查看: 3655|回復: 21
打印 上一主題 下一主題
收起左側

聖騎配點參考及討論

之前曾經post過十字軍三種類型既配點,雖然反應麻麻... :L  算啦~~ 而家和大家再分析討論下聖騎既配點啦~~

同十字軍一樣,聖騎都可以有好多種配點方法,都係果句啦~~ 適合你自己既習慣、性格去配點先至係最好,小弟配出黎只係比大家參考下~~

無腦雙踢全坦型聖騎配點

話明全坦,就會放棄攻擊,只用雙踢做無腦輸出,基本上只係做坦職~~

牧師技能︰

盾擋︰滿,唔滿你點做坦?

輕盈迴避︰滿,以防被怪或人浮空,可以快速回歸坦位~~

治療︰滿,因為做坦通常都係被孤立,唔係聖徒唔想救你,而係你拉緊Boss,佢咁走埋黎都會中招,你就話成堆盾可以防,聖徒得一個盾,咁走埋黎好易中招,所以坦騎一般都滿治療黎自補~~

不屈︰滿,加物防,提高你防禦力~~

智力精通/智力訓練︰智力精通,前置;智力訓練 LV3,雖然話雙踢,但連環咁踢好食MP,所以智力訓練係幫補下MP回恢~~

滑行︰滿,呢招唔洗講啦掛,邊個傻仔唔滿呢招?

唔點技能原因︰

下劈、神聖連擊、膝破︰呢三招唔洗講... 玩牧職都知係廢招~~

自然精通︰因為做坦騎,所以首推血,副推物攻,你血都夠多,唔洗浪費技點黎推血~~

賢者技能︰

左邊第一行直至雷霆一擊全部前置︰十字架唔洗講,你係物攻,十字架只係用黎裝飾同清小怪用~~ 小金錘、雷衝果D,都係果句,你物攻,雙踢分分鐘仲高過用呢兩招,雷霆一擊只點1係因為要做全坦,雖然係賢者神技,但比起破甲,你更需要破甲同防禦,所以點1係用黎幫補輸出~~

激怒︰滿,你唔滿呢招唔好做坦,滿先可以拉得穩Boss,有D人點5再配A紋,但浪費一個技能位,不如點夠8好過~~ (當然,另一種輸出型坦騎係點5加激怒A紋,因為要留點加強攻擊技~~)

破甲︰滿,你食飯食粥都係靠呢招,破甲完你雙踢會狼好多~~

自動格擋︰前置(即點8),再多都唔會多好多機率,唔係為左聖騎招自動格擋EX,都唔想點到8.....

神聖格擋︰LV6,夠你三防/盾互替~~

鋼鐵之身︰滿,滿級鋼鐵差唔多0傷害,頂多扣少少,你一個滿級補咩都滿返啦~~

神聖化身︰必點,手殘搞亂左三防/盾時,用黎救救命~~ 當然用黎增強輸出都OK~~

神聖天擊︰點1,因為你擋既機會好多,點人係比你見隻死人怪係咁打你時打走佢,尤其開左盾擋時,眼見11次比Boss連緊,唔知邊度黎既小怪又走黎搶你擋數,一野反走隻小怪好過~~ 你鐘意可以加多句︰阻頭阻勢~~ :lol

元素光環︰滿,呢個有D爭議性,你玩海龍既,見議你滿左佢,用黎幫隊友或自己加屬防都OK,打小豬果隻黃鋼都有效~~

信念光環︰不點,因為你係物攻,光攻對你無用~~

聖騎技能︰

聖騎三技必點,唔點正傻仔~~ :lol

技能紋章︰

側踢,強力側踢,治療,神聖化身/破甲

雙踢A紋係物攻聖騎必備,治療係怕加唔切或扣得太多,補多D始終都係個保險,最後一個紋可以自由選,神聖化身可以加長無敵時間,破甲就幫忙輸出~~

強化紋章︰

雙防A紋,健康A紋,生命A紋,朝氣A紋,致命A紋,熊的A紋,破壞A紋

雙防紋係加強你防禦力,健康生命係幫你推血,熊的破壞係增強輸出,朝氣回MP,致命增爆擊~~

裝備首推血,後推物攻~~

今晚再Post埋其他種類既聖騎~~

評分

參與人數 1樂點 +10 收起 理由
jimmg12 + 10 原創內容

查看全部評分

回復

繼續努力....
回復 支持 反對

元素光環+暗防-_-''?
回復 支持 反對

點解唔加哂d踼ge@@
回復 支持 反對

點解唔加哂d踼ge@@
射子 發表於 26-10-2011 17:39

成長幅度唔大...
回復 支持 反對

我見到個精字

原來咁易拎到精華?
回復 支持 反對

其實 膝破系pvp既角度黎講 唔系廢既..
樓主吾可以一概而論就甘抹殺佢
回復 支持 反對

我見到個精字

原來咁易拎到精華?
落難軍人 發表於 26-10-2011 17:54

你打心得都拎到@@
我地版就係少左呢類POST@@
回復 支持 反對

你打心得都拎到@@
我地版就係少左呢類POST@@
jimmg12 發表於 26-10-2011 18:39

樂古並不是我發展既地方

分呢樣野我睇得好閒

之前係巨商區成日爆粗比人扣;P
回復 支持 反對

我終於入到精華啦~~ 唔該晒Jimmg~~ 我既努力冇白費~~

夜D出埋其他種類既聖騎比大家睇啦~~ 而家忙住打龍之谷~~

元素光環+暗防-_-''?
Siu乂小聖 發表於 26-10-2011 17:12

元素係只加火同水防,但若果你打海龍,第三關岩漿怪果D火攻好可怕,而你又拉住佢,到佢用火鑽時你又走唔到位卡住佢時,元素光環係好救你命~~ 而且豬教隻黃銅都係放火,當然唔會有人咁笨明知佢放火,你都踩埋去,但有時真係有人唔小心踩左落去,元素光環係幫到好大忙~~

再者,信念都唔係防暗,只係加光攻同光防,你打得海龍,基本上貓狗天啟你都可以單刷無視,你加強光防都冇乜用~~ 而物攻型既坦騎基本上唔食光攻,你升信念真係白費咯~~
回復 支持 反對