樓主: monsterbb100
打印 上一主題 下一主題
收起左側

聖騎配點參考及討論

物魔雙修型攻擊坦騎配點

呢類坦比較特別,可以攻擊又可以坦,但就放棄左一D屬防技同激怒點到5用紋章搭夠~~ 其實呢類坦反而比較受歡迎~~

牧師技能︰

盾擋︰滿,打海龍時岩漿怪既火鑽你唔點高真係分分鐘破盾~~ 12行血時放龍息都好易破盾~~

輕盈迴避︰點1,為左搶高攻擊招,所以放棄左點高輕盈

治療︰滿,都係果句,坦永遠係被孤立既一個,所以自補好重要~~

不屈/自然精通︰滿,因為你雙修,所以物防同血量會唔夠全坦高,點滿呢兩個可以加高你物防同血量~~

雙踢︰前置,當然你會用到,因為雖然你係雙修,但都主物多,雙踢配雙踢紋仲係坦騎既主力輸出~~

智力精通/智力訓練︰智力精通,點4,智力訓練,滿,因為你係雙修,所以MP對你黎講都好重要,尤其係MP回恢

滑行︰滿,唔洗多講,龍之谷冇人唔點滿呢個技~~

不點技原因︰

下劈/神聖連擊︰前期未到賢者好用技,後期我相信都冇乜人會用呢個技~~

起身猛擊︰因為主力打海龍,起唔起身猛擊都冇所謂~~ 若果想點,響盾擋扣~~

膝破︰只力係打巢穴同海龍做坦,呢招唔會點用到,為左搶高其他技能,放棄膝破~~

賢者技能︰

神聖十字架︰點7,所有點配好後先黎搶高呢招,雖然呢招比起十字軍既十字架EX較為遜色,但推擊擊用呢招,爆出黎既數字都幾理想~~

雷霆一擊︰滿,攻擊型賢者必滿招式,因為物魔雙攻,所以對雙攻型好有效~~

激怒︰點5,配A紋岩岩好可以拉穩隻Boss~~

破甲︰滿︰CD快,攻擊高,仲減目標物防,雙修既你減左目標物防會有好好既效果~~

自動格擋︰前置,點高唔會多好多機率,夠出聖騎技就算~~

神聖格擋︰滿,之前比人爭議過呢招,其實點滿對有魔攻既你,唔止當盾用,仲可以一路擋一路攻擊,唔錯~~ 配合盾擋同鋼鐵互替~~

鋼鐵之身︰滿,基本上用左呢招,你比打扣既血會少好多~~

神聖化身︰必點,賢者神技~~ 比起雷神之錘,有用好多~~

不點技能原因︰

神聖天擊/神聖復仇︰因為要搶高其他攻擊技同防禦技,所以放棄盾反~~ 唔玩PVP冇所謂,玩PVP會有D缺失~~

元素/信念光環︰又係因為要搶高攻擊技,所以放棄雙環,靠十字軍既光環同聖徒既Buff搭夠~~ (若果隊中冇呢兩個職,都唔會少好多攻擊~~)

聖騎技能︰

必學三招,唔多講~~

技能紋章︰

呢類聖騎既技紋有好多種配搭,但點都好,一定要有激怒A紋,用黎補救激怒唔滿既缺陷,有以下幾種配搭

側踢、強力側踢、雷霆一擊、破甲、神聖化身、神聖十字架、治療 ------>激怒

睇你想邊方面輸出,雙踢紋係主物攻;雷霆一擊/破甲,推高攻擊;神聖十字架,主魔副物;治療,怕死就用;神聖化身,無敵加長以推高攻擊;前面技紋你想邊一方面就配邊種,但一定一定要留一個位放激怒A紋黎補救激怒點得5

裝備方面︰

主推爆擊,後推血或攻擊~~
回復 支持 反對

係呀吹咩OO卡
我又唔係打海龍,亂入
o19042 發表於 27-10-2011 20:27

@@"。  就系吹妳
回復 支持 反對