因同上

激怒︰點3,相信有人會問,點得果3,拉9秒有咩用?!其實點3果9秒係玩技術,以打大小豬為列,豬教出招間隙大約係6-9秒之間,你響佢出招前半秒至1秒用激怒,拉9秒再開盾,15秒盾擋岩岩過,就響拉果9秒間已經頂左豬教兩招,得返6秒CD時間,睇準黎再拉,就岩岩好下一招,呢個時候開神格,就頂多佢兩招,再睇準時間,岩岩好開鋼鐵拉多9秒,三防互補,頂多有時只係甩一招半招,響豬團冇騎時係好好用,但真係好考技術同時間,練得多得~~ 再者,激怒用黎拉群怪,再掉十字架,係好好既配搭黎~~

十字軍技能︰

同上面雙修全攻型十字樣,唔多作解釋啦~~

技紋方面︰

連鎖閃電A紋,雷霆一擊A紋,十字架A紋,審判力量或雷電衝擊A紋

小弟響雷衝同審判之間揀左審判,原因係可以長開,比魔攻高物攻低既魔賢係好有幫助,審判力量既計算法係,假如你有2000物攻,審判力量點2既話,就會固定傷害加440,睇落係好少,但魔攻十字有個最大既缺點,就係會有技能CD時間既空檔,呢個時候係小金錘發揮既時候,若開左審判力量,小金錘每下加440,一套小金錘打晒係差唔多24 Hits,你計計24x440係幾多?咁你就知審判力量對魔攻十字有幾大影響力啦~~

強化紋章︰
魔力,智慧,風的,致命,健康,生命,朝氣,熊的

選熊的紋章而放棄破壞既原因係因為熊的加力量,可以增加審判力量後既威力

遲D出埋副坦十字軍既配點比大家~~ 希望大家一齊討論下~~
回復 支持 反對

回復 1# monsterbb100

單修全攻型...盾果行淨係點到第2個技能得唔得??..4,5果2招我好唔常用=.="
回復 支持 反對

回復  monsterbb100

單修全攻型...盾果行淨係點到第2個技能得唔得??..4,5果2招我好唔常用=.=" ...
大眼的待遇 發表於 20-10-2011 22:14

一係你點反傷0.0
唔點果兩招點其他技又無咩用咁...
高點盾檔會好易斷技@@
回復 支持 反對

回復 5# jimmg12

反傷我小用...因為覺得作用唔大-_-"
回復 支持 反對

回復  jimmg12

反傷我小用...因為覺得作用唔大-_-"
大眼的待遇 發表於 20-10-2011 22:22

睇番你之前個配點...
一係咁點
http://goo.gl/foFGQ
破甲對部份審判技都有用
而且可以幫到隊友加傷...
回復 支持 反對

回復 7# jimmg12

果D格檔,化身等等果D技冇用咩?,同埋點解補血要點到咁高LV,你既配點主PVP定主PVE
回復 支持 反對

回復  jimmg12

果D格檔,化身等等果D技冇用咩?,同埋點解補血要點到咁高LV,你既配點主PVP定主PVE ...
飲奶仔 發表於 20-10-2011 22:57

有用=.=
因為要補血= =
個配點唔係我....
回復 支持 反對

有用=.=
因為要補血= =
個配點唔係我....
jimmg12 發表於 20-10-2011 15:06

其實係唔係1點補血就夠?,點解D人又加爆佢-口-?
回復 支持 反對